Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ο δήμος Αμαρίου αποσαφηνίζει κάθε λεπτομέρεια για το “Σαρμάνειο”

Σε παρουσίαση όλων των στοιχείων που αφορούν στην μελέτη και την χρηματοδότηση της ανακαίνισης και επανάχρησης του κτιρίου που στέγαζε το πρώην  οικοτροφείο θηλέων «Σαρμάνειο» στον Φουρφουρά, προχωρά μέσω της εφημερίδας μας ο Δήμος Αμαρίου, προκειμένου να αποσαφηνίσει όλα όσα αφορούν στον σχεδιασμό του για την δημιουργία της νέας δομής, η οποία θα στεγαστεί στο κτίριο αυτό. Πρόκειται για το Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου, που χρηματοδοτείται με 1.150.000 ευρώ, έργο, το οποίο έγινε αντικείμενος έριδος ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Αντώνη Νουκάκη.

Τα στοιχεία και τα γραφήματα των μελετών καθώς και την παρουσίαση της όλης λογικής που διέπει το έργο και την λειτουργία του, παρουσίασε στο «Ρέθεμνος» ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, ο οποίος ξεκίνησε τονίζοντας, ότι «Ο Δήμος Αμαρίου ανταποκρινόμενος στη Πρόσκληση με α.π. 5838/740/Α3/13.11.2017 με αντικείμενο την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιριακού αποθέματος των Δήμων με σκοπό την επανάχρησή τους, υπέβαλε πρόταση και εντάχθηκε με την με α.π. 8239/2762/A3/03.12.2018 Απόφαση της Ειδικής Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. ΕΤΠΑ και ΤΣ, για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου» προϋπολογισμού 1.150.000,00 € που αφορά την επανάχρηση δημοτικού κτιρίου (πρώην οικοτροφείο Φουρφουρά-Σαρμάνειο) του Δήμου Αμαρίου.»

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ

Σχετικά με την διένεξη που υπήρξε ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις προμελέτες και τις μελέτες του έργου, ο κ. Ψαρουδάκης, τόνισε τα εξής: «Η Τεχνική Υπηρεσία ωρίμασε προμελέτη και φάκελο υποβολής έγκαιρα δηλαδή, τι θέλουμε να κάνουμε, πως το θέλουμε και γιατί, αντιστοιχίζοντας τα «θέλω» μας με τα «πρέπει» της πρόσκλησης σε ένα κτίριο κουφάρι για 40 και πλέον χρόνια.

Στην πρότασή μας χώρεσαν οι βασικές αρχές της Αναπτυξιακής μας ατζέντας και περιλαμβάνει:

 1. Παροχή φιλοξενίας σε επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες, φυσιολάτρες, δημιουργούς, αθλητές αλλά και εκπαιδευτικούς.
 2. Αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας με ανάδειξη του φυσιολατρικού και περιβαλλοντικού αποθέματος.
 3. Στήριξη του αθλητισμού συνδυάζοντας το με σύγχρονο Γυμναστήριο εντός του κέντρου αλλά σε συνδυασμό με τις σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση.
 4. Φιλοξενία δημιουργών και καλλιτεχνών για την προβολή της περιοχής αλλά στηρίζοντας τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής (festival, πολιτιστικούς συλλόγους κα).
 5. Ουσιαστική στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας του δήμου μας παρέχοντας υψηλού επιπέδου Δωρεάν φιλοξενία και διαμονή με ανταποδοτικά οφέλη εκτός από τη συμμετοχή στην κοινωνική καθημερινότητα με την παράλληλη ενισχυτική διδασκαλία στα Αμαριωτάκια.
 6. Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και των ποιοτικών προϊόντων μέσω του εκθετηρίου τοπικών προϊόντων αλλά και εκδηλώσεις επιμόρφωσης και προβολής αυτών.
 7. Ανεξάρτητη λειτουργία του Γυμναστηρίου για όλους τους δημότες και παροχή υπηρεσιών ευεξίας και στην Τρίτη ηλικία.
 8. Βιβλιοθήκη σύγχρονη και αίθουσες πολυμέσων και ίντερνετ για τις μαθησιακές και ψυχαγωγικές ανάγκες των χρηστών.
 9. Αίθουσα εκδηλώσεων και πολιτισμού.
 10. Υποδομή κυλικείου – εστίασης για την υποστήριξη του κέντρου (φιλοξενούμενων – εκδηλώσεων – εκπαιδευόμενων) αλλά σε συνδυασμό με τους εξωτερικούς αναβαθμισμένους χώρους ποιοτικής υποδομής ψυχαγωγίας.»

«ΈΡΓΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»

Ο κ. Ψαρουδάκης, επισημαίνει, πως στην προσπάθειά αυτή της δημοτικής αρχής υπήρξαν προβλήματα και επεξηγεί ως εξής:

«Είχαμε απέναντί μας τις δυνάμεις της αδράνειας, αυτούς που μόνο αυτοί μπορούν, αυτούς που μόνο εκείνοι ξέρουν και αυτούς που με ξένα κόλλυβα θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν μνημόσυνα».

Οι ευθύνες της αχρηστίας του κτιρίου και της έλλειψης σχεδίου επανάχρησης ενώ δεν βαραίνει την τωρινή δημοτική αρχή, αντιμετωπίσαμε και στην πρώτη φάση ειρωνείες «Τι μπορούν να κάνουν;», «Σιγά μην το φτιάξουν!», «Που θα βρουν τα λεφτά;», «Γιατί αυτό το κτίριο;», «Γιατί στο Φουρφουρά;» και διάφορα τέτοια.

Το έργο αυτό αποτελεί στοίχημα για το Δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό από την ανάληψη των καθηκόντων του και είμαι Τυχερός που συντονίζω μια ομάδα στην Τεχνική Υπηρεσία και όχι μόνο, που με τις προσπάθειες μας και τον κόπο μας συμβάλλαμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και παρακολουθούμε άοκνα βήμα – βήμα τα στάδια υλοποίησης στα πλαίσια της πρόσκλησης (νομιμότητας).

Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου με πόρους Ευρωπαϊκούς κατά 100% αποτελεί μεγάλη επιτυχία για ένα μικρό ορεινό δήμο γιατί  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προγράμματα και οι προσκλήσεις είναι ανταγωνιστικές.

Σε καμία περίπτωση ο Δήμος Αμαρίου δεν είχε τη δυνατότητα υλοποίησης με ιδίους πόρους τέτοιου προϋπολογισμού έργο.»

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΔΟΜΗ

Το Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου έχει συνολική επιφάνεια 1050m2 και περιλαμβάνει:

 • 2 αίθουσες εκπαίδευσης
 • Βιβλιοθήκη
 • Αναγνωστήριο – χώρος ίντερνετ και πολυμέσως
 • Χώρο περιοδικών εκθέσεων
 • Σαλόνι
 • Γυμναστήριο
 • Πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων 60 θέσεων
 • Εκθετήριο τοπικών προϊόντων
 •  Υποδομή – παρασκευαστήριο κυλικείου και εστίασης
 • 4 στούντιο φιλοξενίας 40m2 έκαστο
 • Πρόσβαση ΑΜΕΑ

Ο προϋπολογισμός του συνόλου του έργου είναι  1.150.000€. Σήμερα εξελίσσεται το 1ο υποέργο, το οποίο περιλαμβάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες αρχικού προϋπολογισμού 208.823€. Ο δημόσιος ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και συμβασιοποιήθηκε με μικρή καθυστέρηση λόγω του πρώτου lock down για τον COVID-19 στις 20/6/2020 στο ποσό των 125.240€ και αναμένεται η ολοκλήρωση της φάσης αυτής το Α΄ τρίμηνο του 2021. Θα ακολουθήσει η φάση δημοπράτησης της κατασκευής του έργου και στην συνέχεια η προμήθεια του εξοπλισμού.

Επίσης, έχει εγκριθεί η αρχιτεκτονική μελέτη και σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι Στατικές και (Η/Μ) ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Εικόνες που μαγεύουν! – Οι βροχοπτώσεις έφεραν και πάλι τον καταρράκτη στο όρος Κέδρος

Δείτε στο βίντεο τους καταρράκτες που σχηματίστηκαν στις νότιες πλευρές του! Δια-SOS-τε τη Μεσαρά “Ανοιξε” …

Ρέθυμνο – Για την αντιμετώπιση συνεπειών από ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα το ΣΟΠΠ

Συνεδρίασε χτες το  ΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου & …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize