Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Η προέλευση του τοπωνυμίου και η ιστορία του Ατσιπόπουλου

1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιπόπουλου – Ιστορία του Ατσιπόπουλου

Το Ατσιπόπουλο βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου – Χανίων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 160 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Νικηφόρου Φωκά.

Για την προέλευση του τοπωνυμίου υπάρχουν οι εξής εκδοχές:

Σύμφωνα με μία εκδοχή προέρχεται από τις λατινικές λέξεις acer populus που σημαίνουν σκληρός, τραχύς λαός. Σύμφωνα μ’ αυτή την εκδοχή οι κάτοικοι του Ατσιπόπουλου ονομάζονται μαυροκάφαδοι που σημαίνει σκληροτράχηλοι . Σύμφωνα με άλλη εκδοχή προέρχεται από την αραβική λέξη χατζίπ που πολιτογραφήθηκε στη γλώσσα των Βυζαντινών ατσιπάς, ατζουμάς και ατσουπάς και σημαίνει θυρωρός, φρουρός, σωματοφύλακας, αλλά και ταραξίας. Σύμφωνα μ’ αυτή την εκδοχή οι κάτοικοι του Ατσιπόπουλου είναι απόγονοι των ατσιπάδων και ονομάζονται μαυροκάφαδοι εξαιτίας της μελαχρινάδας τους, επειδή ο καφάς τους (αυχένας) είναι μελαψός. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το τοπωνύμιο προέρχεται από τις λέξεις χατζίπ + πόπουλο που σημαίνουν θυρωρός – λαός. Σύμφωνα μ’ αυτή την εκδοχή, αρχικά λεγόταν Χατζιπόπουλο , έπειτα έγινε Ατζιπόπουλο και τέλος Ατσιπόπουλο.

Το Ατσιπόπουλο έχει ένδοξη ιστορία. Το Ατσιπόπουλο λόγω της στρατηγικής του θέσης έγινε πολλές φορές θέατρο πολεμικών επιθέσεων και αναμετρήσεων. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως πατρίδα γενναίων πολεμιστών.

Βιβλιογραφία:
Αετουδάκη Δ., Το Ατσιπόπουλο, Αθήνα: 1969
Γαγάνη Σ., Ο λαός του δήμου Ατσιπόπουλου κηρύττει ενώπιον Θεού και ανθρώπων την ένωσιν μετά της Ελλάδος, Εφημ. Ρεθυμνιώτικα Νέα, 16-3-2003
Γάσπαρη Αιμ., Τα τοπωνύμια στην περιοχή Ατσιπόπουλου, Πρακτικά Διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου: Τα Κρητικά Τοπωνύμια, Ρέθυμνο: 6-7 Νοεμβρίου 1998
Ζανουδάκη Ε. Το Ατσιπόπουλο, στο περ. Εστία
Κρήτη – Το αφιέρωμα (εγκυκλ.), τόμος γ΄, εκδ. Αρσινόη, Αθήνα: 1985
Κρυοβρυσανάκη Λ., Ρεθεμνιώτικος Πανδέκτης, εκδ. Τυποσπουδή, Ρέθυμνο: 1993
Σπανάκη Σ., Πόλεις και χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων, εκδ. Γ. Δετοράκη, Ηράκλειο: 1991
Φραγκούλη Α., Νοτιοανατολικά – νοτιοδυτικά Ρεθυμνιώτικα χωριά του θρύλου και της ιστορίας, Αθήνα: 1996
Υδρία (εγκυκλ.), τόμ. 11, εκδ. Εταιρεία Ελληνικών Εκδόσεων, Αθήνα: 1980

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize