Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – “Η Διοίκηση αποφάσισε την αναστολή της προκαταρκτικής διαδικασίας στοχεύοντας σε…”

Στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Διοίκησης αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τοποθετηθούμε δημόσια προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα ως θεμελιώδη αρχή κατά τη λειτουργία του ιδρύματος, να συμβάλουμε στην κατανόηση της κατάστασης και στην εξεύρεση λύσης για το Νοσοκομείο μας. 

Tο ζήτημα ανέκυψε ενόψει της αυτογνώμονης ενέργειας της Διευθύντριας της παθολογικής κλινικής κ. Ελένης Ιωαννίδου να αποφασίσει το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής, κατά παράκαμψη κάθε νόμιμης διαδικασίας. Την απόφαση αυτή μάλιστα κοινοποίησε  στα ΜΜΕ, στις 17-1-2021 και ώρα 11:26 (αναφορικά με τον ιστότοπο GOODNET) που αναπαρήχθη σε όλα τους τοπικά ΜΜΕ και στους ισότοπους κοινωνικής δικτύωσης,  με τίτλο  «Οι ελλείψεις προσωπικού και εφημεριών κλείνουν ξανά την Παθολογική κλινική του Ν. Ρεθύμνου για νέες εισαγωγές». Η πράξη αυτή, πέραν της παραβίασης διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα, εξέφευγε της αρμοδιότητας της  και κατ’ αποτέλεσμα,  αφενός εξέθεσε το κύρος του Νοσοκομείου προς τα έξω και υποτίμησε τον ρόλο και την συμβολή του εν μέσω πανδημίας, αφετέρου η πράξη αυτή στοιχειοθετεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της πρόκλησης κοινού κίνδυνου (άρθρα 259 και 288 ΠΚ).

Όπως άλλωστε έχει δημοσιευτεί και στα ΜΜΕ, δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκαν παρόμοιες, μονομερείς ενέργειες και είναι προφανής η επίπτωσή τους στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας και το γενικότερο αίσθημα κοινωνικής ανασφάλειας που επικρατεί.

Η ενέργεια αυτή αναιρεί στην πράξη την όποια προσπάθεια καταβάλλεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αφού η κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών προκύπτει με βάση τις διαθέσιμες επιλογές των υποψηφίων και τέτοιες ενέργειες οδηγούν το νοσοκομείο σταθερά εκτός προτιμήσεως τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που δίνονται αυξημένα κίνητρα. Αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε την σημαντική και συνεχή προσπάθεια που έχει καταβάλει η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής για το  νοσοκομείο. Όμως αυτό που πρέπει να αντιληφθεί και η ίδια είναι ότι η ακολουθούμενη πρακτική δεν υπηρετεί κυρίως και πρωτίστως  αυτήν την προσπάθεια.

 Όλα τα παραπάνω συντελούνται την ίδια στιγμή που διανύουμε μια περίοδο που επιτελείται η μεγαλύτερη προσπάθεια μόνιμων προσλήψεων της τελευταίας δεκαπενταετίας στο Νοσοκομείο μας και όταν έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για τη στελέχωση της κλινικής με την για πρώτη φορά προκήρυξη δυο θέσεων στο βαθμό του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και η Διοίκηση του ιδρύματος δεν μπορούν και δεν πρέπει να λοιδορούνται για την απουσία ενδιαφέροντος ως προς την κάλυψη των θέσεων που έχουν εις διπλούν προκηρύξει μέσα σε ένα χρόνο.  

Δυστυχώς με όλα αυτά, ξεχνάμε και αποδυναμώνουμε την ουσία και την προσφορά του νοσοκομείου το οποίο είναι σε θέση να παρέχει υψηλού επίπεδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του Ρεθύμνου χάρη στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, το οποίο εργάζεται με αυταπάρνηση και σεβασμό για τους Ρεθεμνιώτες. Είναι ένα νοσοκομείο που ακριβώς λόγω των προβλημάτων του, η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια αποτελούν θεμέλιο λίθο που θωρακίζει τη λειτουργία του. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες να χαλαρώσουν το συνεκτικό ιστό αναμεσά στο προσωπικό και μεταξύ αυτού και της διοίκησης. Τα προβλήματα, οι στόχοι και οι τρόποι με τους οποίους θα οδηγηθούμε σε λύσεις αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού και όχι απόρροια μονομερών ενεργειών χωρίς συνεννόηση.     

Αυτό που πρέπει λοιπόν να γίνει είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Σε αυτή την κατεύθυνση:       

  • Πιστεύουμε ότι  κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί την αγάπη ή την αγωνία για την πορεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ως κάτι αποκλειστικά δικό του, ως ένα ex officio κτήμα του, γιατί, αν το κάνει, εκθέτει τον εαυτό του αλλά κυρίως  το νοσοκομείο σε κίνδυνο.  Το Γενικό  Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το σπίτι μας. Είναι ο χώρος που καθημερινά δίνουμε όλοι τη μάχη για να στηρίξουμε το ίδρυμα και να αντιμετωπίσουμε ένα σύνθετο σύνολο προκλήσεων. 
  • Αναφορικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης, που αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα του ιδρύματος το οποίο έχει ενταθεί λόγω του υψηλού ρυθμού αποχωρήσεων σε σχέση με τις προσλήψεις κατά την τελευταία δεκαετία, το αναγνωρίζουμε απολύτως και οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ένα γενναίο σχεδιασμό προσλήψεων και μεσοπρόθεσμων λύσεων κάλυψης των αναγκών του ιδρύματος, ενώ παράλληλα θεωρείται αυτονόητο ότι θα υπάρξει ουσιαστική στήριξη για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών έχοντας εμπιστοσύνη στον αναπτυσσόμενο σχεδιασμό ο οποίος άλλωστε έχει να επιδείξει ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα. Έχουν ήδη καταβληθεί σημαντικότατες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ζήτημα με τους αναισθησιολόγους επιλύθηκε, προχωράει ο σχεδιασμός για ένα σύγχρονο και άρτια στελεχωμένο Τ.Ε.Π. και την ίδια στιγμή ενισχύεται σημαντικά ο ρυθμός στελέχωσης όλων των κλινικών. Όλα αυτά όταν μόλις μέσα σε ένα χρόνο προκηρύχθηκαν δεκαοκτώ νέες μόνιμες θέσεις με αρκετές σε ανώτερη βαθμίδα προκειμένου να γίνουν ελκυστικότερες. Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό στους Διευθυντές των τμημάτων εδώ και λίγο καιρό, υπάρχει προγραμματισμός για 3η προκήρυξη σημαντικού αριθμού θέσεων. Με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά στην ιστορία του Νοσοκομείου επιχειρείται να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού. Δρομολογείται επίσης η τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου έτσι ώστε να δύνανται όλα τα τμήματα να λειτουργήσουν αρτιότερα. Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί συνεργαζόμενοι και μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 
  • Για το ζήτημα της αυταρχικότητας για την οποία κατηγορήθηκε η Διοίκηση, οφείλουμε να πούμε ότι ουδέποτε η Διοίκηση επέδειξε τέτοιες τάσεις. Υπάρχει σταθερή διάθεση διαλόγου, εξεύρεσης λύσεων και ανάπτυξης πρωτοβουλιών. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης, κάτι που από την πρώτη στιγμή γνωρίζουν οι υπό παραίτηση ιατροί αλλά και το σύνολο του προσωπικού που ήρθε σε αλληλεπίδραση με τη Διοίκηση.    
  • Τέλος, για το ζήτημα της παθολογικής κλινικής αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τις συνθήκες που οδήγησαν την Διευθύντρια σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία όμως έγινε αντιληπτό, ότι δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τη Διοίκηση, δεν έχει νομιμοποιητική βάση και δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της. 

Έχοντας αποκτήσει εκ του ρόλου και της ιδιότητός μας μια πλήρη εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση αναλαμβάνουμε την σημερινή πρωτοβουλία εκτόνωσης συμφωνώντας πλήρως με το πλαίσιο που έχει τεθεί  από τον Σύλλογο Εργαζομένων, την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Αποφασίζουμε για ένα δεσμευτικό και ρεαλιστικό πλαίσιο αποκλιμάκωσης αποδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη βούληση για συναίνεση. Σε αυτή την κατεύθυνση:

  1. Σεβόμενοι τους εμπλεκομένους φορείς που συνέβαλαν έμπρακτα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης λειτουργώντας αυτόνομα, θεσμικά και υπεύθυνα και το προσωπικό του ιδρύματος, η Διοίκηση αποφάσισε την αναστολή της προκαταρκτικής διαδικασίας στοχεύοντας σε μια νέα περίοδο συνεργασίας και ομαλότητας που πάνω από όλα την αξίζει το νοσοκομείο μας. 
  2. Το παραπάνω πλαίσιο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποδοχή οποιασδήποτε ενέργειας δύναται να χαρακτηριστεί ως εκβιαστική.  Τίθεται στη δημόσια συζήτηση σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας προκειμένου η Διοίκηση να προχωρήσει στον προγραμματισμό της ξεκαθαρίζοντας πως  κάθε αντίστοιχη ενέργεια  θα οδηγήσει στην άμεση εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία

 

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι προκάλεσε εντύπωση η στάση της κυρίας Ιωαννίδου που προσήλθε στη συνάντηση, στην οποία εκλήθη, χωρίς ειλικρινή πρόθεση για συμβιβασμό αρνούμενη να μετακινηθεί έστω και στο ελάχιστο από την αρχική της θέση. 

 

Η αναγκαία συνεργασία ως προς τη ρύθμιση της επικοινωνίας και των ζητημάτων του νοσοκομείου και η αρμονική αλληλεπίδραση με ένα θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο διαλόγου είναι τα εργαλεία προκειμένου να υπηρετήσουμε από κοινού το στόχο για ένα σύγχρονο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο. Από αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Το Νοσοκομείο ανήκει σε όλους μας, το υπηρετούμε και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ο καθένας από το πόστο του, και οφείλουμε στα πλαίσια του ανθρωπίνως εφικτού να περιφρουρήσουμε καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, την ακώλυτη λειτουργία του, προς διασφάλιση του κοινωνικού του έργου στο πολύτιμο πεδίο της παροχής σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.