Ρέθυμνο – Γιάννης Κεφαλογιάννης – Στόχος να καταστεί η περιοχή σε ακαδημαϊκό πόλο

“Στόχος είναι να γίνει το Ρέθυμνο ισχυρός ακαδημαϊκός πόλος” τόνισε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά την κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Βασίλη Διγαλάκη, στο Ινστιτούτο φυσικής, πλάσματος και λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Τρία Μοναστήρια.

Το ινστιτούτο φυσικής, πλάσματος και λέιζερ, δηλαδή, το γνωστό ως πρόγραμμα Hiper, στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στους χώρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και έως πρόσφατα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του κτιρίου στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Η επίσκεψη των υφυπουργών έγινε με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε στην Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με την οποία οι κτιριακές εγκαταστάσεις μπορούν να αγοραστούν μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου, που ήταν ο ανάδοχος του έργου, και να μεταβιβαστούν στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα που επιλύθηκε, για το οποίο έγινε λόγος και από τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη αλλά και από τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π κ. Νίκο Κατσαράκη, ο οποίος και ξενάγησε τους υφυπουργούς στους χώρους υλοποίησης του επιστημονικού προγράμματος. Χαρακτηριστικά, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης, δήλωσε, ότι “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα μετά από συντονισμένες ενέργειες και αφορά στην μεταβίβαση του κτιρίου που φιλοξενεί το πρόγραμμα στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα λύθηκε και στο εξής χωρίς ανησυχία, οι ερευνητές να μπορούν να προχωρούν απρόσκοπτα στον σκοπό τους. Είναι μια εθνικά πολύ αξιόλογη υποδομή. Φιλοξενεί εξοπλισμό μεγάλης αξίας, έχει προσωπικό καταξιωμένο, από τους καλύτερους στην Ευρώπη και η πολιτεία οφείλει να στηρίζει αυτές τις προσπάθειες.”

Ο υφυπουργός δήλωσε ακόμα, ότι το κέντρο αυτό αποτελεί πρότυπη ανταγωνιστική δομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο ίδιος πρότεινε να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στα Κέντρα Αριστείας της Ελλάδας και να στηριχθεί ακόμα περισσότερο.

Στον υφυπουργό τέθηκε ερώτηση για την εκκρεμότητα της ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής Τουρισμού, για την οποία δήλωσε, ότι είναι ένα λογικό και δίκαιο αίτημα καθώς η Κρήτη αποτελεί ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού, ωστόσο, η διαδικασία έχει ανατεθεί στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία και θα αξιολογήσει την πρόταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα αποφανθεί για την ανάγκη ίδρυσης ή όχι της Σχολής Τουρισμού.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός μεταφορών, βουλευτής του νομού κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε, ότι “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό συνάδελφο, υφυπουργό παιδείας και βουλευτή Χανίων κ. Διγαλάκη, για το γεγονός, ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος που υπήρχε με το συγκεκριμένο κτίριο, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όντως επί τέλους επιλύθηκε αυτό το χρόνιο ζήτημα. Ευχαριστώ επίσης την καλή συνάδελφο κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατέθεσε και την σχετική τροπολογία για να προχωρήσουμε στην διαδικασία αλλά να υπενθυμίσω πως υπήρχε και σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού κατά την τελευταία κάθοδο του στην Κρήτη, που βλέπουμε να υλοποιείται. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι η δεύτερη καλή είδηση μέσα σε λίγες εβδομάδες, αναφορικά με την λειτουργία του Ακαδημαϊκού χώρου στο Ρέθυμνο, μετά και την ίδρυση της σχολής ξεναγών. Αυτό που έχουμε πει από την αρχή, ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το Ρέθυμνο να κατασταθεί σε ισχυρό ακαδημαϊκό πόλο, κάτι που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, τώρα γίνεται πραγματικότητα. Το τρίτο βήμα θα είναι να επιτύχουμε την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Τουρισμού, μετά την αξιολόγηση της πρότασης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πιστεύω, έτσι με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται το Ρέθυμνο ακαδημαϊκά.”

Από την Πλευρά του ο Πρύτανης κ. Νίκος Κατσαράκης, αφού ευχαρίστησε για την τροπολογία με την οποία το ακίνητο θα μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο οριστικά και αμετάκλητα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Είμαστε σίγουροι πως η δουλειά που γίνεται μέσα στο Ινστιτούτο φυσικής, πλάσματος και λέιζερ, η προσέλκυση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και η δουλειά εξαιρετικής ποιότητας και αριστείας που γίνεται, θα επιβραβεύσει τόσο τις ενέργειες του πανεπιστημίου όσο και την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας». Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι “Είναι μια πολύ ποιοτική ερευνητική υποδομή, η οποία προάγει την έρευνα σε ολόκληρη την Κρήτη και αναβαθμίζει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο».

Τέλος ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. ζήτησε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υφυπουργού Παιδείας να προωθηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και ο φάκελος για την ίδρυση και λειτουργία και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Ρέθυμνο για περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην πόλη μας.

Τέλος ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλεντζάκης, επισημαίνοντας, πως τα χρήματα που θα εισπράξει ο συνεταιρισμός, θα δώσουν και πάλι οικονομική ρευστότητα και ανάσα στην οργάνωση και στους εργαζόμενους σε αυτή.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ορκίστηκε ο Κωστής Ρεϊζάκης μετά τον αδόκητο χαμό του αείμνηστου Βασίλη Πατεράκη

Την αρμοδιότητα του Τακτικού Μέλους της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ρεθύμνης, ως εκπρόσωπος τους συνδυασμού …

Ρέθυμνο – Επίσκεψη εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στα Ανώγεια

Το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020 επισκέφθηκε το Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη η Δρ. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize