Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον δήμο Αμαρίου

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Νίκο Μανουσάκη μέλος του ΓΠ Κρήτης και Περιφερειακό Σύμβουλο και τον Αλεξάκη Στέλιο μέλος της ΤΕ, επισκέφτηκε χθές το Αμάρι με σκοπό να ενημερωθεί επι τόπου για τις τεράστιες ζημιές από τις πρόσφατες καταιγίδες.

Στο δημαρχείο είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο κ Μουρτζανό, ο οποίος αφού επισήμανε το μεγάλο ύψος των βροχοπτώσεων, υπογράμμισε την τεράστια έκταση των ζημιών σε περιουσίες και υποδομές, που κατά την εκτίμηση των δημοτικών υπηρεσιών ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.  Εξέφρασε την ανησυχία του για την καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι δημότες αλλά και των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση των υποδομών, δεδομένου ότι ακόμη εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές του Φλεβάρη του 2019. Μεγάλο εμπόδιο επίσης αποτελεί και η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ υπογράμμισε πως η πράγματι μεγάλη ένταση των καιρικών φαινομένων δεν μπορεί να κρύψει, αντίθετα υπογραμμίζει, τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τοπικών αρχών για το γεγονός οτι εδώ και πολλά χρόνια δεν γίνεται συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, από την οριοθέτηση – διευθέτηση των ρεμάτων και αποστραγγιστικά έργα με βάση τα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Ο καθαρισμός των ποταμών είναι μεν αναγκαίος αλλά επ’ ουδενί λόγο δεν είναι αρκετός. Στις μέρες μας, η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων αρκεί να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση πρόληψης. Να εγκαταλείψουν επι τέλους την απαράδεκτη λογική «κόστους οφέλους» που αποφεύγει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γιατί δεν έχουν βρει τρόπους να επιβάλλουν ανταποδοτικά τέλη και εισφορές στο λαό.

Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να συνοδευτεί με ουσιαστικά μέτρα όπως:

  1. Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων, να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο μεταξύ κατοικημένων περιοχών, αλλά και οι αγροτικοί δρόμοι.
  2. Να αποζημιωθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 100% οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών για τις ζημίες σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κτηνοτροφικές υποδομές.
  3. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους, που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν.
  4. Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, γέφυρες) με σύγχρονες προδιαγραφές.
  5. Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στην περιοχή και σε όλο τον νομό, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοί του αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις.

Τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά καθώς συμπίπτουν με την πανδημία του κορονοϊού, που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις γιατί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, αφού η ίδια έκανε κόσκινο τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό, στις μεταφορές, στους χώρους δουλειάς, αφού άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, αρνείται να επιτάξει και επιδοτεί τους μεγαλοκλινικάρχες, προσπαθεί για άλλη μια φορά να ρίξει τις ευθύνες στο λαό. Αυτές τις ευθύνες προσπαθεί να συγκαλύψει και με τους χειρισμούς της και τον προκλητικό αυταρχισμό που επέδειξε και στον γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους και τον Δήμαρχο για τις ερωτήσεις και τα αιτήματα που με αφορμή τις καταστροφικές πλημύρες καταθέσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κόμματος σε βουλή και ευρωβουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize