Ρέθυμνο – “Κάνουμε, ό,τι μπορούμε για την ομαλή λειτουργία του και περιμένουμε την εξέλιξη για το κτίριο του ΚΕΓΕ”

Στην βουλή έχει φτάσει το μεγάλο θέμα της στέγασης του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, το οποίο συνεχίζει να «στριμώχνεται» στους χώρους του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου στα Μισίρια Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα χρόνιο, άλυτο ζήτημα, το οποίο ταλανίζει την τοπική σχολική κοινότητα καθώς δεν υπάρχει κατάλληλο κτίριο για την στέγαση του.

Κάνοντας λόγο για ακατάλληλους, ανθυγιεινούς και επικίνδυνους χώρους φιλοξενίας του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, οι Βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης ΜανώληςΚομνηνάκα Μαρία και  Μανωλάκου Διαμάντω, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή, αξιώνοντας την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της σχολικής δομής.

Τα προβλήματα του σχολείου περιγράφονται εύγλωττα στην ερώτηση που υποβλήθηκε προς την Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων και το περιεχόμενο έχει ως εξής: «Σοβαρά και οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, με τις άθλιες συνθήκες στέγασης, τα οποία διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση. Συγκεκριμένα το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στα Μισσίρια Ρεθύμνου δε διαθέτει δική του σχολική στέγη και από την έναρξη της λειτουργίας του φιλοξενείται σε αίθουσες του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Στο συγκεκριμένο κτήριο συστεγάζεται και το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο. Έτσι, οι περίπου 80 μαθητές και πάνω από 50 εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους και ανθυγιεινούς, επικίνδυνους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

Ειδικότερα, λείπουν χώροι διδασκαλίας για κάθε μέλος του ΕΕΠ, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η εκτέλεση του -ούτως ή άλλως- δύσκολου έργου τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εργοθεραπευτής και ο φυσιοθεραπευτής αναγκαστικά εργάζονται στο γυμναστήριο, ταυτόχρονα με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που την ίδια ώρα έχουν γυμναστική. Λείπουν χώροι εργαστηρίων, τα οποία υπολειτουργούν, χώροι ανάπαυσης (απαιτούνται τουλάχιστον 2 με βάση το μαθητικό δυναμικό) και νοσηλείας. Τα πολλά περιστατικά νοσηλείας και περιστατικά που απαιτούν ηρεμία αντιμετωπίζονται σε μη κατάλληλες αίθουσες, συγκεκριμένα στο γραφείο της Δ/νσης ή στον μικρό και μη αεριζόμενο προθάλαμο του σχολείου.

Οι μόνο 3 τουαλέτες για 70 άτομα -κι αυτές χωρίς φυσικό ή τεχνητό αερισμό- αποτελούν υγειονομική βόμβα. Η τραπεζαρία, που αποτελεί την πιο σημαντική εκπαίδευση των παιδιών στους κανόνες κοινωνικοποίησης, με την εκμάθηση της σίτισης, της αυτονομίας και της αυτοσυντήρησης στεγάζεται σε χώρο χωρίς αερισμό και φυσικό φωτισμό, που προοριζόταν για αποθήκη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Οι όποιες προσθήκες αιθουσών, με το διαχωρισμό των υπαρχόντων με γυψοσανίδα, έχουν προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα, καθώς οι διαμορφωμένες αίθουσες είναι ασφυκτικά μικρές και οι μαθητές στοιβάζονται κυριολεκτικά σε κλουβιά! Ακόμη, η είσοδος και έξοδος στο/από το σχολείο των μαθητών με αμαξίδια είναι μια επίπονη και δυσχερής διαδικασία, αφού δεν υπάρχει ούτε ράμπα. Επίσης, δεν υπάρχουν γραφεία για τους πάνω από 35 διδάσκοντες.

Οι σχετικές υποσχέσεις αναφορικά με τη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου και την ανακατασκευή του ΚΕΓΕ δεν έχουν υλοποιηθεί, με ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων( Κυβέρνησης, Δήμου, Περιφέρειας, κλπ). Από το 2002 ως σήμερα, οι μαθητές, οι οικογένειες τους και οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, είναι όμηροι σε μια παγιωμένη και απαράδεκτη κατάσταση ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών, με το κράτος να αποσύρεται από την ευθύνη για τη λειτουργία και αυτών των δομών, προκειμένου να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι για την ποικιλότροπη στήριξη των επιχειρηματιών. Παρά τη διαδοχή των κυβερνήσεων, η κατάσταση παραμένει ίδια από την ίδρυση του σχολείου έως σήμερα, γιατί η πολιτική τους δεν έχει κριτήριο να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες, αλλά τα μεγάλα συμφέροντα και κέρδη των επιχειρηματιών. Υλοποιούν την κατεύθυνση της Ε.Ε. που λέει ότι τα ΑμΕΑ «στοιχίζουν»!

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

 

  • Να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία νέου σύγχρονου ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, αλλά και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες, διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών.
  • Να χρηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες δομές με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ασφαλή μεταφορά, δωρεάν σίτιση των παιδιών κλπ.
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.»

 

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ρεθύμνου κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, επισήμανε σχετικά με το ΕΕΕΚ, ότι η λύση που είχε προταθεί για την στέγαση της δομής αυτής στο κτίριο του πρώην ΚΕΓΕ, πριν αναλάβει εκείνη, απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες. Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «Το κτίριο του ΚΕΓΕ είναι ένα παλιό και ακατάλληλο κτίριο όπως είναι σήμερα. Για να μετατραπεί σε ένα ειδικό σχολείο, το οποίο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, χρειάζεται να γίνει ανακατασκευή. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καν η έγκριση του κτιριολογικού από το υπουργείο παιδείας. Είναι οκτώ μήνες που έχω στείλει τον σχετικό φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, τηλεφωνώ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και πιέζω, αλλά ακόμα μελετούν αν την εγκρίνουν. Χωρίς αυτή την έγκριση, δεν μπορούμε να αναζητήσουμε χρηματοδοτικό εργαλείου ή να προχωρήσουμε σε μελέτες για την μετατροπή του ΚΕΓΕ σε κτίριο στέγασης των δομών αυτών όπως το Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο και το ΕΕΕΚ. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη λύση προς το παρόν. Έχουμε εξασφαλίσει το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο Ατσιπόπουλο αλλά για το ΕΕΕΚ δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ως ενδιάμεση λύση κάποιο άλλο κτίριο στο Ρέθυμνο. Κάνουμε, ό,τι μπορούμε για την ομαλή λειτουργία του και περιμένουμε την εξέλιξη για το κτίριο του ΚΕΓΕ.»

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – 11 πρόστιμα για έλλειψη μάσκας – 13 στο Ηράκλειο – 4 στο Λασίθι και 1 στα Χανιά

29 πρόστιμα στην Κρήτη – Χωρίς μάσκα οδηγοί ταξί Νέα”τσουχτερά” πρόστιμα στο νησί 29 πρόστιμα …

Ρέθυμνο – Μόλις 1 μαθητής δεν πάει σχολείο λόγω γονιών αρνητών της μάσκας – 43 στο Ηράκλειο – 15 στα Χανιά και 10 στο Λασίθι

Σημειώνεται, πως 43 παιδιά στο νομό Ηρακλείου, 15 στο νομό Χανίων, 10 στο νομό Λασιθίου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize