Ρέθυμνο – Λίγο πριν φτάσουμε στην πηγή, κόντεψε να χαθεί το νερό από τα νέα φράγματα στο Αμάρι

Μετά από χρόνια προσπαθειών ανεύρεσης χρημάτων για σημαντικά φράγματα στο Αμάρι, μερίδα κατοίκων ήγειρε αντιδράσεις, έτσι και συγκλήθηκε δημόσια σύσκεψη με ιθύνοντες από το υπουργείο υποδομών και μεταφορών, παρουσία και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Πρόκειται για φράγματα που θα λύσουν το πρόβλημα άρδευσης σε Αμάρι, Άγιο Βασίλειο και Μεσαρά, με την υπόσχεση ότι θα βελτιωθεί το οδικό δίκτυο της περιοχής ως ανταποδοτικά έργα.

Με αγωνία οι κάτοικοι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Το αίτημα της κοινωνίας να ακυρωθούν τα σχέδια για νέα φράγματα στο Αμάρι, προκάλεσε την σύγκληση δημόσιας διαβούλευσης επί του θέματος υπό τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό με τη συμμετοχή του διευθυντή υδραυλικών έργων του υπουργείου υποδομών, Αντώνη Κοτσώνη, αλλά και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Οι κάτοικοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το φράγμα του Πλατύ ποταμού, αλλά και των Ελενών – Γερακαρίου, αφού πρόκειται για περιοχές που δεν έχουν πρόβλημα άρδευσης, ενώ η αυξημένη υγρασία μετά την κατασκευή των φραγμάτων, δυνητικά, θα μπορούσε να βλάψει τις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, ωστόσο η άρδευση θα γίνει ακόμα πιο οικονομική με φυσική ροή, ενώ λύνονται τα προβλήματα σε αποθέματα νερού στο Αμάρι, τον Άγιο Βασίλειο και τη Μεσαρά με εκτροπή υδάτων στο φράγμα Φανερωμένης.

Οι ιθύνοντες εξήγησαν ότι πρόκειται για πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα που μόνο θετικά επιπτώσεις θα έχουν και που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τώρα δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση δύο εκατομμυρίων ευρώ για μελέτες, τα έργα έχουν χαρακτηριστεί ως εθνικής, ειδικής σημασίας, ενώ υπήρξε η δέσμευση για ανταποδοτικά έργα στην περιοχή, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου.

cretedoc.gr

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης:

Σύσκεψη στο Αμάρι για τα φράγματα Πλατύ Ποταμού και Ελενών – Γερακαρίου

«Θεωρούμε αναγκαία τη διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής για να γνωρίζουν και να έχουν άποψη για τα έργα που τους αφορούν», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για τα φράγματα στην περιοχή με αφορμή το φράγμα του Πλατύ Ποταμού καθώς και το φράγμα Ελενών Γερακαρίου.

Ο Περιφερειάρχης πρότεινε κι έγινε αποδεκτό να ξεκινήσει η διαδικασία των μελετών για το Γερακάρι με την προμελέτη και να δείξει τι πρέπει να γίνει ενώ στη συνέχεια, εξηγώντας πως η διαδικασία πρέπει να κινηθεί βήμα – βήμα. Παράλληλα, σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο θα διεκδικήσει για τα ανταποδοτικά έργα και δράσεις.

Οι μελέτες θα ανατεθούν με διεθνή διαγωνισμό και η προεκτίμηση για τον προϋπολογισμό των έργων ξεπερνά τα 150 εκ. ευρώ, όπως ενημέρωσε ο Διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών Αντώνης Κοτσώνης, απαντώντας σε ερωτήσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής και διευκρινίζοντας πως το έργο χρειάζεται αρκετά χρόνια για να προχωρήσει και απαιτεί ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη για την ανταπόκριση και στήριξη στην απόφαση να υπάρξει δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και στοιχειοθετημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – “Είναι, σε τούτη τη δύσκολη εποχή, κάτι χειρότερο – Είναι ανήθικο”

Εκ πρώτης όψεως, γιατί αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, -παρόλο που δεν προσδοκώ ουδεμία, ανύπαρκτη έτσι …

Ρέθυμνο – Λίγα δευτερόλεπτα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη γέμισαν κόσμο οι δρόμοι με καταστήματα εστίασης και διασκέδασης

Γκρίνια και διαμαρτυρίες για το ωράριο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης Λίγα δευτερόλεπτα μετά τα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize