Ρέθυμνο – Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Με την ευκαιρία της 18ης Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Μέρας Μεταναστών, τα συνδικάτα της Ελλάδας, και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης, μήνυμα οργάνωσης και αγώνα στους μετανάστες κάθε χώρας, κάθε χρώματος, κάθε φυλής και θρησκείας.

“Είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε διαφορετικές και ανοιχτές κοινωνίες, παρέχοντας ευκαιρίες και μια αξιοπρεπή ζωή σε όλους τους μετανάστες.
Είτε είσαι μετανάστης που άφησες την πατρίδα σου και ήρθες στην Ελλάδα, είτε είσαι μετανάστης που άφησες την Ελλάδα και πήγες σε μια άλλη χώρα, με τους εργαζόμενους κάθε χώρας μας ενώνουν οι δυσκολίες και τα εμπόδια: η φτώχεια, η ανεργία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός.
Ταυτόχρονα όμως μας ενώνουν οι κοινές ελπίδες και όνειρα, ο κοινός αγώνας για επιβίωση, για δουλειά, μισθό, δικαιώματα, ο αγώνας όλων μας για καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Τα συνδικάτα των εργαζομένων βρίσκεται στο πλευρό κάθε εργαζομένου στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, ανθρώπινο ωράριο, Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
Καθώς βρισκόμαστε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι επιτακτικό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων έχουν καθυστερήσει, για την υγειονομική κάλυψη και άμεσο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων μεταναστών, προσφύγων κτλ. αλλά και την πρόσβαση τους σε Δημόσια Υγεία, Νοσοκομεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ.
Το μεγάλο ποσοστό νέων εργαζομένων, μεταναστών, προσφύγων, ξεριζωμένων που βρίσκονται στην Ελλάδα σήμερα, μπαίνουν στην παραγωγή με τους χειρότερους όρους, χειρότερες αμοιβές, χωρίς –τις περισσότερες φορές- ούτε καν τα πλέον αυτονόητα δικαιώματα, είναι συνάδελφοι που τα συνδικάτα έχουμε καθήκον πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά, να τους απλώσουμε το χέρι, να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, να γίνουν κομμάτι του οργανωμένου εργατικού κινήματος της χώρας μας.
Για τα συνδικάτα πρέπει να γίνει ζήτημα πρώτης γραμμής η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας μεταναστών:
· Καμία διάκριση σε εργασιακά ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κανένας αποκλεισμός από επιδόματα.
· Επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τους μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενους, με ενημέρωσή τους από ειδικά κλιμάκια στη μητρική τους γλώσσα και στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με διερμηνείς και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τους
· Υπογραφή άμεσα διακρατικών συμφωνιών για τη δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευση τους
· Εξασφάλιση σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες  με ευθύνη του κράτους, πρόσβασης και κάλυψής τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό.
· Άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις, εισοδηματικά κριτήρια και αποκλεισμούς ανέργων. Διαμόρφωση κρατικού δικτύου νομικής υποστήριξης για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεσή τους από ένσημα.
· Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, για όσους το επιθυμούν, χωρίς ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.
· Στελέχωση όλων των κρατικών υπηρεσιών για πρόσφυγες και μετανάστες, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη  εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό”, αναφέρει ο κ. Luan Pacani, Οικονομικός μετανάστης από Αλβανία Αντιπρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς