Ρέθυμνο – Μελέτη αποκατάστασης του αιγυπτιακού φάρου στο ενετικό λιμάνι

Υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα η μελέτη αποκατάστασης του Αιγυπτιακού Φάρου στο Ενετικό λιμάνι από την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης Ρένα Κουτσαλεδάκη- Καπετανάκη και τον ανάδοχο που προέκυψε έπειτα από σχετικό διαγωνισμό.

Πιο αναλυτικά,  η ανάδοχος εταιρία πήρε το έργο της μελέτης καταθέτοντας προσφορά με έκπτωση της τάξεως του 46.76%, με τον προϋπολογισμό της μελέτης ν’ ανέρχεται στα  61.318 ευρώ. Η μελέτη χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και θα πρέπει να παραδοθεί στο λιμενικό ταμείο σε χρονικό διάστημα 10,5 μηνών, δηλαδή έως τις 31 Μάιου του 2022.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει στατικά, αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ανάδειξης φωτισμού, τόσο για το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του Ρεθύμνου, τον Αιγυπτιακό φάρο, όσο και για τα ενετικά τείχη που βρίσκονται δίπλα του.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη «η υπηρεσία του λιμενικού ταμείου, όσο και η τεχνική υπηρεσία του δήμου θα παρέχουν όλα τα δεδομένα που χρειάζεται η μελετήτρια εταιρία. Συγχρόνως για την ολοκλήρωση της μελέτης θα υπάρχει συνεργασία και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία συνεπικουρεί και θέτει τις προδιαγραφές για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο».

Μετά την ολοκλήρωσή της μελέτης, θα πρέπει να δοθεί έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να δρομολογηθεί για εξεύρεση κονδυλίων για την χρηματοδότηση του έργου.

H κ. Κουτσαλεδάκη, στη συνέχεια ανέφερε: «Ο φάρος είναι ταλαιπωρημένος λόγω του χρόνου και της αλμύρας, αλλά δεν είναι ξεχασμένος. Είναι ένα σημείο που θα πρέπει να μελετηθεί, να συνυπάρχει αρμονικά και να είναι ένα τμήμα από τις μελέτες που έχει ξεκινήσει ήδη το Λιμενικό Ταμείο για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ενετικού λιμένα. Επίσης ακολουθεί αργότερα και η μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου του παλιού Τελωνείου και για τον περιβάλλοντα χώρο αυτού.  Άρα το ενετικό λιμάνι με τις μελέτες αυτές, θα ολοκληρώνεται και το ζητούμενο είναι να μπορέσουν να βρεθούν κτήρια για να κατασκευαστούν όλα αυτά που οι μελέτες θα δείξουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς