Ρέθυμνο – Ο δήμος Μυλοποτάμου για τους δασικούς χάρτες μετά τις κινητοποίησεις

Την προσεχή Δευτέρα πρόκειται να συζητήσει το μείζον ζήτημα των δασικών χαρτών το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κόκκινος, τόνισε, ότι «Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Π.Ε. Ρεθύμνου και την αναστάτωση που προκλήθηκε, ως Δήμαρχος Μυλοποτάμου είχα σειρά επαφών με όλους τους συναρμόδιους θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούμε κατάλληλα και συλλογικά να λάβουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμασταν, προκειμένου να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν. Συμμετέχοντας μαζί με όλους τους Δημάρχους της Π.Ε. Ρεθύμνου, όλων των φορέων εκπροσώπησης αγροτών και κτηνοτρόφων και όλων των συναρμόδιων υπηρεσιακών φορέων, θέσαμε σειρά ερωτημάτων προς τον Υφυπουργό κ. Αμυρά, στα οποία λάβαμε γραπτές απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στους Δασικούς Χάρτες».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, πως «Έχουμε ήδη προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ενημέρωσης και παράλληλα διασφάλισης των συμφερόντων των δημοτών μας αλλά και της δημοτικής περιουσίας.  Συμμετέχουμε δε, σε όλες τις ενέργειες της Περιφερειακής Ένωση Δήμων, η οποία με μια ευέλικτη επιτροπή διερευνά κάθε λεπτομέρεια και προωθεί λύσεις για το μείζον ζήτημα των δασικών χαρτών. Καθίσταται σαφές, ότι αποτελεί κοινό αίτημα όλων μας η αναθεώρηση των δασικών χαρτών, η μείωση των τελών που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες και βέβαια απαιτούμε την διασφάλιση της δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας».

Τέλος, ο κ. Κόκκινος, τόνισε, πως η πρόταση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου είναι η εξής:

  1. Να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση του στους πολίτες που πλήττονται από το περιεχόμενο των Δασικών Χαρτών της Π.Ε. Ρεθύμνου.
  2. Να διαβεβαιώσει τους πολίτες του Δήμου Μυλοποτάμου ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή ενέργεια για την διασφάλιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών γης αλλά και της δημοτικής περιουσίας.
  3. Να ζητήσει από κάθε αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Πολιτείας να διασαφηνίσει κάθε πτυχή του περιεχομένου των δασικών χαρτών και να σταθεί αρωγός στους έλληνες πολίτες που έχουν πολλαπλά πληγεί από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά και την πανδημία και να μειώσει στο ελάχιστο τα τέλη που αναλογούν για τις ανάγκες των ενστάσεων και αντιρρήσεων.
  4. Να ζητήσει την αναθεώρηση των δασικών χαρτών σε πραγματική, σημερινή βάση και σύμφωνα με την διαμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ισχύει σήμερα και όχι των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα.
  5. Να ζητήσει την διασφάλιση αγροτών και κτηνοτρόφων σε σχέση με τις οικονομικές ενισχύσεις, την αναπτυξιακή διαδικασία  και την οικονομική πρόοδο της κοινωνίας, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει άλλες απώλειες και βάρη.
  6. Για όλους τους παραπάνω λόγους να ζητήσει την προσωρινή απόσυρση των δασικών χαρτών, προκειμένου να επιτευχθεί η διόρθωση τους α) με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει σήμερα, β) χωρίς τα πρόδηλα σφάλματα, γ) με ξεκάθαρο διαχωρισμό των λιγοστών δασικών από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τους βοσκοτόπους, δ) με ενσωμάτωση του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου, την βάση δεδομένων του Ο. Σ. Δ. Ε. και ε) με διασφάλιση των δικαιωμάτων αγροτών και κτηνοτρόφων και κάθε άλλου νόμιμου ιδιοκτήτη γης.
  7. Να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι υπερασπίζεται και βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών απαιτώντας της προστασία της ιδιωτικής  περιουσίας, όπως αυτή κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας στους σημερινούς πολίτες στους οποίους πρέπει να παρέχονται κίνητρα και να δίνονται δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης και ευημερίας και όχι να δημιουργούνται παγίδες από το ίδιο το κράτος  ή συνθήκες που συνθλίβουν έτι περαιτέρω την ήδη βαριά ταλαιπωρημένη κοινωνία μας από τις οικονομικές, υγειονομικές και περιοριστικές συνθήκες που βιώνουν εδώ και πολύ καιρό.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς