Ρέθυμνο – Οι χώροι πρασίνου που μειώνουν την πρόωρη θνησιμότητα

Οι χώροι πρασίνου στο Ρέθυμνο που μειώνουν την πρόωρη θνησιμότητα

Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί πόσα πολλά οφείλουμε στους ανθρώπους που έχουν περάσει από την πόλη του Ρεθύμνου και είχαν κάποια ευαισθησία στον τομέα του πρασίνου; Στην κυριολεξία τους οφείλουμε τη ζωή μας, αν όχι έστω την καλή της σχετικά και στο μέτρο του δυνατού, ποιότητά της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να υπάρχει ένας χώρος πρασίνου πέντε στρεμμάτων σε ευθεία απόσταση 300 μέτρων από κάθε κατοικία. Αν παρατηρήσετε τον χάρτη του Ρεθύμνου, ως προς το πράσινο δεσπόζει ο δημοτικός κήπος των 25 σχεδόν χιλιάδων στρεμμάτων, η Φορτέτζα θα μπορούσε να είναι πιο πράσινη, ενώ νότια τα πευκάκια σώζουν την κατάσταση. Ευτυχώς και εκτός του στενού αστικού ιστού το περιβάλλον παραμένει αρκετά πράσινο.

Το μακρόστενο σχήμα της πόλης φέρνει του κατοίκους του Ρεθύμνου πιο κοντά στο ζωογόνο πράσινο, ενώ η πόλη “πλατειάζει” στις συνοικίες του κέντρου που περιφρουρούνται από τους μεγάλους και μικρότερους διάσπαρτους πνεύμονες πρασίνου για τους οποίους μερίμνησαν ο Μενέλαος Παπαδάκης, ο Τίτος Πετυχάκης, η Έλλη Βότζη και ο Γιώργος Κοκονάς. Την ημέρα συνήθως οι άνεμοι πνέουν από τη θάλασσα προς την πόλη και τα βράδια από την ενδοχώρα προς τη θάλασσα στην πόλη που βόρεια κοιτάζει στο γαλάζιο και νότια στο πράσινο.

Είναι όμως πολύ σημαντικό όσο το Ρέθυμνο επεκτείνεται να μην παραμελούνται οι υφιστάμενοι χώροι πρασίνου και να δημιουργούνται νέοι. Οι νησίδες πρασίνου στο αστικό περιβάλλον ωφελούν στη μείωση των πρόωρων θανάτων, στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, στον περιορισμό των ψυχικών διαταραχών, στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, στην καλύτερη γνωσιακή λειτουργία παιδιών και υπερηλίκων και στην καλύτερη υγεία των βρεφών, δεδομένα που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά.

Εξάλλου, 42.968 πρόωροι θάνατοι ετησίως σε 1.000 πόλεις 33 κρατών της Ευρώπης, εκτιμάται ότι οφείλονται στην έλλειψη χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα. Επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health επιβεβαιώνει των λόγων το αληθές και θα έπρεπε να μας κινητοποιήσει ατομικά και κοινωνικά για την αύξηση του πρασίνου στις γειτονιές μας και τις ζωές μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς