Ρέθυμνο: Και επίσημα Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού 2018!

Και επίσημα το Ρέθυμνο είναι η Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού για το 2018 μετά τη σχετική απονομή του τιμητικού τίτλου από το δίκτυο RECEVIN στο ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της πόλης. Με πρεσβευτή το Ρέθυμνο, ολόκληρη η Κρήτη θα προβληθεί ως οινοτουριστικός προορισμός, ενώ παράλληλα μέσα από πλήθος δράσεων θα αναδειχθεί ο πολιτισμός και η παράδοση γύρω από τον οίνο και το νησί. 

Μια ιστορία 4.000 ετών, αυτή του κρασιού και της Κρήτης, θα αναπτύξει και θα υποστηρίξει το Ρέθυμνο εκπροσωπώντας ολόκληρη την Κρήτη, ως η Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού για το 2018. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική πόλη αποσπά αυτή την τιμητική διάκριση, με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, να υποδέχεται εταίρους του προγράμματος RECEVIN από την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Την προσπάθεια έχει ήδη αγκαλιάσει πλήθος εθελοντών, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη που καλεί και το κοινό να συμμετάσχει στις δράσεις, ώστε να μπουν γερά θεμέλια για τον οινοτουρισμό στην Κρήτη συνολικά, όπως και το Ρέθυμνο ειδικά, να αναπτύξει περαιτέρω την οικονομία γύρω από τον οίνο.

Ήδη στο νομό Ρεθύμνου υπάρχει πληθώρα πολιτιστικών, θρησκευτικών και παραδοσιακών δράσεων που σχετίζονται με το κρασί και με τον τιμητικό έπαινο του δικτύου RECEVIN, η Κρήτη δράττεται της ευκαιρίας να επιστρέψει δυναμικά στη δραστηριοποίηση με τον οίνο με σύγχρονες πια προδιαγραφές, αξιοποιώντας παράλληλα και το υφιστάμενο άυλο και υλικό κεφάλαιο.

 

Καλωσόρισμα Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη στην τελετή ανακήρυξης του Ρεθύμνου ως «Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού για το 2018»

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι χωρών μελών του ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων Κρασιού,
Αγαπητοί συμπολίτες, Κυρίες και Κύριοι

Με πολλή χαρά καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο τους συνεργάτες μας, εκπροσώπους χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού RECEVIΝ. Ένα δίκτυο, το οποίο, εδώ και 18 χρόνια, υποστηρίζει ενεργά τον σκοπό σύστασής του, δηλαδή, τη σύνδεση μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, χωρών ή ομάδων πόλεων που είναι φορείς μιας ισχυρής παράδοσης με το κρασί, η οποία αντανακλάται στην ιστορική τους διαδρομή, στις εκφάνσεις τους πολιτισμού τους, στις κοινωνικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις, στην οικονομική τους εξέλιξη, στη διαμόρφωση της τοπικής φυσιογνωμίας και ιδιαιτερότητας του τόπους του.
Η σχέση των Ελλήνων με το κρασί είναι επιβεβαιωμένη ιστορικά και ανάγεται σε βάθος χρόνου αιώνων. Αποδεικνύεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο από τα αρχαιολογικά ευρήματα, είτε πρόκειται για γραπτά κείμενα και αναφορές είτε από αγγεία, τοιχογραφίες κ.α. που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και που εκτίθενται στα Μουσεία όλου του κόσμου.
Η σχέση των Κρητικών, ωστόσο, με το κρασί, είναι ακόμη πιο ισχυρή, πιο ουσιαστική και πιο βαθιά. Στο νησί μας, έχουμε ευρήματα συστηματικής καλλιέργειας αμπέλου 4000 ετών. Σύμφωνα με τον Όμηρο, τα κρητικά κρασιά απολάμβαναν διεθνή αναγνωρισιμότητα στην εποχή τους. Στο Μουσείο της Ελεύθερνας, ο επισκέπτης βλέπει σε ειδική προθήκη, καρπούς σταφυλιού σε ευρήματα ταφικής τελετής.
Στη Μινωική εποχή, οι Μινωίτες θαλασσοπόροι, οι οποίοι ανέπτυξαν ασύλληπτο για τα δεδομένα της εποχής εμπόριο, μετέφεραν με τα πλοία τους προϊόντα της κρητικής γης σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου μέχρι και την Αίγυπτο.
Τη μακρόχρονη περίοδο της κατοχής της Κρήτης από τους Βενετούς, οι ετήσιες εξαγωγές κρασιού εξαιρετικής ποιότητας αριθμούσαν χιλιάδες βαρελιών. Τον περασμένο αιώνα που η Κρήτη, όπως και όλη η Ελλάδα, δοκιμάστηκε από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από πλήθος εσωτερικών, πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών, οι οποίες επέφεραν σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές κρασιού, κατάφερε, χάρη στη δύναμη των οικογενειακών μονάδων, να διατηρήσει την παράδοση των οινοποιών ζωντανή.
Η σχέση, λοιπόν, των Κρητικών με το κρασί παρέμεινε διαχρονική, σταθερή και άκαμπτη σε ό,τι αφορά την έντασή και την ποιότητά της. Το κρασί συνοδεύει κάθε έκφραση ζωής εδώ στην Κρήτη. Είναι συνδεδεμένο με τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τις καθημερινές μας συνήθειες. Είναι ο σταθερός σύντροφός μας στις λύπες και τις χαρές, στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, στις γιορτές, τις δημόσιες εκδηλώσεις μας, στις προσωπικές μας στιγμές, στην επαγγελματική μας δραστηριότητα, σε όλο το φάσμα των κοινωνικών μας συναναστροφών. Είναι μέρος της ύπαρξής μας, είναι σύμβολο σύνθεσης, συνέχειας, συνύπαρξης, αρμονίας στη σχέση με τη γη, το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους.
Επιπλέον, σε έναν τουριστικό Δήμο όπως τον δικό μας, η ανάδειξη των ωφελειών του κρασιού στην ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομία, των πολλαπλών χρήσεών του στη γαστρονομία, και, κυρίως, ως αναπόσπαστου μέρους της, πασίγνωστης πλέον για τις ευεργετικές της ιδιότητες, κρητικής διατροφής, αποτελεί για μας προτεραιότητα.
Γι’ αυτό και αποδεχόμαστε με χαρά και υπερηφάνεια τη διάκριση που απέσπασε το Ρέθυμνο ως «Ευρωπαϊκή Πόλη του Κρασιού 2018». Στην πρόταση της υποψηφιότητάς μας, αποτυπώσαμε ένα μέρος μόνον των δράσεων που υποστηρίζουμε ως πόλη, σε ότι αφορά το κρασί, όπως είναι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, η Γιορτή του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή, η συστηματική παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των ντόπιων οινοποιών αλλά και των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον Τουρισμό και την Εστίαση, σε διεθνείς και εγχώριες συναντήσεις και Εκθέσεις που αφορούν το κρασί, κ.λπ.
Ως πόλη που επενδύει στην εξωστρέφεια και τη διαρκή κατάκτηση τεχνογνωσίας, αφουγκραζόμαστε την αγωνία των νέων οινοποιών, οινολόγων και αμπελουργών, οι οποίοι επιδιώκουν με γνώση, όραμα και θέληση να παρακολουθήσουν με συνέπεια και επάρκεια, σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, τις σύγχρονες εξελίξεις, να αξιοποιήσουν τα νέα τεχνολογικά μέσα, να αναβαθμίσουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος να προσφέρουν σε όλον τον κόσμο τη δυνατότητα να γνωρίσει και να απολαύσει τον γευστικό πλούτο των ποικιλιών του κρητικού κρασιού, ώστε να το εντάξουν στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών.
Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την τιμή που μας επιφυλάξατε, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Πρωτίστως με το έμψυχο δυναμικό μας, τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και διάθεση κρασιού, τις συλλογικότητες, δημόσιες και ιδιωτικές, που ασχολούνται με όλο το φάσμα της διαχείρισης του πολύτιμου αυτού προϊόντος, τους οινοπαραγωγούς του Ρεθύμνου της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και των χωρών και πόλεων της Ευρώπης που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
Σήμερα, εδώ, με τη δική σας συνδρομή, αγαπητοί μας επισκέπτες και συνεργάτες, οικοδομούμε την επιτυχή συνέχεια μιας συνεργασίας που εγκαινιάστηκε με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων Κρασιού και δίνουμε τα χέρια με την υπόσχεση, αυτή η συνεργασία να εμπλουτιστεί με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με ουσιαστική γνωριμία των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων που συνθέτουν την ταυτότητα της κάθε περιοχής που συμμετέχει σε αυτό το Δίκτυο, με την εγκαθίδρυση σχέσεων φιλίας και σεβασμού που θα συνδράμουν στην κοινωνική και οικονομική ευημερία των τόπων μας.
Επικαλούμενος την, οικεία σε όλους του Έλληνες, φράση που προέρχεται από τον 103ο ψαλμό του προφήτη και βασιλέα Δαυίδ, “καὶ οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», σας προσκαλώ να επιτρέψουμε στον οίνο να μας ενώσει σε αυτή την κοινή αναπτυξιακή προσπάθεια. Σας εύχομαι, η παραμονή σας στο Ρέθυμνο να σας επιτρέψει να γνωρίσετε τον πλούτο και την ομορφιά, φυσική και ανθρώπινη, αυτού του τόπου και ελπίζω να μας δίδεται συχνά η ευκαιρία να σμίγουμε, στις δράσεις που θα οργανώσουμε και θα υλοποιήσουμε, στο πλαίσιο της ευχάριστης υποχρέωσής μας να υπηρετήσουμε τους σκοπούς του Δικτύου ως Ευρωπαϊκή Πόλη του Κρασιού.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους που επιμελήθηκαν τον φάκελο της υποψηφιότητας του Ρεθύμνου στις Βρυξέλλες, καθώς και όλους τους εθελοντές, παραγωγούς και επιχειρηματίες, οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή, στήριξαν τη νέα αυτή, ευρωπαϊκή συνεργασία.
Σας ευχαριστώ.

Ομιλία RECEVIN (κ. Πέπη Μπιρλιράκη)

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι τιμή και χαρά για μένα και το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, να καλωσορίσω όλους τους εκπροσώπους του Δικτύου RECEVIN στο Ρέθυμνο, στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο.
Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί. Καλύπτει επιφάνεια 8.336 χλμ., με ακτογραμμή 1.100 χλμ. Έχει περίπου 610.000 κατοίκους, το 5,5% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού. Αποτελεί ένα μείγμα πολυμορφικής φυσικής ομορφιάς, με φαράγγια, εύφορες πεδιάδες, βουνά και οροπέδια. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και σχεδόν στη μέση της Μεσογείου, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, και αποτελεί σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών. Επιπλέον, η Κρήτη είναι ευνοημένη από τις κλιματολογικές συνθήκες της, με περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας ανά έτος. Χωρίζεται σε 4 διαφορετικούς νομούς: Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και φιλοξενεί 14.000 φοιτητές, 1.300 μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και 500 μέλη διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού, διοργανώνονται σημαντικά εγχώρια και διεθνή συνέδρια, πάντα με την εγγύηση της κρητικής φιλοξενίας.
Όσον αφορά την εργασία/απασχόληση των κατοίκων της πόλης, παρατηρήθηκε ότι, κατά την περίοδο 1961-1981, η πόλη του Ρεθύμνου έγινε αστικό κέντρο, του οποίου η κύρια πηγή εισοδήματος ήταν η παροχή υπηρεσιών.
Είναι σαφές ότι ο τουρισμός, είναι ο σημαντικότερος πόρος εισοδήματος για το Ρέθυμνο. Η ανάπτυξη κατά τα τελευταία 15 χρόνια, δίνει την εικόνα των σημαντικών επενδύσεων που έγιναν για την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής και των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Στη δεκαετία του 1980, η δυναμικότητα των ξενοδοχείων αυξήθηκε από 1.239 κρεβάτια (1981) σε 7.050 (1991). Με άλλα λόγια, το τουριστικό δυναμικό του Δήμου Ρεθύμνης, εξαπλασιάστηκε.
Σήμερα, η δυναμικότητα του Ρεθύμνου είναι πάνω από 35.000 κρεβάτια στα ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας. Η πόλη μας, έχει τις ξενοδοχειακές υποδομές για να προσελκύσει τουρίστες με υψηλό εισόδημα όλον τον χρόνο, καθώς μπορεί να αναπτύξει κάθε είδους θεματικό τουρισμό. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τον οινοτουρισμό μέσω του RECEVIN. Πιστεύουμε ότι η πολιτιστική μας παραγωγή από κάθε άποψη είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη.
Το Ρέθυμνο δεν είναι μόνο ιστορικά πλούσιο, αλλά φιλοξενεί και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι τον τίτλο του ως Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο Δήμος, μαζί με την Περιφέρεια και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, υποστηρίζουν κάθε έκφραση του πολιτισμού, πάντα με απόλυτο σεβασμό στην πλούσια παράδοση κάθε περιοχής, με την οργάνωση εκδηλώσεων καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, με πιο χαρακτηριστικές, το διάσημο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, το Φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η πόλη του Ρεθύμνου ζει στο ρυθμό του Καρναβαλιού. Εδώ, το μεγαλύτερο καρναβάλι στο νησί της Κρήτης διοργανώνεται από τον Δήμο Ρεθύμνης και πολυάριθμους εθελοντές. Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι εργάζονται για μήνες για να παρουσιάσουν τις στολές και τα άρματά τους στη μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού, η οποία προσελκύει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Μοναδικές παραδόσεις αναβιώνουν στα χωριά και όλοι καλούνται να συμμετάσχουν σε παιχνίδια, παραστάσεις δρόμου και σάτιρες. Αυτές οι παραδόσεις, σε συνδυασμό με καλό κρασί και λύρα, αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για μια μοναδική εμπειρία.
Το Φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής τον Ιούλιο, είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα του καλοκαιριού, και έχει καθιερώσει το Ρέθυμνο ως τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Κάθε χρόνο, το Ρέθυμνο παρουσιάζει τους “θησαυρούς” του στους επισκέπτες του, αναδεικνύοντας έτσι την ποιότητα των τοπικών προϊόντων και του κρασιού. Ο Δήμος Ρεθύμνης, η Περιφέρεια Κρήτης και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, έχουν επενδύσει στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας τη συμβολή των τοπικών παραγωγών στον πλούτο της κρητικής διατροφής
Παραδοσιακά προϊόντα, γαστρονομία, πολιτισμός, λαογραφία, παράδοση, κρητική μουσική και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, αποτελούν το «προφίλ» του φεστιβάλ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η συνολική εμπειρία του επισκέπτη. Πιστοποιημένα και τυποποιημένα προϊόντα, όπως κρητικό κρασί και ελαιόλαδο, τυρί, ρόδι, σαλιγκάρια, καλλυντικά, ξηροί καρποί, παξιμάδια, τσικουδιά, προϊόντα αλόης και χειροτεχνήματα, είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που μπορούν να βρουν οι επισκέπτες της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 40 εταιρείες και 30 τοπικοί παραγωγοί από όλη την Κρήτη. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα πλήθος γαστρονομικών εμπειριών δωρεάν, όπως, επίδειξη τυροκομίας, εκθέσεις τροφίμων, γευσιγνωσία και προετοιμασία παραδοσιακών συνταγών.
Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής προσφέρει επίσης στους επισκέπτες δοκιμή κρασιού και τροφίμων, συμβουλές και τεχνικές μαγειρικής, ειδικά διαμορφωμένα μενού σε πολλά εστιατόρια, τα οποία βασίζονται σε κρητικές παραδοσιακές συνταγές και τοπικά υλικά, σε συνδυασμό με τοπικά κρασιά.
Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον Δήμο Ρεθύμνης, για να αναβιώσει τόσο την Κρητική όσο και την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Το Ρέθυμνο, με την παράδοση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, έχει δημιουργήσει μια ζωντανή γέφυρα επικοινωνίας, η οποία αναβιώνει το παρελθόν ως ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων και πολιτισμών. Η Ευρώπη, τα Βαλκάνια και η Μεσόγειος, συναντιούνται και συμμετέχουν σε αυτό το μοναδικό Φεστιβάλ, το οποίο και έφερε στο Ρέθυμνο το Βραβείο για την Ανάπτυξη & Προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Ευρώπη (ECTN Award 2017. Έτσι, ο κύριος στόχος του Φεστιβάλ, είναι να παρουσιάσει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης της «αναγέννησης» μέσα στη συνείδηση των ανθρώπων. Το Φεστιβάλ καλωσορίζει κάθε φορά, όλους εκείνους που το υποστηρίζουν ως ένα ταξίδι μέσα στη μεσογειακή μας κληρονομιά.
Κυρίες και κύριοι, η πόλη του Ρεθύμνου, που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί της Κρήτης, είναι έτοιμη να τιμήσει τον τίτλο της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ 2018 με μια πλούσια ατζέντα εκδηλώσεων και εορτασμών, καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σας ευχαριστούμε και πάλι για την τιμή και υποσχόμαστε να προωθήσουμε το κρασί μέσω των πολιτιστικών και τουριστικών μονοπατιών της περιοχής μας.
Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας.

Λίστα Ονομάτων

 

Πορτογαλία:

Jose Calixto (President of RECEVIN)

Jose Lopes

Pedro Folgado (President of Alenquer)

Carlos Bernardes (President of Torres Vedras)

Alvaro Amaro

Angelo Moura

Anabela Caeiro

 

Iταλία:

Paolo Benvenutti

Floriano Zambom

Marcello Nasini

Marco Razzano

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς