Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ο Ν. Γλυνιάς υποδέχεται τον μέντορα στην Γιουγκοσλαβία, Μ. Μπγελάγιατς – “Η Ειρήνη δεν είναι στην ατζέντα για τα Βαλκάνια”

Εδώ και δεκαετίες τούς δένει μια στενή φιλία. Από την εποχή των πολεμικών συρράξεων κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ως σήμερα.

Ο Ρεθυμνιώτης ζωγράφος, Νίκος Γλυνιάς, το διδακτορικό που ποτέ δεν έλαβε και ο καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του ινστιτούτου για την νεότερη ιστορία της Σερβίας, Μίλε Μπγελάγιατς, στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Η μοίρα των λαών των Βαλκανίων που αποτελούσαν την Γιουγκοσλαβία, ξετυλίγεται με πολλές κοινές αναφορές με τη μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας. Ξένες, μεγάλες χώρες χειρίζονται την τύχη των ανθρώπων, της οικονομίας, ακόμα και της σύστασης των χωρών των Βαλκανίων.

Ο καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του ινστιτούτου για την νεότερη ιστορία της Σερβίας, Μίλε Μπγελάγιατς, εξηγεί πως ήταν και τι απέγινε η Γιουγκοσλαβία: “Συνειδητοποίησαν ότι ζούσαν καλύτερα στην προηγούμενη χώρα, απ’ ότι τώρα.

Διαπιστώσαμε επίσης, ότι μια έντονα βιομηχανική χώρα, τώρα δεν είναι παρά ενός είδους αγοράς, φθηνών εργατικών χεριών και αγορά των ειδών που πια εισάγονται μαζικά, ακόμα και αγροτικών ειδών”.

Οι συνειρμοί και οι συγκρίσεις μοιραίες και ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες, ακόμα και σήμερα ο Σέρβος ιστορικός θεωρεί ότι δεν γίνονται ειλικρινείς προσπάθειες για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην περιοχή. Μάλιστα θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη και τώρα κινήσεις αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια για μια “μεγάλη Αλβανία”: “Η ειρήνη δεν είναι ακόμα στην ατζέντα των μεγάλων χωρών, για την περιοχή αυτή.

Η βαλκανική κρίση που επηρέασε τις οικονομίες, είχε συνέπειες ευρύτερα, σε όλες τις χώρες των βαλκανίων, ακόμα και στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, από τον πόλεμο του 1999. Μάλιστα το CATO Institute, της Ουάσινγκτον, εξέδωσε το βιβλίο, “Η κενή νίκη του ΝΑΤΟ”, δίνοντας έμφαση στο παράνομο του πολέμου του 1999 και τις καταστροφές στην οικονομία των χωρών”.

Ο διακεκριμένος ιστορικός βρέθηκε στην Κρήτη, καλεσμένος του Ρεθυμνιώτη ζωγράφου Νίκου Γλυνιά. Είχαν συνεργαστεί για έναν διδακτορικό τίτλο που δεν ήρθε ποτέ, επειδή οι Βρετανοί ήθελαν να περικοπούν δύο κεφάλαια από την ιστορία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και παρόλο που επρόκειτο για πρωτογενές υλικό με έρευνα στην ταραγμένη Γιουγκοσλαβία που έπνεε τα λοίσθια:

“Ο Μίλε Μπγελάγιατς, ήταν ο μέντοράς μου στην τότε Γιουγκοσλαβία και με τον οποίο είχα ό,τι καλύτερο όχι μόνο στην επικοινωνία και την φιλία μας, αλλά και στην βαθύτερη κατανόηση της ίδιας της επιστήμης. Όσα ακούσατε πριν από λίγο, σάς δίνουν μια ιδέα του τι μου κόστισε τον τίτλο του διδάκτορα, ήταν δύο κεφάλαια με πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης και τις οποίες οι Βρετανοί δεν τις αποδεχόντουσαν”.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος Πανεπιστημιούπολη – Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου με 260.000,00 €

Τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΓΑΛΛΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» …

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώθηκε δρόμος Βάτος – Κισσού Κάμπος στον δήμο Αγίου Βασιλείου μειώνοντας την απόσταση κατά 2 χιλιόμετρα

Ολοκληρώθηκε ένα έργο που αλλάζει τον οδικό χάρτη περιοχής του Δ. Αγίου Βασιλείου Ολοκληρώθηκαν οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize