Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Μενδώνη – Υπογράφονται οι συμβάσεις του νέου αρχαιολογικού μουσείου και της Φορτέτζας

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη – Στο πλαίσιο αυτής, υπογράφονται οι προγραμματικές συμβάσεις για την ανάθεση των μελετών του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, αλλά και της αποκατάστασης των τειχών του φρουρίου της Φορτέτζας

Στην Κρήτη βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, όπου και θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα  Πέμπτη 17 Μαρτίου βρέθηκε στο Ρέθυμνο όπου και επισκέφτηκε διάφορα πολιτιστικά σημεία της Παλαιάς πόλης, το Δημαρχείο Ρεθύμνου και το Δημαρχείου Χανίων.

Συγκεκριμένα η υπουργός επισκέφτηκε την προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Αγ. Φραγκίσκο, το Τέμενος Βαλιδέ Σουλτάνας και την Φορτέτζα. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Δημαρχείο Ρεθύμνου, όπου και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη.

Ακολούθησε σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη ενω στις 16:30 η υπουργός θα βρεθεί στο Δημαρχείο Χανιών, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την περιοχή του ΚΤΕΛ,  το σημείο δηλαδή όπου αναμένεται να ανεγερθεί το νέο μουσείο.

Παράλληλα, υπογράφονται οι προγραμματικές συμβάσεις για την ανάθεση των μελετών του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, αλλά και της αποκατάστασης των τειχών του φρουρίου της Φορτέτζας, του περιβάλλοντα χώρου καθώς και των κτισμάτων εντός του φρουρίου.

Κεφαλογιάννης: Με το νέο μουσείο το Ρέθυμνο αποκτά επιτελούς ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων και επισκέψιμων χώρων.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στο Ρέθυμνο τόνισε:

«Ο πολιτισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο κεφάλαιο που διαθέτει το νησί μας. Η πολιτισμική μας ταυτότητα είναι η δύναμή μας και σήμερα είμαστε εδώ για να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική και ολοκληρωμένη ανάδειξή της. Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένη την ανάγκη να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πόροι και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προχωράμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του πολιτισμικού πλούτου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια οραματιζόμασταν  να δημιουργήσουμε ένα χώρο μέσα από τον οποίο θα ταξιδεύουμε στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας. Σήμερα προχωράμε στο απόλυτα αναγκαίο  βήμα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα σημαντικά βήματα που θα καταστήσουν το όραμα για το Νέο Μουσείο Ρεθύμνου ένα υλοποιήσιμο προς ολοκλήρωση στόχο.

Με το τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ώστε η δέσμευση για την υλοποίηση του έργου την προγραμματική περίοδο 2021-2027 να γίνει πραγματικότητα. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο του Ρέθυμνου αποτελεί καθολικό αίτημα για τους φορείς και την τοπική κοινωνία, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας στον πολιτισμό. Στόχος μας να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων, μνημείων και επισκέψιμων χώρων που να αναδεικνύει την ιστορία του Ρεθύμνου. Έτσι, το νέο μουσείο θα συνθέσει από κοινού με το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας καθώς και με την επανέκθεση των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων και επισκέψιμων χώρων.

Επιπρόσθετα, η ένταξη στο παρόν χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Μελετών για την αναστήλωση του οχυρού της Φορτέτζας (816.367,83 Ευρώ), των Μελετών για τα μνημειακά κτίρια εντός της Φορτέτζας (841.758,14 Ευρώ), και της Μελέτης για την στέγαση του πολύ σημαντικής Μινωικής Εγκατάστασης στους Πέρα Γαλήνους Μυλοποτάμου (237.439,01 Ευρώ) είναι καθοριστικής σημασίας για την διάσωση και την προβολή του μνημειακού αποτυπώματος στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Παράλληλα η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 των έργων:

  • Ανάδειξης του Υστερομινωικού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων Ρεθύμνης(Η Α’ Φάση ολοκληρώθηκε (650.000 Ευρώ) και εντάχτηκε η Β΄ Φάση (700.000 Ευρώ)
  • Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Μοναστηρακίου Αμαρίου, Α’ φάση που ολοκληρώνεται εντός του έτους (360.000 Ευρώ), ενώ εντάχτηκε και η Β΄ Φάση (585.000 Ευρώ)
  • Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Ζωμίνθου Ανωγείων (400.120 Ευρώ)
  • Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Αποδούλου Αμαρίου (610.000 Ευρώ)
  • Ανάδειξης του μοναδικού τοιχογραφημένου Ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Ευαγγελισμού στα Λιβάδια Μυλοποτάμου στην ΟΧΕ UNESCO (212.400 Ευρώ),
  • Ψηφιακών πολιτιστικών διαδρομών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Π.Ε. Ρεθύμνου (299.880 Ευρώ)

Συνολικού προϋπολογισμού 3.817.400 ευρώ, τα οποία υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην στοχοθεσία αυτή, με κορωνίδα την δημιουργία του νέου Μουσείου.

Σε αυτό το πνεύμα, και με διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη εκφράζοντας τη χαρά μας και τη βούληση όλων των φορέων έτσι ώστε μέσα από την πολύπειρη  και αξιόπιστη καθοδήγηση της και τη σταθερή στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διευκολυνθεί κάθε διαδικασία ώστε το Ρέθυμνο να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό ένα σύγχρονο  Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας του και της πληθώρας σπουδαίων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής».

Το αυριανό πρόγραμμα

Να σημειωθεί πως αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, δεύτερη ημέρα παραμονής της υπουργού στο νησί της Κρήτης, απο τις 9:30 έως τις 13:30 θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και σε υπό εξέλιξη έργα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς