Ρέθυμνο – Kάλεσμα για τη δημιουργία λέσχης ανάγνωσης

Οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες προσκαλούν τους Ρεθυμνιώτες και τις Ρεθυμνιώτισες που αγαπούν τη λογοτεχνία για τη δημιουργία μιας Λέσχης Ανάγνωσης και Συγγραφής.

Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια χρήσιμη και ανέξοδη δημιουργική απασχόληση στους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας και να βοηθήσουμε στη διάδοση της ανάγνωσης και της συγγραφής μέσα από μια Λέσχη που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη στο Ρέθυμνο. Ελάτε να μιλήσουμε για σύγχρονη και κλασική, ελληνική και ξένη λογοτεχνία! Επίσης να συζητήσουμε για τη συγγραφή και αν όλα πάνε καλά να εκδώσουμε ένα βιβλίο με τα κείμενά σας!

Λόγω των συνθηκών οι πρώτες «συναντήσεις» μας θα είναι μέσω ίντερνετ, με σκοπό αργότερα όταν θα το επιτρέψουν οι περιστάσεις να γίνονται δύο συναντήσεις κάθε μήνα. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με φορείς της πόλης για το χώρο φιλοξενίας, στο διάστημα όμως που θα μεσολαβήσει ως τότε θα έχουμε όλο τον καιρό να συζητήσουμε μαζί σας για το πρόγραμμα και τις δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει μια Λέσχη Ανάγνωσης. Η Λέσχη θα λειτουργεί δωρεάν. Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας με ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Σας περιμένουμε!

Οι παράξενες μέρες είναι…

Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις, με έδρα το Ρέθυμνο. Την άνοιξη του 2021 συμπληρώσαμε 100 τίτλους βιβλίων σε οκτώ χρόνια ζωής.

Στη σειρά μας Παράξενες μέρες στην Ελλάδα παρουσιάζουμε νέους κυρίως αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Στη σειρά Παράξενες μέρες στον κόσμο αναδεικνύουμε λογοτεχνικές φωνές από κάθε χώρα, έχοντας μάλιστα κυκλοφορήσει στα ελληνικά βιβλία συγγραφέων προτού καν εκδοθεί το βιβλίο στη χώρα τους. Στη σειρά Παράξενες Μέρες–συλλογές παρουσιάζουμε συλλογές διηγημάτων από νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος που διοργανώνουμε. Στη σειρά Βιβλιοθήκη, τυπώνουμε ξανά κλασικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως εκδώσαμε και βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά.

Οι Παράξενες Μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο μαζί με την ιστοσελίδα www.eyelands.gr τα Eyelands Book Awards. τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό βιβλίων έδρα την Ελλάδα Το πρώτο βραβείο σε κάθε τμήμα του διαγωνισμού δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα για δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα ή τη μετάφραση του βιβλίου στα Ελληνικά.

Δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ της Άμμου -σε συνεργασία με το περιοδικό eyelands.gr -ένα αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ με αναγνώσεις ποιημάτων και διηγημάτων, αφηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Το φεστιβάλ της Άμμου είναι μια διοργάνωση που βασίζεται στον αυθορμητισμό όσων συμμετέχουν. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2015 και του 2016 στη Γαύδο. Το 2017 ανεβήκαμε στο Αιγαίο και διοργανώσαμε το φεστιβάλ στα Κουφονήσια και το 2018 στη Χιβαδόλιμνη της Μήλου Το 2019 το φεστιβάλ έγινε δεκτό στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα φεστιβάλ της Ευρώπης Festivals for Europe κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να διεθνοποιήσουμε τη διοργάνωση και να καλέσουμε συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες από το εξωτερικό στην παραλία Ποσείδι στη Χαλκιδική. Το 2020 το φεστιβάλ επέστρεψε στην Κρήτη, στην παραλία Κομμός στο Ηράκλειο και το 2021 έγινε στο Ρέθυμνο.

Δημιουργήσαμε από το 2014 το διαδικτυακό εργαστήρι συγγραφής «Γράφουμε Ιστορίες». Περισσότεροι από 150 συγγραφείς έχουν συμμετάσχει στα συλλογικά βιβλία μας που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε αυτά τα χρόνια. Το Εργαστήρι ολοκλήρωσε φέτος τον κύκλο του με την έκδοση του βιβλίου «Ιστορίες στις ράγες». Το 2018 σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands ξεκινήσαμε τα Eyelands Book Awards, μια διοργάνωση που βρίσκεται πλέον στην τρίτη χρονιά και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διεθνή απήχηση. Το 2019 οι Παράξενες Μέρες ήταν ο μοναδικός εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα που πήρε την έγκριση για το μεταφραστικό πρόγραμμα «Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη» από την υπηρεσία Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φεστιβάλ της Άμμου, το αυτοσχέδιο λογοτεχνικό μας φεστιβάλ, έγινε για 7 η χρονιά, κι εφέτος με επιτυχία, αυτή τη φορά στην παραλία του Ρεθύμνου. Να προσθέσουμε ότι πέρα από τους νέους Έλληνες συγγραφείς στους οποίους προσφέρουμε, μετά από αυστηρή επιλογή, τη δυνατότητα να εκδώσουν το βιβλίο τους, προσανατολιζόμαστε και στη συνεργασία με Ινστιτούτα ξένων χωρών, από εκείνες που η λογοτεχνία τους ελάχιστα μεταφράζεται στην Ελλάδα, να εκδώσουμε στο προσεχές μέλλον βραβευμένα βιβλία από τη Δανία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία και την Παλαιστίνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς