Ρέθυμνο – Οδυνηρές οι συνέπειες της πανδημίας στο επιχειρείν – Αναγκαία η ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων

Συνάντηση εργασίας με τον αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αντ. Παπαδεράκη είχαν το μεσημέρι της Τρίτης, 26 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενημέρωση του εκπροσώπου της Περιφέρειας γύρω από τα τρέχοντα ζητήματα της τοπικής επιχειρηματικότητας, τα οποία ενέσκηψαν εξ’ αιτίας της πανδημίας, αλλά και η προώθηση ζητημάτων που απασχολούν τις μεταποιητικές και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, όπως της χωροταξίας και των χρήσεων γης αλλά και δράσεων την ενίσχυση της λειτουργίας του ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου. Παρουσιάστηκε επίσης το όραμα της διοίκησης του Επιμελητηρίου για ριζική ανασυγκρότηση και ουσιαστική επανεκκίνηση του παραγωγικού μοντέλου του Ρεθύμνου, με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, στην ορθολογική χωροθέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη στροφή σε τουριστικές υπηρεσίες ποιότητας.

Εκ μέρους του προέδρου και των μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι οδυνηρές συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Τονίστηκε επίσης ότι, όσο καθυστερεί η διοχέτευση στις επιχειρήσεις της κρίσιμης για την επιβίωση τους ρευστότητας, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος κλεισίματος των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των πολύ μικρών και των μικρών) και ανόδου της ανεργίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη, είναι στο σκέλος της άμεσης παροχής ρευστότητας που θα πρέπει να επικεντρωθούν οι αντίστοιχες υποστηρικτικές για τις επιχειρήσεις δράσεις, στην παρούσα φάση. Επιπρόσθετα, από τα μέλη της Διοίκησης του έγινε αναφορά και στην προτεραιότητα που δίνει το Επιμελητήριο Ρεθύμνης στην ενίσχυση της αλυσίδας Αξίας μεταξύ Παραγωγής, Μεταποίησης και Εμπορίου κάτι το οποίο προϋποθέτει την εκπόνηση τοπικών σχεδίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη δημιουργία κινήτρων ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά του παρουσίασε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα επιπρόσθετης στήριξης των κρητικών επιχειρήσεων από την πλευρά της Πολιτείας. Πληροφορήθηκε επίσης για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Διοίκηση και οι επιχειρήσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνης ως προς τη λειτουργία του και στη συνέχεια έκανε αναφορά στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για συνολική επίλυσή τους, στα πλαίσια του νέου πολεοδομικού και χωροταξικού νόμου (4759/2020) του ΥΠΕΝ που αφορά και σε ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Όλοι οι συμμετέχοντες τέλος, τόνισαν την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του ιδιαίτερα αποτελεσματικού μοντέλου συνεργασίας και συνδιεκδίκησης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και των Επιμελητηρίων του νησιού μας , το οποίο θα συνεχιστεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τηρήθηκαν όλα τα σχετικά μέτρα προστασίας της υγείας των συμμετεχόντων, μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του COVID-19.

Μετά το πέρας της συζήτησης ακολούθησε επίσκεψη του κ. Παπαδεράκη συνοδευόμενου από τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου, με σκοπό την πληρέστερη παρουσίαση των επιμέρους ζητημάτων της λειτουργίας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς