Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – “Να πληρωθεί τώρα το επίδομα ανεργίας χωρίς τις απαράδεκτες καθυστερήσεις μηνών”

Την Παρασκευή 4/12 η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ρεθύμνου στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία πραγματοποίησε ανοιχτή διαδικτυακή σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου. Οι συμμετέχοντες μέσα από αυτή την πρωτοβουλία βρέθηκαν πιο “κοντά” και είχαν την ευκαιρία συλλογικά να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν .   

Έντονος ήταν ο προβληματισμός για μια ακόμα φορά για τη πορεία της πανδημίας και του τρόπου που την διαχειρίζονται κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδότες στην Ελλάδα και παγκοσμίως  αφήνοντας τους λαούς εκτεθειμένους λόγω της παντελής έλλειψης μέτρων θωράκισης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας.  

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε η περίοδος ανεργίας που ζούμε με επιδόματα ανεπαρκή για να καλυφτούν τα ατομικά και οικογενειακά έξοδα ενώ την ίδια ώρα όλα τα άλλα βάρη παραμένουν. Φόροι, ρεύματα, έξοδα στην υγεία, έξοδα θέρμανσης γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα ενώ ακόμα μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων είναι αποκλεισμένοι από κάθε είδους στήριξη!

Στον αντίποδα οι μεγάλοι ξενοδόχοι και επιχειρηματικοί όμιλοι ότι ζήτησαν μέχρι τώρα από τη κυβέρνηση το πήραν και με το παραπάνω. Σαν να μην έφτανε αυτό προκλητικά απαιτούν νέες μειώσεις μισθών,  κατάργηση της ΣΣΕ,  υποκατώτατο μισθό, ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας.

 Με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι λοιπόν αποφάσισαν συλλογικά να αναλάβουν  την «ατομική μας ευθύνη» να υπερασπιστούν το δικαίωμά  για ζωή με αξιοπρέπεια με βάση τις δικές μας ανάγκες! Παρά την προσπάθεια έντασης της καταστολής της συλλογικής δράσης με συλλήψεις και απειλές σε συνδικαλιστές σε όλη την Ελλάδα , οι εργαζόμενοι βρίσκουν  τους τρόπους να  αγωνίζονται , να συζητάν τα αιτήματα που πρέπει να βάλουν μπροστά και τι μορφές πάλης πρέπει να επιλέξουν. 

 Την συζήτηση εμπλούτισαν οι εργαζόμενοι με την αγωνία τους για το φετινό δώρο Χριστουγέννων που αρκετοί εργοδότες δεν θα δώσουν ούτε φέτος αλλά και τις περιπτώσεις εργοδοτών που ζητάν χρήματα της αναστολής εργασίας πίσω από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού τον μήνα Ιανουάριο, μήνας όπου πραγματοποιούνται οι αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου. Αποφάσισαν να κλιμακώσουν  τον αγώνα για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  χωρίς μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, έναντι στις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων που αγγίζουν το 20%  μείωσης απολαβών για τη νέα σεζόν. Αποφασίστηκε από τώρα να  ξεκινήσει πλατιά ενημέρωση και προετοιμασία κινητοποιήσεων. 

Οι συμμετέχοντες τόνισαν τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν για την προστασία του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, να πληρωθεί τώρα το επίδομα ανεργίας χωρίς τις απαράδεκτες καθυστερήσεις μηνών και να επεκταθεί μέχρι να ξαναπιάσουμε δουλειά. 

Από όλους τους συμμετέχοντες υπήρχε δέσμευση να επαναληφθεί η σύσκεψη το επόμενο διάστημα αφού φτάσουμε σε ακόμα περισσοτέρους συναδέλφους ώστε κανένας να μην μείνει μόνος του στην νέα αυτή καπιταλιστική οικονομική κρίση. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας, του μισθού και της δουλειάς μας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize