Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Η γκρίνια αποτελεί μόνιμη επωδό για όλες τις επαγγελματικές τάξεις που περίμεναν κέρδη από την τουριστική κίνηση

Αναμένεται άμεση μείωση του ΦΠΑ

«Βουτιά» σημειώνουν τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εμπορική αγορά αλλά και στην εστίαση. Το Ρέθυμνο βιώνει μια τουριστική περίοδο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, με αποτέλεσμα η «γκρίνια» να αποτελεί μόνιμη επωδός για όλες τις επαγγελματικές τάξεις που περιμένουν κέρδη από την τουριστική κίνηση.

Στα ξενοδοχεία η πτωτική τάση του Απριλίου και του Μαΐου συνεχίστηκε, όπως ακριβώς αναμενόταν, με τις μετρήσεις να δείχνουν επίσημο ποσοστό -4% στις διανυκτερεύσεις του Ιουνίου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι ξενοδόχοι αναμένουν πως το σύνολο της μείωσης στις διανυκτερεύσεις φέτος στο Ρέθυμνο και γενικότερα στην Κρήτη, θα αγγίξει το 10% με αντίστοιχη εικόνα να διαμορφώνεται και από τους πράκτορες, στους κόλπους των οποίων υπάρχει δυσφορία και κατήφεια.

Η μείωση στις αφίξεις καις τις διανυκτερεύσεις φέρνει αντίστοιχη πτώση εισπράξεων και στην τοπική αγορά με τον εμπορικό κόσμο αλλά και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής να μετρούν απώλειες. Στην αγορά κινείται λίγος κόσμος και είναι από συγκρατημένος έως πολύ «σφιχτός» στα έξοδα του.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης, πιστεύει, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας και γενικότερα της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς, αφού η τουριστική κίνηση δεν είναι καλή ενώ οι εκπτώσεις από μόνες τους, δεν θα καλύψουν το κενό, όσο καλά και αν πάνε.

Αντίστοιχα και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης και αναψυχής κ. Ανδρέα Κλαψινό, η μείωση στις εισπράξεις από τους πρώτους τουριστικούς μήνες στο Ρέθυμνο κυμαίνεται στο 30% με 35%, γεγονός, που έχει σβήσει τα χαμόγελα από τους αντίστοιχους επιχειρηματίες. «Είναι λίγος ο κόσμος, ποιοτικά και οικονομικά αδύναμος» δήλωσε ο κ. Κλαψινός για να συμπληρώσει, ότι «ουσιαστικά αναμένουμε τον Αύγουστο και κυρίως τους Έλληνες τουρίστες. Όχι τους ξένους.»

Το ίδιο προσδοκούν και οι έμποροι. «Θέλω να πιστεύω, ότι από τα μέσα το μήνα που διανύουμε και αλλά και τον Αύγουστο θα είναι εισπρακτικά θετική για τα καταστήματα του Ρεθύμνου» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Πολιουδάκης, ο οποίος στρέφει όλο το ενδιαφέρον του στα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας τάξης, που υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Μηδενική αύξηση στα τουριστικά έσοδα περιλαμβάνει το βασικό σενάριο της διεύθυνσης Οικονομικής Αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας για το 2019, και η τουριστική δραστηριότητα εκτιμάται ότι δεν θα έχει ουσιαστική συμβολή στην υποστήριξη της αύξησης του ΑΕΠ για το τρέχον έτος. Οι τουριστικές εισπράξεις, μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα το 1ο τρίμηνο του 2019 – αύξηση 37,7% ετησίως – επιβραδυνθήκαν στο 6,7% ετησίως τον Απρίλιο (23,3% ετησίως το 4μηνο), με κόπωση της γερμανικής αγοράς. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η αυξημένη εξωστρέφεια καθιστά την ελληνική οικονομία περισσότερο ευάλωτη στην επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, και στη στασιμότητα των διεθνών τουριστικών αφίξεων στο 4μηνο του 2019.

Για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, ο τουρισμός θα μπορούσε να συμβάλλει σε ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, όμως χαρακτηρίζεται από την ΕΤΕ ως μία από τις θετικές εκπλήξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ετήσια αύξηση ΑΕΠ άνω του 1,8% ετησίως το 2019.Οι «εκπλήξεις» αυτές είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης (ειδικά στον εταιρικό τομέα), θετικό πρόσημο στα τουριστικά έσοδα (αύξηση μεγαλύτερη του 2% ετησίως) και ήπια βελτίωση των τάσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, η ETE επισημαίνει ότι οι δαπάνες των Ελλήνων για τουριστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση 22,8% το α’ 4μηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, και αύξηση 15% για το οικονομικό έτος του 2018, τις μεγαλύτερες αυξήσεις από την αρχή της κρίσης.

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%) κι επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο «φάκελος» με τους στόχους του υπουργείου Τουρισμού που έλαβε η νέα ηγεσία, υπό τον κ. Χάρη Θεοχάρη.

Ενδιαφέρον έχει και η πρόταση που περιλαμβάνει την προσέλκυση συνταξιούχων από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου. Πρόκειται για το μεγάλο «στοίχημα» για την silvereconomy, όπως ονομάζεται πανευρωπαϊκά ένας τομέας, ο οποίος φέρνει υψηλά έσοδα σε άλλες τουριστικές αγορές της Μεσογείου.

Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται το θέμα της φορολογίας, η οποία καθιστά, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς μειωμένης ανταγωνιστικότητας το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όταν αυτό συγκρίνεται με άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει το θέμα του φόρου διαμονής, για τον οποίο οι τουριστικοί φορείς έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργησή του (σ.σ. ισχύει από τις αρχές του προηγούμενου έτους) ή αν αυτό δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο φάκελος, ο οποίος παρέδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αναφέρει τα εξής:

Στρατηγικές Επιλογές: Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές.

Στόχοι:

Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

Άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%).

Επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα

Επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες

Κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους.

Εκσυγχρονισμός δομής και λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού. Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση του «brand name» της χώρας.

Συστηματική ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (τουρισμός υγείας, συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, πολιτιστικός τουρισμός κ.α.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.