Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Κίνδυνοι, σκουπίδια και ελλειπής σήμανση στο φαράγγι Πατσού

Αξιότιμες/οι Κυρίες/οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής – Δημοτικής Αυτοδιοίκησης και της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου ,

Με αφορμή τον πρόσφατο σοβαρότατο τραυματισμό του Αμερικανού επισκέπτη στο ΦΑΡΑΓΓΙ της ΠΑΤΣΟΥ και την εν συνεχεία διακομιδή του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μετά από πολύωρη έρευνα των σωστικών συνεργείων της ΕΜΑΚ ( στις 1 μετά τα μεσάνυχτα) , θα ήθελα να σας ενημερώσω μέσω της παρούσης και να κάνω έκκληση για άμεση παρέμβαση.

Ως γνωστόν, το φαράγγι μας , με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος , την πλούσια ποικιλία του ανάγλυφου και της γεωμορφολογίας ,αποτελεί δημοφιλή προορισμό χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο. Δυστυχώς, την σημερινή εικόνα αυτού  του επίγειου παραδείσου που όλοι γνωρίζαμε και απολαμβάναμε ,μόνο ο τίτλος “‘Ενας εγκαταλελειμμένος παράδεισος“,  θα μπορούσε να αποτυπώσει με ακρίβεια και χωρίς υπερβολή.

Θα έλεγα ότι τα αίτια που συνθέτουν  αυτή την αποκρουστική εικόνα (εγκατάλειψη) ,είναι  :

1.Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ( Γέφυρες , σκάλες ,σχοινιά).

Κατεστραμμένα μονοπάτια λόγω βροχοπτώσεων. Μπετοσίδερα προεξέχουν μέσα στα μονοπάτια ( είχαν χρησιμοποιηθεί για την στήριξη ξύλινων σκαλοπατιών )

2.Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

3.Η ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗ.

Όσον αφορά το πρώτο, δηλαδή τις ξύλινες κατασκευές ,οι οποίες κατασκευάστηκαν προ 30ετίας ,η ανθεκτικότητα τους έχει μειωθεί  κατά πολύ, λόγω φθοράς ,προερχόμενης από την πολυετή χρήση  ,αλλά και τη διάβρωση που έχουν υποστεί από τα ορμητικά νερά τόσων ετών. Πέρυσι ,επισκευάστηκαν μόνο οι τρεις πρώτες ξύλινες γέφυρες από τον δήμο Αμαρίου αν και γνωρίζω ότι δεν ήταν αρμοδιότητα του ,ενώ όλες οι υπόλοιπες κατασκευές ( σκάλες ,σχοινιά…)   μέχρι την έξοδο του φαραγγιού, θέτουν  σε άμεσο κίνδυνο  τους επισκέπτες – πεζοπόρους ,από ένα απλό διάστρεμμα μέχρι και τον πολύ βαρύ τραυματισμό τους  λόγω πτώσης σε ορισμένα σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί οι εν λόγω – κατεστραμμένες πλέον- κατασκευές .

Το δεύτερο (τα απορρίμματα) ,συνθέτουν μία εικόνα αποκρουστική αλλά και εστία μολύνσεως του περιβάλλοντος χώρου και κυρίως του νερού που καταλήγει στο φράγμα των Ποταμών.

Τέλος , η σήμανση που υπήρχε – έστω και αυτή με το σπρέι – έχει σχεδόν αλλοιωθεί (ξεθωριάσει ) και έτσι όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον αρχικό σκοπό της ,αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί τους πεζοπόρους εκτός διαδρομής….

Δεν θα μπορούσα να  επιρρίψω σε κανέναν την οποιαδήποτε ευθύνη ,διότι δεν γνωρίζω δομές και αρμοδιότητες των διαφόρων εμπλεκομένων υπηρεσιών και ίσως την αλληλοεπικάλυψη και συνεργασία που έχουν με την  τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως, είναι βέβαιο ότι απαιτείται η ενημέρωση τους και η  αναζήτηση ΑΜΕΣΩΝ και  ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΩΝ λύσεων, λόγω της ιδιαιτερότητας , του επείγοντος και της επικινδυνότητας του θέματος. Εδώ , θα πρέπει να τονισθεί η ανάληψη  ΑΜΕΣΗΣ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗΣ, λόγω του ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο μεγάλος αριθμός  πεζοπόρων το επισκέπτεται καθημερινά και ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί και να διαρκέσει ,όπως κάθε χρόνο ,τους επόμενους πέντε μήνες.

Όλοι γνωρίζουμε, ποιοί και πότε κατασκεύασαν τις παραπάνω κατασκευές, καθώς επίσης  τον λόγο και τον σκοπό. Επίσης ,γνωρίζω (και όλοι μας γνωρίζουμε) ότι υφίσταται  ακόμη  ο λόγος και σκοπός των κατασκευών αυτών ,που δεν είναι τίποτε άλλο από την ασφαλή διέλευση του φαραγγιού από τους επισκέπτες μας.

Δεν γνωρίζω  αν έχει εκχωρηθεί σε άλλο φορέα η συντήρηση ,η επισκευή  ή η αντικατάσταση τους. Μία απάντηση σε αυτά τα δύο θέματα , θα με βοηθούσε προκειμένου να αναλάβω πρωτοβουλία σε επίπεδο κοινότητας και με προσωπική ευθύνη, τοποθετώντας ενημερωτική πινακίδα στην οποία να αναγράφεται τουλάχιστον στην Αγγλική ,Γερμανική και Γαλλική, ότι η διέλευση μετά την δεύτερη ξύλινη γέφυρα γίνεται με ατομική ευθύνη. Έτσι, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος ,ίσως να αποφευχθούν άλλα  δυσάρεστα περιστατικά , τα οποία τακτικά συμβαίνουν .  Αξίζει μα σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η πυροσβεστική υπηρεσία έχει επέμβει τουλάχιστον (15) δεκαπέντε φορές .

Αφού γίνει αυτή η  πρώτη (προσωρινή) ενέργεια , στο άμεσο μέλλον , απαιτείται η πρόσληψη 2 ατόμων(εποχικών ) , καθήκοντα των οποίων θα είναι η καθαριότητα, η  ενημέρωση σε περίπτωση πυρκαγιάς , καθώς και η παροχή βοήθειας  αν αυτό απαιτηθεί (αδυναμία επισκέπτη να συνεχίσει ,τραυματισμός κ.λ.π)

Προσβλέποντας στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην ευαισθησία σας για την περιοχή μας, ευελπιστώ στην άμεση και θετική ανταπόκριση σας.

 

Με τιμή

 

Ευγένιος  Ευστρ. Ψυχαράκης

Πρόεδρος Κοινότητος Πατσού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.