Ρέθυμνο: Μια αισθαντική και εναρμονισμένη με τη φύση του μνημείου εκδήλωση

Μια πρωτότυπη συναυλία πραγματοποιήθηκε στον μοναδικό χώρο της Νεκρόπολης Ορθής Πέτρας στην αρχαία Ελεύθερνα, από τον διεθνώς αναγνωρισμένο Ρεθυμνιώτη Γιώργο Καλούδη.

Ανάμεσα στα σημαντικά και εντυπωσιακά ευρήματα της Νεκρόπολης Ορθής Πέτρας, ο επαγγελματίας τσελίστας, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, Γιώργος Καλούδης, έδωσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ πάνω σε ένα σημαντικό έργο στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, αποσπάσματα από τις Σουίτες για Σόλο Τσέλο, του J.S.Bach.. Ήταν το τσέλο, η κρητική τετράχορδη λύρα με συμπαθητικές χορδές, οι ηχογραφήσεις που επαναλαμβανόταν στους σωστούς χρόνους, ή ακόμα και ο πρωτόγνωρος τρόπος που διαχειρίστηκε τα έγχορδα μουσικά όργανα σε συνδυασμό με τη φωνή του που καθήλωσαν το κοινό. Ο Γιώργος Καλούδης άφησε το στίγμα του στους θεατές του Ρεθύμνου μέσα σε ένα χώρο που ο συνδυασμός των δύο αυτών ξεπέρασε κάθε φαντασία.

Ο Νίκος Σταμπολίδης, διακεκριμένος καθηγητής αρχαιολογίας, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρει ότι: “Έχω βρει και έχω σκάψει αυτή τη Νεκρόπολη, τη θεωρώ ένα “παιδί” που γεννήθηκε και το ανατρέφω επί 34 τουλάχιστον χρόνια, δεν είναι μόνο ένα κομμάτι ζωής”.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κρητική λύρα αποτελεί το πρώτο έγχορδο, μουσικό όργανο με δοξάρι στην Ευρώπη, ενώ φαίνεται να υπάρχει συγγενική σχέση στην χροιά του με το τσέλο. Ο Γιώργος Καλούδης, επηρεασμένος από την κρητική του καταγωγή, συμπεριέλαβε την τέταρτη χορδή στην κρητική λύρα, η οποία αποτελεί την χαμηλή ΝΤΟ του βιολοντσέλου, ενός μουσικού οργάνου που αγάπησε στην καλλιτεχνική του πορεία. Αυτή η μετατροπή αποτέλεσε την γενεσιουργό αιτία της έρευνας και μελέτης του πάνω στην παγκόσμια εκτέλεση ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, τον J.S.Bach, κατά τη διάρκεια της 12ετούς σχετικής έρευνας-μελέτης του που υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στις ΗΠΑ (2002-2003).

Η Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, έπειτα από μια συγκλονιστική μουσική βραδιά, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει ότι: “Για άλλη μια φορά οι Ρεθυμνιώτες αισθανθήκαμε περήφανοι για τα χώματα μας, την ιστορία μας, τον σύγχρονο Ρεθυμνιώτη, τον καλλιτέχνη Γιώργο Καλούδη, ο οποίος μας μετέφερε στο τότε”.

Η μοναδική αυτή εμφάνιση του Γιώργου Καλούδη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεκρόπολης Ορθής Πέτρας, ήταν τόσο ήρεμη και εναρμονισμένη με τη φύση που φαίνεται ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για μελλοντικές εκδηλώσεις στο χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας.  

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Η κρυφή παραλία του νότου με την άγρια ομορφιά που κόβει την ανάσα

Στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου, μεταξύ της παραλίας του Πλακιά και εκείνης της Πρέβελης, συναντάται το …

Ρέθυμνο – Στην παραλία Πρέβελη το φοινικόδασος «αγκαλιάζει» το νότιο Κρητικό πέλαγος!

Η περιοχή του Πρέβελη στο νότο του Νομού Ρεθύμνου, αποτελεί  δικαιολογημένα έναν από τους πιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize