Ρέθυμνο – Ιδαίο Άντρο – Το θρυλικό «στολίδι» του Ψηλορείτη

Στην απότομη ανατολική πλαγιά του όρους Ίδη (δηλαδή του Ψηλορείτη), στο οροπέδιο της Νίδας, δεσπόζει το Ιδαίο Άντρο (ή Αρσένιο ή Σπηλιάρα).

Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ., έχει χωρητικότητα 800 τ.μ., ενώ χωρίζεται εσωτερικά σε τρεις θαλάμους και το άδυτο. Απέχει 20 χλμ. από τα Ανώγεια και κάθε χρόνο δέχεται επισκέψεις χιλιάδων τουριστών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η σπηλιά αυτή έχει τεράστια μυθολογική και πολιτισμική αξία. Ο Δίας (που αποκαλείται και «Κρηταγενής»), σύμφωνα με την παράδοση, ανατράφηκε από τη βρεφική του ηλικία σ’ αυτόν τον τόπο, για ν’ αποφύγει την οργή του Κρόνου. Την είσοδο της σπηλιάς φύλαγαν οι Κουρήτες, που χτυπούσαν τα σπαθιά τους στις ασπίδες τους (ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή χόρευαν έναν έντονο και γρήγορο χορό), προκειμένου να μην ακούσει ο Κρόνος το κλάμα του Δία.

Η νύμφη Μέλισσα και η μυθική κατσίκα Αμάλθεια, από το κέρας της οποίας έβγαινε κάθε λογής αγαθό, είχαν αναλάβει την ανατροφή του Δία. Το Ιδαίο Άντρο, η «Βηθλεέμ της αρχαιότητας», άκμασε από το 4000 π.Χ. μέχρι τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη μινωική εποχή υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια του νησιού.

Άλλωστε, μετά από ανασκαφές έχουν ανακαλυφθεί στο χώρο αντικείμενα εκείνης της περιόδου, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Τέλος, υπάρχουν αναφορές για το γεγονός ότι στην αρχαιότητα το Ιδαίο Άντρο αποτελούσε διάσημο κέντρο μύησης σπουδαίων φιλοσόφων (Πλάτωνα, Πυθαγόρα, Επιμενίδη).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize