Ρέθυμνο – “(…) λειτουργούν στον δικό τους χωροχρόνο – Κινούνται προς τα έξω και παράλληλα στρέφονται προς τα μέσα”

Η ζωή αλλιώς | Ένδοξη Γη, Ρέθυμνο

 

Μερικά μέρη, μοιάζουν να λειτουργούν στον δικό τους χωροχρόνο. Να κινούνται προς τα έξω και παράλληλα να στρέφονται προς τα μέσα. Το Ρέθυμνο, με τον δυναμισμό και την κουλτούρα του, είναι από αυτά τα μέρη.

Εδώ ανταμώσαμε ανθρώπους κάθε ηλικίας που το παρελθόν τούς αφορά. Το αισθάνονται, το τιμούν και το προβάλλουν στο παρόν, στο τρόπο που έχουν επιλέξει να ζουν την κάθε τους μέρα. Έχουν αφεθεί σε έναν χορό συρτό, έχουν εμπιστευτεί τη δύναμη της Κρητικής ψυχής και ακολουθούν τον παλμό της.

Η πολυπράγμων αρχαιολόγος κα. Ειρήνη Γαβριλάκη μας πήγε με τις γνώσεις και τα λόγια της ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο αλλά και μέσα στον εαυτό μας. Ακούσαμε για μάχες, πολέμους, καταστροφές αλλά και ανθρώπινες δημιουργίες και θριάμβους.

Η Ειρήνη και η Ελένη, ντυμένες με τις χειροποίητες στολές τους, μας μίλησαν για την μεγάλη τους αγάπη, την παράδοση. Δυο νέες κοπέλες που έχουν ήδη πάρει τη σκυτάλη από την κα. Δήμητρα, που οι βελονιές της έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, ένας νέος, μοντέρνος άνθρωπος που το κανονικό του επάγγελμα είναι ζαχαροπλάστης, μας γλύκανε με το πάθος του για την Ιστορία της Κρήτης και την σημαντική συλλογή αντικειμένων που διαθέτει, κυρίως από τη Μάχη της Κρήτης. Και τέλος ο γλυκύτατος κ. Γιώργος, ο άλλος ζαχαροπλάστης της παρέας, μας έμαθε τα μυστικά του διάσημου μπακλαβά του αλλά μας αποκάλυψε και το άλλο μεγάλος πάθος του, τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Άραγε ποια θα ήταν η Βασίλισσα λέξη που θα εξέφραζε την Κρήτη και του ανθρώπους της, που ξέρουν να ζουν και να αγαπούν; Που Ζούνε τη Ζωή τους αλλιώς, γιατί δεν ξέρουν άλλον τρόπο;

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου

 

Η ζωή αλλιώς | Ένδοξη Γη, Ρέθυμνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.