Ρέθυμνο – Κραυγή αγωνίας για την Πρέβελη από τους τουριστικούς πράκτορες

Δεκάδες είναι τα εγκωμιαστικά άρθρα σε ελληνικά αλλά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την μοναδική ομορφιά στη λίμνη Πρέβελη, στο Ρέθυμνο.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης, μέσω ανακοίνωσης, απευθύνει κραυγή αγωνίας προς όλους για την “εξαιρετικά επικίνδυνη” κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή και ζητά άμεσα τη λήψη μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Θα περίμενε λοιπόν κανείς οτι μέλημα της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας των Αρχών και των Φορέων , θα ήταν η προστασία αυτού του ΅μοναδικού κάλους΅ φυσικού μνημείου γνωστού σε όλο τον κόσμο ( θα θυμάστε την αντίδραση των διεθνών ΜΜΕ στην πυρκαιά του 2010) με το σπάνιας ομορφιάς Φοινικόδασος, τον Μέγα Ποταμό, την σχηματιζόμενη λίμννη στην εκβολή του και την εξαιρετική παραλία.

Όμως, όπως θα δείτε και στις πρόσφατες φωτογραφίες που σας επισυνάπτουμε το οικοσύστημα του Πρέβελη έχει περιέλθει σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη για την επιβίωσή του κατάσταση.

Διαλυμένα μονοπάτια, πεσμένοι φοίνικες και κομμένα κλαδιά τοποθετημένα δίπλα στα μονοπάτια ακριβώς κάτω από ορμούς των φοινίκων (σαν προσάναμμα), έτοιμα να το λαμπαδιάσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς για τον σκοπό αυτών που τοποθέτησαν τους λόφους της εύφλεκτης ύλης γύρω από τους κορμούς των Φοινικόδεντρων.
Σε όλο το μήκος του φοινικόδασους δεν εντοπίστηκε ούτε ένα έργο πυροπροστασίας η πυρόσβεσης ( έστω ένας κουβάς … για νερό από τον ποταμό-κάτι για άμεση αντίδραση).

Είμαστε σίγουροι οτι εάν ΅ω μη γένοιτο΅ σε περίπτωση που ξεσπάσει η πυρκαγιά οι ευθύνες για την καταστροφή θα πέσουν στους ασυνείδητους επισκέπτες, στον δυνατό άνεμο που έπνεε ( οπως πάντα) και στο δύσβατο της περιοχής.

Το πιθανότερο είναι οτι κανείς δεν θα μιλήσει για την εγκληματική ευθύνη αυτών που βοήθησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς μην παίρνοντας τα στοιχειώδη μέτρα για την προληψη αλλά και την αποφυγή επέκτασης της.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων νομού Ρεθύμνης , έχοντας γίνει δέκτης πολλών παραπόνων από επισκέπτες της περιοχής Πρέβελη, για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, την απαράδεκτη εικόνα ντροπής αποφάσισε να παρέμβει δημόσια για την αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας αλλά των αρμόδιων και αναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Ρεθύμνου και της Κρήτης.

Ο πρώτος στόχος της παρέμβασης μας είναι η σωτηρία του Φοινικόδασους από μια πιθανή πυρκαγιά και ο δεύτερος να ξεκινήσουν διαδικασίες από αρμοδιους και αναρμόδιους για την προστασία της από την αλόγιστη και χωρίς κανένα έλεγχο χρήση της.

·Θεωρούμε ότι αύριο κιόλας ο Δήμος, το Δασαρχείο και η Πυροσβεστική πρέπει να κάνουν όλες εκείνες τις ενέργειες για την απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης από το Φοινικόδασος και να πάρουν όλα τα μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή επέκτασης πυρκαγιάς.

·Η περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προστασία της περιοχής από τις πηγές του Κουρταλιώτη μέχρι και την παραλία.

Ίσως η δημιουργία φορέα διαχείρισης της περιοχής στα πρότυπα άλλων σπάνιου φυσικού κάλους περιοχών να είναι η λύση.

Ο Σύνδεσμός μας δηλώνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας του μοναδικού μνημείου φυσικής ομορφιάς διεθνούς εμβέλειας που έχει η νότια Κρήτη και θα είναι αντίθετος σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και καταστροφής του”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς