Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Γιατί οι αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό

Αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στα Τρία Μοναστήρια, όπου μετά από συνέλευση που έγινε επιτόπου αποφασίστηκε, το κλείσιμο  της Εθνικής Οδού στο ύψος του κόμβου Σπηλίου. 

Η κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων μεταξύ άλλων γίνεται  για την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τους βοσκοτόπους, που όπως αναφέρουν οι ίδιοι, προβλέπονται σοβαρές οικονομικές απώλειες στις επιδοτήσεις τους, αλλά και για τους δασικούς χάρτες που ακόμα δεν έχουν διορθωθεί.

Ωστόσο, το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, έχει δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη από την οποία περνά όλη η κίνηση της εθνικής οδού. Στο σημείο που έχει κλείσει ο δρόμος βρίσκεται η τροχαία Ρεθύμνου προκειμένου να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

αγρότες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ  ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ  

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στα Δημοτικά Συμβούλια του νομού Ρεθύμνης εκφράζουμε την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού μας. Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια που συμμετέχουμε να εκφράσουν την υποστήριξή τους επίσης.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Δικαιολογημένα αγωνίζονται για να σώσουν την παραγωγή και τις οικογένειές τους. Οι τιμές όλων των αγαθών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή καθορίζονται από τους μεγαλεμπόρους. Έτσι τα μεν αγροεφόδια συνεχώς αυξάνονται ενώ οι τιμές παραγωγού είναι κάτω του κόστους παραγωγής, χωρίς μάλιστα να μειώνονται οι υψηλές τιμές για τους καταναλωτές και το λαό.

Την ώρα που εισάγουμε 2 δις ευρώ το χρόνο ζωοκομικά προϊόντα, που θα μπορούσαμε να παράγουμε, η κτηνοτροφική παραγωγή αντί να αναπτύσσεται καταρρέει.  Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι χρεοκοπούν μπροστά στην αλματώδη αύξηση της τιμής στο καλαμπόκι και στις ζωοτροφές, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό κλπ. και τις εξευτελιστικές τιμές που επιβάλλουν οι μεγαλέμποροι στο γάλα, το κρέας κλπ.  Η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στο κόστος παραγωγής είναι πλέον απαγορευτική για την συνέχιση των μικρομεσαίων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Τα χρέη διογκώνονται αφού τα ζωντανά δεν μπορούν να μείνουν νηστικά. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι ότι μπαίνει στο τραπέζι ακόμη και το ξεπούλημα κοπαδιών σε Τουρκία, Λιβύη κλπ. Με δεδομένο ότι το Ρέθυμνο είναι από τους πρώτους νομούς σε κτηνοτροφική παραγωγή, η συνέχιση της κατάστασης θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το λαϊκό εισόδημα σε όλο το νομό.

Οι μεγαλέμποροι είναι οι μόνιμοι κερδισμένοι από τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της ΕΕ, της ΚΑΠ και της κυβέρνησης σημερινής και προηγούμενων. Με την ελεύθερη, χωρίς δασμούς, εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές του παραγωγού. Με τεχνητή έλλειψη στις ζωοτροφές αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα δικά τους κέρδη και το κόστος των παραγωγών.

Την ίδια ώρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υφίστανται τις τεράστιες ζημιές των κλιματολογικών φαινομένων και της παντελούς έλλειψης υποδομών θωράκισης και πολιτικής προστασίας. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν δίνονται, είναι πολύ κάτω από το κόστος της ζημιάς. Η διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις υποχρηματοδότησή του  οδηγεί στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στον εξαναγκασμό να στραφούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Στο θέμα των δασικών χαρτών, παρά τους κυβερνητικούς ελιγμούς, το πρόβλημα παραμένει άλυτο στην ουσία του. Το κράτος, που αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαταπατητές, φορτώνει στους φτωχούς αγρότες με μεγάλα έξοδα για να αποδείξουν ότι τα κτήματά τους δεν είναι κρατικά. Με άλλα λόγια «ξεκαθαρίζει» την κρατική ιδιοκτησία με έξοδα των αγροτών και με την απειλή της δήμευσης. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να εκπληρώσει το μνημονιακό αυτό καθήκον, όχι για να προστατεύσει τον δασικό πλούτο και να στηρίξει την μικρομεσαία αγροτιά  Θέλει, όπως και οι προηγούμενες,  να «ξεκαθαρίσει» το ιδιοκτησιακό από τις λαϊκές αμφισβητήσεις για να έρθουν οι περιβόητες επενδύσεις των ανεμογεννητριών, των ξενοδοχείων, των γηπέδων γκόλφ, των πολυτελών κατοικιών. Δίπλα στο τζάμπα εργατικό δυναμικό, στις προκλητικές φοροελαφρύνσεις θέλουν να τους εξασφαλίσουν και την τζάμπα γη σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει επείγοντα μέτρα για:

· Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.

· Στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομηχάνων.

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.

· Καμιά μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αύξησή του στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

·Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις

· Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.

· Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των αγροτών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

· Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος όλης της διαδικασίας χωρίς να επιβαρύνει τους αγρότες και το λαό για μια διαδικασία που γίνεται με αποκλειστικά δική του ευθύνη.

· Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

· Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

· Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο αποκλεισμού του λαού και τσιμεντοποίησης για χάρη της κερδοφορίας και των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

Οι εκλεγμένοι με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ν ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Μανουσογιάννης Μανούσος Ρέθυμνο

Χαριτάκης Θανάσης Αη Βασίλης

Βρυλάκη Χαρίκλεια  Αη Βασίλης

Μαρκίδης Νίκος Αμάρι

Σταυρακάκης Στέλιος Ανώγεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς