Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Κοινή ανακοίνωση σωματείων για κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΗ στις 7μμ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

 

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού εργασίας,  παρουσίασε  το νόμο-έκτρωμα που μας γυρίζει 135 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, επικαλούμενοι την «σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρακτική». Να δουλεύουμε όσο θέλει, όποτε θέλει ο εργοδότης.  Να αγοράζουν την εργασία μας ακόμα πιο φτηνά για να φορτώσουν σε μας την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

 

 • Την διευθέτηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με την επιβολή της 10ωρης μέχρι και 13ωρης εργασίας ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Ξεδιάντροπα λένε ότι το νέο νομοσχέδιο προστατεύει το 8ωρο. Η αλήθεια είναι ότι το 8ωρο καταργείται και δε θα υπολογίζεται ανά ημέρα εργασίας αλλά σε επίπεδο 6μηνου ως μέσος όρος. Η επιβολή των απλήρωτων ωρών εργασίας αφορά και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, 4ωρα, 6ωρα κλπ.
 • Την επιβολή ατομικής σύμβασης – «συμφωνία», λέγοντας ψέματα ότι ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη διευθέτηση του ωραρίου του. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει ατομική σύμβαση – «επιλογή».  Ή θα δεχτούμε αυτό που επιβάλλει ο εργοδότης ή θα είμαστε άνεργοι. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
 • Αυξάνει το όριο των υπερωριών σε 150 ώρες  το χρόνο, σε όλους τους κλάδους, αυξάνοντας την ένταση της εκμετάλλευσης. Δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζομένους.
 • Απελευθέρωση των  απολύσεων, αφού ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο ακόμα και αν κριθεί παράνομη η απόλυσή του από το δικαστήριο.
 • Χτυπάει παραπέρα την Κυριακάτικη αργία, εντάσσοντας περισσότερους κλάδους που θα δουλεύουν Κυριακές (logistics, courier, βιομηχανίες και αποθήκες στο φάρμακο ,εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος,  υπηρεσίες λογιστικής, ανθρώπινου δυναμικού, πληροφορικής κ.ά.)
 • Βάζει περεταίρω εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, την θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αρχαιρεσίες και την κήρυξη απεργίας. Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η “σιωπή νεκροταφείου” σε κάθε κλάδο.
 • Καταργεί το Σώμα επιθεώρησης εργασίας, μετατρέποντάς το σε «ανεξάρτητη αρχή»

 

Όλο το νομοσχέδιο είναι προμελετημένο και σχεδιασμένο, προϋπόθεση για τη διασφάλιση των κερδών των λίγων, με βάση τις κατευθύνσεις από την ΕΕ, τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Βέλτιστο για το κεφάλαιο είναι σήμερα να δουλεύεις 13 ώρες την μέρα, να σου μένουν 11 ώρες για ξεκούραση και άλλες δραστηριότητες και να παίρνεις  σύνταξη  στα 72 έτη, όπως συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης ήδη.

 

Από την άλλη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν κόπτεται για το 8ωρο, νομίζει πως ξεχνάμε τις ευθύνες του ως κυβέρνηση. Αυτός ήταν που νομοθέτησε τις 12 ώρες συνεχόμενες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που προώθησε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που διέλυσε της ΣΣΕ. Ενώ για το «νέο» νομοσχέδιο βλέπουν ως κύριο πρόβλημα ότι θα έπρεπε να υπάρχει συμφωνία μέσα από Σ.Σ.Ε. και όχι ατομικά ο κάθε εργαζόμενος.

 

Συνάδελφοι, τους έχουμε μάθει πλέον. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στα υπόλοιπα κόμματα που τσακώνονται ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Καμιά ανοχή στα τσιράκια της εργοδοσίας μέσα στο κίνημα, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που έχει την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ που έχουν υπογράψει χρόνια τώρα την ευελιξία στο ωράριο. Την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου που αρνείται να οργανώσει έστω μια σύσκεψη σωματείων για να απαντήσουν οι εργαζόμενοι στην επίθεση που δέχονται.

 

Είναι μονόδρομος ο συλλογικός, ανυποχώρητος αγώνας, να μην επιτρέψουμε την κατάργηση του 8ωρου, την 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα των σωματείων μας. Μας θέλουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους, δεμένους χειροπόδαρα, να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς δικαιώματα για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Να μην το επιτρέψουμε!

 

Διεκδικούμε:

 

 • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.
 • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.
 • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.
 • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.
 • Κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

 

Παίρνουμε θέση μάχης απέναντι στο νομοσχέδιο – έκτρωμα που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ και τις επόμενες μέρες θέλει να το φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους. Δεν θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

 

Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή  απάντηση!

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς