Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ο Ζήνων Ζαννέτος αγωνιά για τη σύζυγό του και το πολύπαθο νοσοκομείο

Φωνή αγωνίας ενός πολίτη*

Είμαι πολίτης του Ρεθύμνου, συνταξιούχος του Δημοσίου, τρίτης ηλικίας, και η γυναίκα μου ανήκει σε ευπαθή ομάδα πολιτών, αφού εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο ακολούθησε ημιπληγία, Πάρκινσον, με προϋπάρχοντα διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο, μπαινοβγαίνει συχνά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου νοσηλεύεται κάθε φορά που η έξαρση της νόσου της το απαιτεί. Σήμερα, η κατάστασή της είναι δραματική, γιατί είναι κλινήρης -κατάκοιτη- ήδη εφτά χρόνια, με περιορισμένη δυνατότητα επαφής και κοινωνίας με το περιβάλλον.

Η κάπως λεπτομερής περιγραφή του προσωπικού προβλήματος, που, βέβαια, δεν αφορά τους αναγνώστες του παρόντος σημειώματος, έγινε για να κατανοηθεί η πηγή του εκδηλούμενου ειλικρινούς ενδιαφέροντός μου για όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και κοινοποιήθηκαν μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Για την οικογένειά μου, αλλά και για πλήθος άλλους συμπολίτες, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό στην πόλη θεραπευτήριο των εκάστοτε νοσηλευτικών της αναγκών και γι’ αυτό η λειτουργία του πρέπει, με κάθε κόστος, να διαφυλαχθεί και να στηριχθεί.

Η πανδημία στις μέρες μας ήλθε ως σηματωρός υπενθύμιση αυτονόητων πολιτικών και κοινωνικών ευθυνών για την απρόσκοπτη λειτουργία οργανισμών κοινού οφέλους και βιοτικών αναγκών, όπως το Νοσοκομείο, ευθυνών του κάθε πολίτη προσωπικά, αλλά και της συντεταγμένης Πολιτείας και των ταγών, όποιοι, κάθε φορά, καλούνται να την υπηρετήσουν. Στους Γιατρούς, στο Νοσηλευτικό Προσωπικό και σε κάθε εργαζόμενο στα Νοσοκομεία της χώρας έχει αποδοθεί από σύσσωμο τον Ελληνικό λαό, λόγω της επελθούσης πανδημίας, ο Στέφανος της Δικαιοσύνης, Το Βραβείο του φιλανθρωπισμού -της αγάπης προς τον άνθρωπο- ο μέγιστος έπαινος της χαλκέντερης εργατικότητας και ο κοινωνικός θαυμασμός για την ακάματη καθημερινή -νυχθημερόν- νοσηλευτική, θεραπευτική, ιατρική υπηρεσία και προσφορά τους σε κάθε εμπερίστατο πολίτη που τη χρειάστηκε. Και ο αριθμός των αναγκεμένων ιατρικής μέριμνας συμπολιτών μας, σήμερα, είναι πρωτόγνωρα πολύ μεγάλος, και, σε κάθε περίπτωση, δυσανάλογος των αντοχών εξυπηρέτησής τους από το προσωπικό που στελεχώνει το Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης Γιατρών, αλλά και άλλων εργαζομένων, που είναι απαραίτητοι για ποιοτική νοσοκομειακή νοσηλεία και αποτελεσματική θεραπευτική μέριμνα. Και είναι σ’ όλους γνωστό πως το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι υποστελεχωμένο και πως οι υπηρετούντες λειτουργοί του εργάζονται και γι’ αυτούς που δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.

  Μία από τους Γιατρούς, τους ταγμένους με ολοκληρωτική αφοσίωση στην εξυπηρέτηση του εμπερίστατου από άποψη υγείας πολίτη, είναι κι η διακεκριμένη επιστήμων κυρία Ελένη Ιωαννίδου, Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, της Κλινικής, που, ως γνωστόν δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών καθημερινά, συγκριτικά με τις άλλες, εξ’ ίσου αναγκαίες, θεραπευτικές Κλινικές του ίδιου Νοσοκομείου. Η κυρία Ιωαννίδου, σύμφωνα με την πλημμύρα των δημοσιεύσεων, ανακοινώσεων και σχολιασμών  των μέσων της ηλεκτρονικής δικτύωσης, βρέθηκε, πρόσφατα, στο μάτι ενός επιζήμιου κυκλώνα, τις συνέπειες του οποίου τελικά, εκτός της ιδίας και του Νοσοκομείου, θα τις υποστεί ο πολίτης, που εμπιστεύεται την υγεία και τη θεραπεία του στο Δημόσιο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. 

Το πώς προκλήθηκε αυτός ο τυφώνας, ποιοι ευθύνονται με πράξεις ή παραλείψεις και ποιοι τον συντηρούν είναι ευθύνη της συντεταγμένης Πολιτείας να ερευνήσει σε βάθος, να εντοπίσει τις παθογένειες, να τις επιλύσει και με δίκαιο τρόπο και λόγο να επιφέρει τη διασαλευθείσα λειτουργική ειρήνη στο Νοσοκομείο. Όχι μόνο της συντεταγμένης Πολιτείας. Είναι και ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας, των Βουλευτών του Νομού μας, των Πολιτευτών του, του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου να μην αδρανήσουν και να αδιαφορήσουν για το πρόβλημα, το οποίο αφορά και πονάει σύμπασα την πόλη και περιφέρεια του Ρεθύμνου και όχι μόνο.

Προσωπικά, αγνοώ ποια λειτουργική νοσηρότητα ελλοχεύει ή υφίσταται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και παράγονται τέτοια ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες παραιτήσεις των Γιατρών του Νοσοκομείου, με πρώτη εκείνη της κυρίας Ιωαννίδου. Γι’ αυτό και δεν μου επιτρέπεται και ούτε νομιμοποιούμαι να εκφράσω οποιαδήποτε άποψη επίρριψης ευθυνών.

Όμως, ως πολίτης που έτυχε, προσωπικά, να δεχθώ την ποιότητα της θεραπευτικής μέριμνας και του ιατρικού ζήλου της κυρίας Ιωαννίδου, αλλά, προπάντων, ως μάρτυρας του θερμού ενδιαφέροντος που επέδειξε στο πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας της γυναίκας μου, όχι μια φορά μόνο, αλλά σε πλείστες όσες περιπτώσεις εισαγωγής της στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και, μάλιστα, σε κρίσιμη κατάσταση, και ως αυτόπτης μάρτυρας της επιστημονικής της συμβολής στη διαφυγή του θανατικού κινδύνου που την κύκλωνε και τη σταθεροποίηση της κατάστασής της, είμαι ηθικά χρεωμένος, αλλά και συναισθηματικά φορτισμένος, λόγω της τωρινής ανώφελης περιπέτειας της κυρίας Ιωαννίδου, να απευθύνω δραματική έκκληση στην Πολιτεία και στους λοιπούς αναφερθέντες υπεύθυνους δημόσιους φορείς εξουσίας να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία και να προχωρήσουν στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες ώστε, με δίκαιο τρόπο και με ευγνώμονα αγάπη προς τον Γιατρό του Δημοσίου, να επιλυθεί το προκύψαν ζήτημα για το καλό και το συμφέρον του Ρεθεμνιώτη πληθυσμού.

Επί τέλους, ας μην είναι το Ρέθυμνο, «η γλυκεία Πολιτεία» του Παντελή Πρεβελάκη, η εξαίρεση από τον καθολικό κανόνα τιμής, σύμφωνα με τον οποίο ήρωας της Ζωής και μέχρι αυτοθυσίας θεράπων υπηρέτης της είναι, σήμερα, πανελληνίως ο Νοσοκομειακός Γιατρός. Και η κυρία Ιωαννίδου είναι, πανθομολογουμένως, προσηλωμένη επαγγελματικά και καταξιωμένη θεραπαινίδα Γιατρός του πάσχοντος και εμπερίστατου πολίτη στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Το Ρέθυμνο, πλειστάκις επέδειξε έμπρακτα την αγάπη και τη στήριξή του στη λειτουργική προκοπή του Νοσοκομείου του.  Ας ενεργοποιήσει, λοιπόν, και τώρα την ευαισθησία του για να επιλύσει, άμεσα, ανακουφιστικά και αγαπητικά, ό,τι δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος, παρέχοντας στους  αφοσιωμένους υπηρέτες του Νοσοκομείου «ύδωρ και μάννα, αντί όξους και χολής».

 

*Ζήνων Ζαννέτος

Φιλόλογος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.