Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο: Κάλεσμα στην εκδήλωση του ΚΚΕ

Τι σχέση έχουν το χτύπημα στο μεροκάματο, η απληρωσιά χιλιάδων εργαζομένων, η ανεργία, η χρεοκοπία των αυτοαπασχολούμενων, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, η κλιμάκωση του κρατικού αυταρχισμού, με τις κάθε είδους διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση στο πολεμικό σχέδιο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Πόσο άσχετος είναι ο εφησυχασμός που διασπείρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο λαό σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, με τις αυταπάτες που καλλιεργεί γύρω από την «έξοδο στις αγορές» και τον «τερματισμό» του μνημονίου τον Αύγουστο;

Είναι κρίσιμο, σήμερα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να δουν καλύτερα το «νήμα» που συνδέει τις εξελίξεις τόσο «μέσα» όσο και «έξω» από τη χώρα. Να χρεώσουν στην κυβέρνηση και την αστική τάξη αφενός την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολιτικοστρατιωτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, αφετέρου το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, αφού μάτωσαν για την κρίση, τώρα θα ματώνουν και για την όποια ανάκαμψη.

Ο λαός άλλωστε έχει ζήσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει «ξεπέρασμα της κρίσης» για το κεφάλαιο. Κλήθηκε να κάνει ανείπωτες θυσίες τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια, με κάθε πιθανό κυβερνητικό σχήμα, ώστε να «ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα». Αυτός ο «οικονομικός πόλεμος» ήταν απαραίτητος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ήταν τα αναγκαία «κίνητρα» για να κάνουν επενδύσεις, για να βρει διέξοδο το συσσωρευμένο κεφάλαιο.

Όπως αποδεικνύεται, όμως, οι θυσίες που έκανε ο λαός δεν αρκούν… Διέξοδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι και οι μεγάλες μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή, η ανάκτηση του εδάφους που έχασαν ειδικά στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό η αστική τάξη έχει καταρτίσει το «ευαγγέλιό» της, που τηρούν ευλαβικά όλα τα κόμματά της, και ακούει στο όνομα «γεωστρατηγική αναβάθμιση». Αυτό είναι που περιλαμβάνει την προώθηση επενδυτικών σχεδίων που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό και ενεργειακό κόμβο.

Ο ρόλος σημαιοφόρου που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για τον οποίο συχνά χειροκροτείται από τις ΗΠΑ, σημαίνει πρόσθετες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Εκτός από τα ελληνικά εδάφη που αξιοποιούνται για την πολεμική εφόρμηση, «επιδρομή» γίνεται και στην τσέπη των εργαζομένων, αφού η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που εκπληρώνει τη δαπάνη του 2% από τον κρατικό προϋπολογισμό της για το ΝΑΤΟ, κι αυτό σημαίνει κι άλλα βάρη στο ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα. Η συντήρηση στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων, ώστε η ελληνική αστική τάξη να απολαμβάνει τις «αναβαθμισμένες» σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημαίνει εκατομμύρια ευρώ, σημαίνει περικοπές πάνω στις περικοπές για Υγεία – Πρόνοια – Παιδεία.

Στο πλαίσιο του εφησυχασμού για τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και για τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, η κυβέρνηση πλασάρει τοποθετήσεις της ΕΕ με βαρύγδουπες ατάκες περί συνόρων της Ελλάδας που είναι και «ευρωπαϊκά σύνορα», ισχυριζόμενη δηλαδή ότι έχει «γερές πλάτες», επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πόση εμπιστοσύνη όμως μπορεί να έχει ο λαός στους «εταίρους» της κυβέρνησης; Η πρόσφατη επίθεση στη Συρία από τους «συμμάχους» του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ξανά ότι αυτοί δεν ειδικεύονται στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως καμώνεται η κυβέρνηση, αλλά στις αλλαγές συνόρων με το αίμα των λαών.

Συνεπώς, τα καθησυχαστικά λόγια της κυβέρνησης μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στους εργαζόμενους. Η καλλιέργεια αυταπατών διαπερνάει όλη της την προπαγάνδα. Όσο επιχειρεί να εφησυχάσει τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή της στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή, άλλο τόσο διαδίδει την απάτη για τη λεγόμενη «έξοδο από τα μνημόνια». Οσο ψέμα είναι ότι τα σύνορα κατοχυρώνονται με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, άλλο τόσο απάτη είναι ότι τερματίζεται η «εποπτεία» τον Αύγουστο, ότι ο λαός έχει «να λαμβάνει» από την κατοχύρωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα κάνουν καθαρό με κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στο λαό κατακτήσεων που του αφαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αυτές τις κατακτήσεις «βαρίδια», «παθογένειες», που ανήκουν στο παρελθόν. Και μπορεί οι κατακτήσεις να «ανήκουν στο παρελθόν», όμως τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν και παρόν και μέλλον. Γι’ αυτό, ήδη είναι στην ημερήσια διάταξη τα 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν, αλλά και όσα έχουν ψηφιστεί και «ωριμάζει» η εφαρμογή τους μετά την υποτιθέμενη «λήξη του μνημονίου». Για αυτό σήμερα (25/4) ψηφίζεται με την μορφή του «επείγοντος» το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Τα συμφέροντα του λαού λοιπόν είναι απέναντι από τα συμφέροντα που έχουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κράτος τους, οι κυβερνήσεις τους, που εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη, καταπιέζουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, καταληστεύουν τον πλούτο της χώρας και την εμπλέκουν στη φωτιά του πολέμου.

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, στην ανάγκη να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, για να γίνει πράξη ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που έχει στο επίκεντρο την οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών, μέσω του κεντρικού σχεδιασμού, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Έτσι θα μπει ολοκληρωτικό τέρμα στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σας καλούμε λοιπόν σε συζήτηση για όλα αυτά την Πέμπτη 26/4 στο Εργατικό Κέντρο Ρέθυμνου στις 19:00.

Ομιλητής θα είναι ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

« Οι πολιτικές εξελίξεις, οι εξελίξεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- οι θέσεις του ΚΚΕ»

Ομιλητής: Τηλέμαχος Δημουλάς , μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 26/4 και ώρα 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

ΤΕ Ρεθύμνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς