Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Κώστας Βαρδιάμπασης – Κανείς φαρμακοποιός δεν συζητάει τη διενέργεια του τεστ εντός του χώρου του φαρμακείου

Η ανακοίνωση της χρήσης των self tests προκάλεσε κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, εξαρχής ξεκαθαρίζεται ότι τα self-tests είναι μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία όμως σύμφωνα με τον ECDC, τον αρμόδιο δηλαδή ευρωπαϊκό οργανισμό, έχει και μια σειρά από μειονεκτήματα, ως προς την ακρίβεια των αποτελεσμάτων σε σχέση με άλλες μεθόδους, όσο και λόγω της «οικειοθελούς» καταγραφής των εμφανιζόμενων θετικών στο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης. Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι η προχειρότητα με την οποία έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν επίσημα ούτε και φαρμακοποιοί που θα κληθούν να τα διανείμουν στο κοινό, πώς, πότε κι αν τελικά είναι επιτυχές το σχέδιο που πρόκειται να εκτυλιχθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστα Βαρδιάμπαση «η κατάσταση με τα self-tests έτσι όπως εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, από την Παρασκευή που έγιναν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, είναι σε ένα υποθετικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικοί σύλλογοι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία. Ούτε ένα επίσημο έγγραφο δεν έχει έρθει σχετικά με αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο ίδιος.

Τα φαρμακεία, τουλάχιστον ως την ώρα που μιλάμε, δεν γνωρίζουν τίποτα, ούτε επί της διαδικασίας, ούτε επί του σχεδιασμού, ούτε επί του αντικειμένου σημειώνει, τονίζοντας ότι πρόκειται για κάτι εντελώς νέο. «Το θέμα των self tests είναι κάτι πολύ καινούργιο, μόλις στις 17 Μαρτίου έβγαλε το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων δηλαδή, το πρωτόκολλο και τις σχετικές αναφορές, οι οποίες μάλιστα έχουν και αρκετούς προβληματισμούς όσον αφορά τη διαδικασία.»

Ο κ. Βαρδιάμπασης ξεκαθάρισε ότι επί της αρχής και επί του γενικότερου σχεδίου οι φαρμακοποιοί και ως επαγγελματίες υγείας, αλλά και ως πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να γίνονται τεστ σε μεγάλη κλίματα ώστε να βελτιωθεί η ιχνηλάτηση. «Η διευκόλυνση της πρόσβασης στα τεστ και μέσω των φαρμακείων που υπάρχουν παντού σε όλο το εύρος του νομού, είναι θετική σαν σκέψη. Αλλά, από το να βγεις να το ανακοινώνεις, μέχρι να το κάνεις και χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στο σχεδιασμό, υπάρχει μία χαοτική κατάσταση. Αν δεν λυθούν τα οργανωτικά ζητήματα (δεν μιλάω για την αμοιβή) είναι πιθανό να αποτύχει και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε.»

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι καθώς οι φαρμακοποιοί δεν έχουν εικόνα κι ενημέρωση για τα self tests προσπαθούν να ενημερωθούν βλέποντας τα σχετικά έγγραφα του ECDC. «Ψάχνουμε δηλαδή τί συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι σαν συσκευές είναι πιο εύχρηστες όσον αφορά τη δειγματοληψία. Ωστόσο υπάρχει μία σχετική αβεβαιότητα για την αξιοπιστία τους» σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Ο κ. Βαρδιάμπασης αναφερόμενος στον όγκο του κόσμου που θα απευθυνθεί στα φαρμακεία υπογράμμισε: «Μιλάμε για το σύνολο του πληθυσμού, για το σύνολο των κατόχων ΑΜΚΑ. Αν δεν στηθεί σωστά η διαδικασία και δεν δοθεί ο κατάλληλος χρόνος θα είναι αδύνατο να υλοποιηθεί.» Συγκρίνοντας ο ίδιος τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα εμβόλια με τα self tests είπε ότι« για τα ραντεβού μιλάμε για μόλις το 10% του πληθυσμού σε περίπου ένα τετράμηνο. Δεν μιλάμε για το σύνολο του πληθυσμού σε ένα μήνα. Αυτή η διαφορά είναι χαοτική».

Ζητήματα διαχείρισης και προμήθειας

Μιλώντας για τη διαδικασία, είπε ότι χρειάζεται χρόνος για τη διασύνδεση του ΑΜΚΑ του εκάστοτε δικαιούχου με το είδος. Δηλαδή να καταχωρηθεί το barcode κάθε συσκευασίας και το ΑΜΚΑ ανά εβδομάδα, αλλά και να γίνεται συγχρόνως έλεγχος αν εκείνος που το ζητάει το δικαιούται. «Το self test δεν θα είναι ένα είδος που θα είναι ακουμπισμένο πάνω σε ένα τραπεζάκι όπως τα φυλλάδια για να παίρνει όποιος θέλει και να φεύγει. Καταλαβαίνετε ότι αν δεν υπάρξει μία σωστή διαδικασία, θα εμφανιστούν άλλα φαινόμενα που δεν είναι σωστό να συμβούν. Αυτό είναι ένα σημαντικό διαχειριστικό πρόβλημα όσον αφορά στη διάθεση», είπε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών του Ρεθύμνου και πρόσθεσε στη λίστα των ζητημάτων και αυτό της προμήθειας, το οποίο συνόδευσε με μια σειρά από ερωτήσεις. «Ποιος θα τα στέλνει στα φαρμακεία; Σε ποια ποσότητα; Σε τακτικό χρονικό διάστημα; Τι θα γίνει με τα φαρμακεία των νησιωτικών περιοχών ή τα απομακρυσμένα; Θα υπάρξει ανισοβαρής κατανομή;» Και επεσήμανε: «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της προμήθειας με αντικειμενικό διάφανο και συγκεκριμένο τρόπο, διαφορετικά θα υπάρξουν προβλήματα. Δηλαδή θα πηγαίνει ο κόσμος στα φαρμακεία να πάρει τεστ και δεν θα βρίσκει».

Αιφνιδιαστική εξέλιξη

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας: «Ήδη έχουμε συμβάλει και στον αντιγριπικό εμβολιασμό και στον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο έχοντας διενεργήσει μέσα σε ένα δίμηνο Οκτώβριο-Νοέμβριο πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εμβόλια. Έχουμε συμβάλει στη διαδικασία για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊου και με ένα σωρό συμπράξεις που έχουμε από τον ΕΟΔΥ προς την πλευρά της συμβουλευτικής του κοινού. Μάλιστα, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συμβάλλουμε και στο self test, όμως είμαστε προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί. Πλέον έτσι όπως εξελίχθηκε αιφνιδιαστικά η κατάσταση χωρίς να έχουμε συμμετάσχει στο σχεδιασμό, ως άμεσα εμπλεκόμενοι,  προσπαθούμε να δούμε πώς θα γίνει και πώς θα το καταφέρουμε. Την ίδια στιγμή προβληματιζόμαστε για το πώς θα καταφέρουμε να προσθέσουμε και αυτό στο έργο σε αυτό που ήδη έχουμε, ώστε να μην επιβαρυνθεί η εξυπηρέτηση του κοινού για όλα τα υπόλοιπα που γίνονται καθημερινά στο φαρμακείο. Σημειώνω εδώ ότι ο μισός χρόνος της ημέρας φεύγει στον προγραμματισμό των ραντεβού για τα εμβόλια. Αν προστεθούν και τα self test φοβάμαι πολύ για το αν τα φαρμακεία θα καταφέρουν.»

Ρίσκο η διενέργεια του τεστ στο χώρο των φαρμακείων

Απατώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν υπάρχει ρίσκο στην περίπτωση που το τεστ θα διενεργηθεί στο χώρο του φαρμακείου είπε: «Τώρα συζητάμε για τη διάθεση των self tests στον κόσμο και δεν έχει ειπωθεί κάτι πάνω σε αυτό. Σε κάποιες χώρες το self test γίνεται στα φαρμακεία, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο αλλά γίνεται έξω από το φαρμακείο». Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βαρδιάμπασης θεωρεί ότι κανείς από τους φαρμακοποιούς δεν συζητάει τη διενέργεια του τεστ εντός του χώρου του φαρμακείου, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο, όχι μόνο τον ίδιο τον φαρμακοποιό αλλά και τους υπόλοιπους πελάτες οι οποίοι θα βρίσκονται στον χώρο συγχρόνως.

«Την ίδια στιγμή όμως, είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα του συνωστισμού ανεξαρτήτως αν θα γίνεται ή όχι το τεστ. Γιατί ξαναλέω ότι μιλάμε για το σύνολο των ΑΜΚΑ ανά εβδομάδα. Αν υποθέσουμε ότι όλοι οι δικαιούχοι πηγαίνουν σε κάποιο φαρμακείο μία φορά την εβδομάδα για να παραλάβουν ένα τεστ, τώρα μιλάμε για εκατομμύρια επισκέψεις την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν αδιανόητο συνωστισμό εν μέσω lockdown».

Προβληματισμός και εκτιμήσεις για τη δήλωση των θετικών αποτελεσμάτων

Όσον αφορά στην πιθανότητα τα θετικά τεστ να μη δηλωθούν στην πλατφόρμα, είτε γιατί κάποιος θα θελήσει να το αποκρύψει, είτε γιατί κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ ο κ. Βαρδιάμπασης υπογράμμισε: «Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο όρος self test δεν είναι απλά ένα τεστ που το κάνω μόνος μου. Είναι, ότι αναλαμβάνω και τη διαχείριση του αποτελέσματος. Αυτή η ευθύνη φεύγει από τον υγειονομικό ή το γιατρό που μέχρι τώρα έκανε το τεστ και περνάει στο ίδιο το άτομο που κάνει το τεστ μόνος στο σπίτι του. Όσον αφορά στην πιθανότητα να βγει κάποιο θετικό και να μη δηλωθεί η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι θα υπάρξει η αίσθηση της ευθύνης και η ανάγκη να δηλωθεί εφόσον πρόκειται για εργαζόμενο, ώστε να προχωρήσει σε επιβεβαίωση με μοριακό τεστ αλλά και για να λάβει την επιδοτούμενη άδεια που δικαιούται από την εργασία του. Υπάρχουν πάρα πολλοί προβληματισμοί. Προβληματισμοί για την προμήθεια των φαρμακείων, για την ταχύτητα, για την αξιοπιστία, για την πλατφόρμα δήλωσης των ΑΜΚΑ, για την πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων, πώς θα δηλώνουν όσοι οι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.α.

 

Προσοχή και για τα ψευδώς αρνητικά

«Ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τα ψευδώς αρνητικά. Είναι πιθανό σε κάποιους που περνούν ως ασυμπτωματικοί τον κορωνοϊό το ιικό φορτίο, τη στιγμή της λήψης, να είναι χαμηλό και το τεστ να βγει αρνητικό. Το τεστ δηλαδή θα βγει, αλλά δεν θα είναι αρνητικό. Κάτι που θα του δημιουργήσει μία ψευδαίσθηση ότι το άτομο που βγήκε αρνητικό, μπορεί να κυκλοφορεί λίγο πιο ελεύθερα και να χαλαρώσει τα μέτρα».

 

Η τυπική αποζημίωση των self tests

«Τα self tests από όσο έχουμε αντιληφθεί θα το αγοράσει κεντρικά το κράτος και με κάποιο τρόπο, ο οποίος ακόμα είναι άγνωστος, θα τα στείλει στα φαρμακεία και ακολούθως ο δικαιούχος θα τα παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ. Από κει και μετά παραμένει ως ερωτηματικό αν θα υπάρξει μία τυπική αποζημίωση του φαρμακοποιού για όλο αυτό που κάνει, το οποίο φαντάζομαι ότι είναι υπό διαπραγμάτευση. Έστω και 50 λεπτά ως τυπική αποζημίωση για τη διαδικασία, να εξηγήσουμε στον κόσμο, να μπούμε στην πλατφόρμα να περάσουμε τον ΑΜΚΑ. Αυτή η τυπική αποζημίωση δεν θέλουμε να επιβαρύνει τον κόσμο, να επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο και αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό.»

 

Δήλωση Α Ξανθού για self – test

«Την ώρα που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει λειτουργικά στο Λεκανοπέδιο, η κυβέρνηση δια του κ. Σκέρτσου (και όχι δια του Υπουργού Υγείας) εξαγγέλλει δωρεάν αυτοεξέταση των πολιτών για κορονοϊό. Αναγνωρίζει δηλαδή έμμεσα ότι είχαν δίκιο όσοι (μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ) εντόπιζαν ως κρίσιμο έλλειμμα στη διαχείριση της πανδημίας την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στην κοινότητα και τους περιορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους στο γενικό πληθυσμό και στις «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού (χώροι εργασίας, καταστήματα, κλειστές δομές, σχολεία, ΜΜΜ κλπ). Μόνο που η «λύση» που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το μείζον πρόβλημα ούτε συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς. Και ο λόγος είναι απλός : δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός φορέας (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ΕΟΔΥ) για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης, αλλά για πολιτική επιλογή του Μαξίμου να αντιστρέψει επικοινωνιακά το δυσμενές κοινωνικό κλίμα με δήθεν δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε test, στη γραμμή όμως της ατομικής ευθύνης και όχι της οργανωμένης παρέμβασης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Προκύπτουν όμως και πολλά άλλα θέματα ουσίας από αυτή την επιλογή :

1. Η αξιοπιστία των self-test, ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Είναι άγνωστη η ευαισθησία τους, σίγουρα είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος. Είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλο διεθνή φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας ;

2. Η ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση τους

3. Η πρόβλεψη εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ

4. Η διαφάνεια στην προμήθεια των self-test και η διαδικασία χορήγησης τους μέσω των φαρμακείων

Με άλλα λόγια, είναι προφανές ότι τα self – test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας, μπορούν σίγουρα να έχουν ένα επικουρικό ρόλο αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της covid-19 και – σε συνδυασμό με την άμεση επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων ης χώρας – η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών».

 

Τι λέει το ECDC

 

– Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του εγγράφου (σ.σ 17 Μαρτίου 2020) υπήρχαν μόνο λίγα RADT διαθέσιμα για αυτοέλεγχο για το COVID-19 και δεν υπήρχε RADT με σήμανση CE για αυτό-έλεγχο που διατέθηκε στην αγορά της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ .

 

– Τα self test θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο της νόσου με την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση περιπτώσεων. Ωστόσο, η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών».

 

-Θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι τρέχοντες δείκτες για την παρακολούθηση της έντασης και της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 και μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθούνται οι τάσεις  με την πάροδο του χρόνου.

 

-Η αξία των self test εξαρτάται  από την ευαισθησία και την ακρίβεια που έχουν  σε συνδυασμό με τον επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό που δοκιμάστηκε.

-Η ακρίβεια των διαθέσιμων self test είναι υψηλή, όμως όταν χρησιμοποιούνται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και σε περιβάλλον χαμηλού επιπολασμού, το ενδεχόμενο εντοπισμού θετικού κρούσματος είναι χαμηλό.

-Τα self test μπορούν να συμπληρώσουν αλλά όχι να αντικαταστήσουν άλλες μεθόδους δειγματοληψίας όπως τα rapid test και τα μοριακά.

-Οι χώρες που επιθυμούν να εφαρμόσουν self test θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πληθυσμό που στοχεύουν, καθώς και τον επιπολασμό της νόσου σε αυτόν τον πληθυσμό.

-Οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να διαθέτουν ένα σύστημα για τη συλλογή των αποτελεσμάτων (εφαρμογή για κινητά, cloud πλατφόρμα, ειδική τηλεφωνική γραμμή, ή μέσω εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ.

-Τα αποτελέσματα πρέπει να ενσωματώνονται στο εθνικό σύστημα παρακολούθησης σε ξεχωριστά πεδία δεδομένων από τα εργαστηριακά αποτελέσματα και θα πρέπει να γίνονται άμεσες δευτερεύουσες ενέργειες όπως η επιβεβαίωση σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Αναλυτικά χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα self-test

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή Υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

7. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία Υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

8. Είναι διαφορετικά τα self-test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Τα βήματα για το self-test

Ανοίγουμε τη συσκευασία με την μπατονέτα και την τοποθετούμε στα ρουθούνια όσο πιο βαθιά μπορούμε.

Στη συνέχεια στο δοχείο που περιέχει 1 εκατοστό υγρό βυθίζουμε την μπατονέτα.

Περιμένουμε 15 λεπτά για το αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται το τεστ σιέλου

Καταρχάς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουμε φάει, ούτε να έχουμε πιει και φυσικά να μην έχουμε καπνίσει 10 λεπτά πριν το τεστ

Φτύνουμε σε ένα σακουλάκι, παίρνουμε το σάλιο με μια πιπέτα και το βάζουμε σε ένα δοχείο. Προσθέτουμε το ρυθμιστικό υγρό και κλείνουμε το δοχείο.

Τέλος, τοποθετούμε το διάλυμα στην πλακέτα που θα βγει το αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς