Ρέθυμνο – Με λουκουμάδες και λουλούδια ενημέρωσαν τον κόσμο για να διαφυλάξει τη ζωή στον πλανήτη!

Μοίρασαν λουκουμάδες με μέλι και λουλούδια για να γλυκάνουν τον κόσμο και να τον ενημερώσουν για το πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για τον πλανήτη που ζούμε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος «Μελιττεύς», υποδέχτηκε περαστικούς και παιδιά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων με σκοπό να εξηγήσουν τον τρόπο που μπορούμε όλοι να προστατεύσουμε τις μέλισσες.

Οι μελισσοκόμοι του Ρεθύμνου έδωσαν φυλλάδια με σχετικό υλικό και έδειξαν ένα τελάρο με μέλισσες, ώστε να δώσουν στους περαστικούς και τα παιδιά που τους επισκέφθηκαν, να καταλάβουν, τον ρόλο αυτού του εντόμου στη φύση.

Έδειξαν ποια είναι στην πραγματικότητα η μέλισσα, μιας και ο περισσότερος κόσμος την μπερδεύει με την σφίγκα, λόγω του κιτρινόμαυρου χρώματός της, πως είναι ο γόνος της, ο κυφήνας και το μέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 20.000 είδη μελισσών, που από αυτά μόνο τα 7 παράγουν μέλι.

Η Χριστίνα Κουβαρά, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «Μελιττεύς», εξήγησε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος, σε παγκόσμιο επίπεδο, να χαθεί αυτό το έντομο, έτσι πρέπει να προστατευτεί αυτό το είδος με κάθε τρόπο! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο πλανήτης έχει μόλις 4 χρόνια ζωής, αν πεθάνει η τελευταία μέλισσα.

Μόνο έτσι, μπορεί να καταλάβει κάποιος τη σημαντικότητα της ύπαρξης αυτού του εντόμου στον πλανήτη. Η χρησιμότητα της μέλισσας είναι πολύ μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη από την παραγωγή μελιού, αφού από το έντομο αυτό εξαρτάται η γονιμοποίηση περισσότερων από 90 διαφορετικών ειδών φυτών και λουλουδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Χριστίνα Κουβαρά, ωστόσο, προειδοποιεί ό,τι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και wifi, τα ραντίσματα σε μεγάλο βαθμό και η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι αυτά που βάζουν σε κίνδυνο το είδος της μέλισσας και κατ’ επέκταση την ανθρωπότητα.

Οι μελισσοκόμοι του Ρεθύμνου εκλιπαρούν στο να συμβάλουμε όλοι οι πολίτες για να μην χαθεί το σημαντικότερο έντομο για τη φύση, διότι ταυτόχρονα χάνουμε όλοι ζωή!

Πως μπορούμε να αποτρέψουμε αυτόν τον κίνδυνο;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν πολίτες είναι να τοποθετήσουμε φυτά και δέντρα στον χώρο μας, τα οποία να είναι μελισσοκομικά, ώστε να βοηθήσουμε στην επικονίασή της.

Επιπλέον, αυτό που συμβάλει αρνητικά στην επιβίωση της μέλισσας εδώ στην Κρήτη, σύμφωνα με την Χριστίνα Κουβαρά, είναι τα ραντίσματα στις ελιές που δεν πραγματοποιούνται τις ώρες που είναι επιτρεπτά από τον νόμο. Όπως εξήγησε, τα ραντίσματα πρέπει να γίνοντε με τη δύση του ηλίου, ακριβώς την ώρα που οι μέλισσες σταματούν την επικονίασή τους. Το κακό βέβαια είναι ότι αυτό δεν τηρείτε με αποτέλεσμα να συμβάλει αρνητικά στην εξαφάνιση του είδους.

Ποια φυτά και δέντρα είναι μελισσοκομικά;

Η Χριστίνα Κουβαρά πρότεινε κάποια φυτά και δέντρα, τα οποία είναι μελισσοκομικά, όπως η χαρουπιά, τα πεύκα, το θυμάρι και ο ευκάλυπτος, ώστε να μπορούν να τραφούν οι μέλισσες. Αν υιοθετούσε ο κάθενας από εμάς αυτή την τακτική στο μπαλκόνι, στον κήπο ή στην ταράτσα του, σίγουρα θα βοηθούσε σημαντικά στην επιβίωσή της, άλλωστε, η κάθε μέλισσα επισκέπτεται 7.000 λουλούδια την ημέρα, ενώ χρειάζεται 4 εκατομύρια επισκέψεις σε λουλούδια για να παραγάγει ένα κιλό μέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία έχει ψηφιστεί νόμος και όλα τα καινούργια κτίρια αποκτούν τις λεγόμενες «πράσινες στέγες» που ευνοούν τη βιοποικιλότητα δημιουργώντας ζωτικό χώρο για τα πουλιά και τις μέλισσες εντός του αστικού περιβάλλοντος.

Ίσως η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, ήταν η αφορμή, να συνηδιτοποιήσουμε και εμείς με τον καιρό, ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτή τη νοοτροπία, για το καλό όλων μας.

 

 

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Η κρυφή παραλία του νότου με την άγρια ομορφιά που κόβει την ανάσα

Στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου, μεταξύ της παραλίας του Πλακιά και εκείνης της Πρέβελης, συναντάται το …

Ρέθυμνο – Στην παραλία Πρέβελη το φοινικόδασος «αγκαλιάζει» το νότιο Κρητικό πέλαγος!

Η περιοχή του Πρέβελη στο νότο του Νομού Ρεθύμνου, αποτελεί  δικαιολογημένα έναν από τους πιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize