Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Να διασώσουμε την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά όσο έχουμε κοντά μας την ζώσα ιστορία του τόπου

Πλούσιες και ποιοτικές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο και την Κρήτη για το έτος Ερωτόκριτου με το ενδιαφέρον για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς να βαίνει αυξανόμενο.

Έρευνες και μελέτες όσο είναι ακόμα καιρός και βρίσκεται ανάμεσα μας… “η ζώσα ιστορία του τόπου”.

Άνθρωποι που έζησαν κοσμοϊστορικές αλλαγές κι όμως μέσα τους χτυπά ακόμη η καρδιά της αγνής ακόμα, μέχρι τότε Κρήτης.

Μια εμπνευσμένη, μεστή και εμψυχωτική ομιλία με θέμα την πολιτισμική παράδοση, παρέθεσε στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, η εκπαιδευτικός και εθνολόγος, Μαρία Παδουβά.

Από την εποχή του Πεισίστρατου που διέσωσε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, καθορίζοντας τον ρου της ιστορίας, μέχρι την UNESCO που στις μέρες μας καταγράφει και διασώζει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Όντως διαφαίνεται κάτι να αλλάζει στην Κρήτη με αυξανόμενο το ενδιαφέρον του να διασωθεί η πολιτιστική μας παράδοση, μέσα από τις αφηγήσεις των ηλικιωμένων για τη ζωή του τότε στο νησί, κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε, όσο είναι ακόμα δυνατόν.

Η ομάδα προφορικών αφηγήσεων Μαργαριτών εδώ και δύο χρόνια καταγράφει με πρωταρχικό της στόχο τη διάσωση μαρτυριών από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του χωριού, με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου που βοηθά την αναδίφηση και την ανάδειξη της μνήμης των κατοίκων του χωριού των κεραμοποιών του Ρεθύμνου, αναφορικά με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και περιόδους αλλά και σημαντικά προσωπικά βιώματά τους.

Ως άυλα πολιτιστικά αγαθά νοούνται εκφράσεις, δραστηριότητες, γνώσεις και πληροφορίες, όπως μύθοι, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες ή τεχνικές που αποτελούν μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού και σίγουρα το καλοκαίρι του 2019, έτος Ερωτόκριτου στην Κρήτη, είναι η απαρχή για μια σωστή και γόνιμη έρευνα και απόδοση της πολιτισμικής μας παράδοσης.

cretedoc.gr

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Μόνιμος οδοντίατρος στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου

Στο Κ.Υ. Σπηλίου της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης διορίστηκε ένας μόνιμος ιατρός σε θέση Οδοντιατρικής, Επιμελητής …

Ρέθυμνο – Σε αυτές τις τοπικές κοινότητες θα γίνουν ψεκασμοί δακοκτονίας

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνονται οι  τοπικές κοινότητες/οικισμοί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize