Ρέθυμνο – Και φέτος η χρονιά προμηνύεται δύσκολη

Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κ. Μαρία Λιονή, είχαν την π. Τρίτη οι επαγγελματίες στον κλάδο των εκδηλώσεων γάμου – βάπτισης, που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα, που έχουν επιβληθεί μετά το άνοιγμα των εκδηλώσεων.

Οι επαγγελματίες του Ρεθύμνου, που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις σχετικές με τη διοργάνωση εκδηλώσεων γάμου και βάπτισης όπως ιδιοκτήτες χώρων εκδηλώσεων, φωτογράφοι, καλλιτέχνες μουσικής, διοργανωτές εκδηλώσεων, ανθοπωλεία, κέντρα αισθητικής, είδη γάμου και βάπτισης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι και φέτος η χρονιά προμηνύεται δύσκολη, καθώς βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι κοινωνικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται με ανώτατο αριθμό τα 100 άτομα και χωρίς μουσική, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία ακυρώσεων.

Οι Ρεθεμνιώτες επαγγελματίες ζητούν από την Πολιτεία να επιτραπεί η διοργάνωση εκδηλώσεων με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων καθώς στους εξωτερικούς χώρους, που είναι και οι πλέον ελεγχόμενοι, μπορούν να τοποθετούνται τραπέζια με αποστάσεις τηρουμένων των πρωτοκόλλων, όπως ισχύει και στην εστίαση.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κ. Μαρία Λιονή, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης στους επαγγελματίες του κλάδου των εκδηλώσεων γάμου – βάπτισης, οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου παραδοσιακά οι κοινωνικές εκδηλώσεις διεξάγονται με μεγάλο αριθμό ατόμων. Μάλιστα, η κ. Λιονή σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης λόγω της πανδημίας έχει σημειώσει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας όχι μόνο σε επίπεδο χώρας αλλά και Ευρώπης, γεγονός που είναι πρωτοφανές για τους μέχρι σήμερα οικονομικούς δείκτες του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Λιονή δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει θέσει όλα αυτά τα ζητήματα, που απασχολούν τις τοπικές επιχειρήσεις στην κεντρική εξουσία ζητώντας πρωτοβουλίες για την τόνωση των τομέων της οικονομίας και συγκεκριμένα να δοθεί στην Περιφέρεια Κρήτης το δικαίωμα να προκηρύξει νέα πρόσκληση για την ενίσχυση επιχειρήσεων που δεν έχουν λάβει ακόμη οικονομική στήριξη.

 

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε εκδηλώσεις γάμων και βαφτίσεων, τόνισαν την ανάγκη να ισχύσει και στα κέντρα δεξιώσεων ό,τι και στα άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπορούν να λειτουργήσουν στους χώρους τους, για πολύ περισσότερα από τα 100 άτομα λόγω των μεγάλων χώρων που υπάρχουν.

Ο φωτογράφος κ. Γιώργος Γαβαλάς ανέφερε: «Αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθεί το όριο των ατόμων και να ισχύσουν και στα κέντρα δεξιώσεων τα ίδια πρωτόκολλα  ασφαλείας που ισχύουν και στις ταβέρνες. Ζητάμε επίσης να αυξηθεί ο χρόνος και να  επιτραπεί η μουσική για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, να συντηρήσουμε τα μαγαζιά μας και να επιβιώσουμε». Ο κ. Γαβαλάς ανέφερε επίσης: «Έχουμε πολύ καιρό

να δουλέψουμε, πέρυσι δουλέψαμε ελάχιστα συγκριτικά με άλλες χρονιές και ίσα-ίσα καταφέραμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά. Αν αυτό συνεχιστεί και για  δεύτερη χρονιά, του χρόνου θα έχουν μείνει ελάχιστα φωτογραφία ανοιχτά».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής κ. Γαλάτιος Μοσχονάς επεσήμανε: «Πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα αλλά πρέπει και να

επιτραπεί η μουσική στις εκδηλώσεις σε γάμους και βαφτίσεις. Έτσι είναι το έθιμο, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει γάμος. Μιλώντας εκ μέρους των κρητικών καλλιτεχνών οφείλω να πω, ότι εδώ κι ενάμιση χρόνο δεν έχουμε δουλέψει. Όσο για την ένταση του ήχου που λένε ότι θα μιλούν δυνατά και θα μεταφέρονται σωματίδια, αυτό είναι κάτι που ελέγχεται. Στο κλάδο μας είναι κάποιοι που κάνουν μόνο αυτή τη δουλειά

και δεν μπορούν πλέον να ζήσουν τις οικογένειές τους. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα.. Πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση για να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι. Εμείς ζητάμε από την περιφέρεια να πιέσει την κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις».           

Η αισθητικός Νατάσα Αλεξανδράκη είπε μεταξύ άλλων: «Οι γάμοι και οι εκδηλώσεις είναι μία μεγάλη αλυσίδα στο Ρέθυμνο και συντηρούν πολλούς επαγγελματίες, όπως

οι φωτογράφοι, οι διακοσμήσεις, τα τυπογραφεία, οι αισθητικοί, τα κομμωτήρια κ.α. Όλοι έχουν πληγεί λιγότερο ή περισσότερο και είμαστε εδώ σήμερα να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή τον φωτογράφων, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να μπορέσουμε να δουλέψουμε».

Εκ μέρους των κέντρων διασκέδασης μίλησε ο κ. Γιώργος Μακρυδάκης: «Ο γάμος και η βάφτιση στην Κρήτη αποτελεί μία βιομηχανία στην οποία απασχολούνται από τον πρωτογενή ως τον τριτογενή τομέα. Ο γάμος και η βάπτιση δεν αφορούν μονάχα ένα επάγγελμα δεν αφορούν μόνο το δικό μας επάγγελμα, αφορούν ένα σύνολο επαγγελμάτων που συγκεντρώνονται και εργάζονται για αυτό το σκοπό. Πρέπει να δοθεί άμεσα μία λύση γιατί έχουμε φτάσει στα όριά μας, έχουμε να δουλέψουμε 16 μήνες. Ωστόσο, έχουμε όλη τη διάθεση αλλά και τον τρόπο να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να προχωρήσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.