Ρέθυμνο – “Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι δομές ΠΦΥ του νομού και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ”

Η  συρροή κρουσμάτων που εμφανίστηκε σε δύο περιοχές του Δήμου Ρεθύμνου, σε χωριά της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου και στο Γεράνι,  επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την γύμνια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Lockdown και η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να είναι το φάρμακο για όλα.

Η ανησυχία που υπάρχει στους κατοίκους των χωριών αυτών αλλά και συνολικά στο λαό του Ρεθύμνου, είναι δικαιολογημένη γιατί ξέρουν καλά ότι από την μία, οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας στην Π.Ε., είναι υποστελεχωμένες και σε καμία περίπτωση δεν θα ανταπεξέλθουν σε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων και από την άλλη οι αναγκαίοι εμβολιασμοί συνεχώς αναβάλλονται. Ο λαός του Ρεθύμνου, με την στάση του είχε καταφέρει το προηγούμενο διάστημα, να μηδενίσει σχεδόν τα κρούσματα στο νομό, η κυβέρνηση όμως πως εκμεταλλεύτηκε αυτό τον χρόνο; .

Από την αρχή του πρώτου κύματος, το ΚΚΕ, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες, αναδείκνυε τα προβλήματα και απαιτούσε να παρθούν μέτρα πριν να είναι αργά! Όμως η κατάσταση στο νοσοκομείο και τα ΚΥ παραμένει ίδια. Μόνο κάποια μπαλώματα έγιναν, με μετακινήσεις προσωπικού και προσλήψεις με ημερομηνία λήξης. Οι ΜΕΘ είναι λιγοστές, οι υγειονομικοί έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι εξουθενωμένοι, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι ανύπαρκτη.

Για αυτήν την κατάσταση έχουν τεράστιες ευθύνες η Περιφερειακή και Τοπική διοίκηση, μαζί με την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, που καλλιεργούν τον εφησυχασμό ότι το πρόβλημα περιορίζεται μόνο σε δύο χωριά. Παράλληλα κουνάνε το δάκτυλο σε όλο το λαό, ότι δεν πρόσεχε, χαλάρωσε, ενώ ταυτόχρονα κάνουν ότι δεν βλέπουν τις κυβερνητικές ευθύνες.

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων,  ακριβώς στην ίδια κατάσταση που αυτά έκλεισαν. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια,  όπως είναι η μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τάξη, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα δωρεάν τεστ για όλους. Οι ευθύνες τις κυβέρνησης μεγαλώνουν όσο αρνείται να λάβει τα ουσιαστικά μέτρα που διεκδικούν γονείς και εκπαιδευτικοί, ενώ τους ρίχνει κι από πάνω την ευθύνη για το ότι δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια ή για ένα πιθανό νέο κλείσιμο Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Σήμερα, αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για την προστασία της υγείας του λαού. Πρόταση που στηρίζεται σε ένα οργανωμένο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που στις σημερινές συνθήκες θα μπορεί να παρακολουθεί τους ασθενείς με Covid-19 ακόμη και στο σπίτι τους, εντοπίζοντας νωρίς την επιδείνωσή τους και παρεμβαίνοντας έγκαιρα θεραπευτικά ή παραπέμποντάς τους στο νοσοκομείο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές τους για ίαση, αξιοποιώντας νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να χορηγηθούν. Ένα πανεθνικά σχεδιασμένο σύστημα ΠΦΥ θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα υψηλού κινδύνου και να παρέμβει έγκαιρα, πριν από τη δημιουργία εστιών μόλυνσης και μετάδοσης. Με την εφαρμογή μαζικών δωρεάν rapid test για Covid-19 θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλή και διαρκώς ενημερωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως η όποια τοπική αύξηση κρουσμάτων και να προλαβαίνουμε τον ιό, όχι να τρέχουμε από πίσω του.

Αντί όμως να ακολουθήσουν αυτό τον αυτονόητο σχεδιασμό, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν την ΠΦΥ ως κόστος και την έχουν υπονομεύσει στο νομό και συνολικά στη χώρα.

Άμεσα, οι κάτοικοι των δύο αυτών περιοχών, μαζί με όλο το λαού του Ρεθύμνου, να απαιτήσουν:

  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικά rapid test για το σύνολο του πληθυσμού στο Γεράνι και από την Αμνάτο μέχρι τον Τσεσμέ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής. Να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημόσια και δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό.
  • Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δεν χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη κυβέρνησης – περιφέρειας – δήμου, ξενοδοχειακές μονάδες για την διαμονή τους, με μέριμνα για την παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κλπ. Έτσι θα μειωθεί το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής διασποράς.
  • Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.  Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, να αραιώσουν τα τμήματα σε 15 μαθητές ανά τμήμα, να εξασφαλιστούν αίθουσες και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς..
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να στελεχωθούν άμεσα όλες οι δομές ΠΦΥ του νομού και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize