Ρέθυμνο – Έργα 3.597.000 ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του Πλακιά!

Υποβολή δύο προτάσεων έργων προϋπολογισμού 3.597.000 ευρώ στις ΟΧΕ ΠΕ Ρεθύμνου

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου υπέβαλε δυο προτάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 3.610.240 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ) προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020 και της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) στην ΠΕ Ρεθύμνου που αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων περιοχών.

Οι δύο νέες προτάσεις αφορούν την περιοχή του Πλακιά που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους  με έντονη  οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένες προτάσεις χρηματοδότησης είναι οι πρώτες που υποβάλλονται στην ΟΧΕ της ΠΕ Ρεθύμνου και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου είναι ο πρώτος Δήμος της Κρήτης που καταθέτει ταυτόχρονα δύο μεγάλα έργα σε δύο διαφορετικές δράσεις του προγράμματος.

Η πρώτη δράση αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Πλάκια (προϋπολογισμός 1.780.000 ευρώ συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ) που έχει στόχο: την ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση, την σύνδεση του με την παραλία με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση βελτιώνοντας την καθημερινή ζωής των δημοτών αλλά και των επισκεπτών , και γενικότερα την υποστήριξη ενός πολεοδομικού-κοινωνικού-οικονομικού μετασχηματισμού της περιοχής.

Επίσης η δεύτερη δράση αφορά  την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης για τον οικισμό Πλακιά (προϋπολογισμού 1.830.240 ευρώ συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ) αλλά και κατασκευή δεξαμενής 400κμ στο Ροδάκινο αντιμετωπίζοντας οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης ενώ δημιουργούνται οι υποδομές για να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες των οικισμών.

Αμέσως μετά την υποβολή των σχετικών φακέλων, ο Δήμαρχος Αγίου Βασίλειου Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά:

«Η περιοχή του Πλακιά διακρίνεται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει και εφαρμόζουμε και στο οποίο εντάσσονται οι συγκεκριμένες δυο προτάσεις όπως και η κατασκευή του Περιφερειακού Πλακιά και η διαπλάτυνση του δρόμου Πλακιά- Σούδα.

Όλο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε μεθοδικά και εντατικά προκειμένου να συντάξουμε τις σχετικές μελέτες και να λάβουμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις υποβάλλοντας πλήρεις προτάσεις. Δεν πρέπει ξεχνάμε ότι οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός προκειμένου να μπορέσουμε να υποβάλουμε σε σύντομο διάστημα δυο πολύ μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου μας που παράλληλα με τον καθημερινό φόρτο εργασίας με τα δεκάδες έργα που εκτελούνται ή υποβάλλονται ταυτόχρονα, την εξυπηρέτηση των δημοτών μας και την κάλυψη των λοιπών αναγκών, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας το αντικείμενο που τους είχε ανατεθεί και να έχουμε σήμερα δυο ώριμες και πλήρεις προτάσεις.»

Συγκεκριμένα οι μελέτες των έργων αφορούν:

Α) Αναβάθμιση τοπικού οδικού δικτύου και σημειακές παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων στον οικισμό Πλακιά

  • Κατασκευή νέου ασφαλτοτάπητα στην κεντρική οδική αρτηρία του οικισμού.
  • Κατασκευή νέων πεζοδρομίων
  • Κατασκευή ποδηλατόδρομου
  • Κατασκευή πεζόδρομου κατά μήκος της ακτογραμμής εντός οικισμού Πλακιά
  • Κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας θα δημιουργηθούν στάσεις οι οποίες θα δίνουν πρωτεύοντα ρόλο στον πεζό (κάτοικο ή επισκέπτη) και την προσέγγιση αυτού στο υγρό στοιχείο ή το άνοιγμα της θέας προς τη θάλασσα.
  • Θα κατασκευαστούν θέσεις στάθμευσης οχημάτων (ΙΧ, ταξί, λεωφορεία)
  • Θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (όδευση τυφλών, ράμπες κλπ.)
  • Αναβάθμιση υποδομών ομβρίων

 

Β) Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Πλακιά-Σούδας και κατασκευή νέας υδατοδεξαμενής στον οικισμό Κάτω Ροδάκινο

Σκοπός αυτής της μελέτης είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης των περιοχών του Πλακιά, της Σούδας και του οικισμού Κάτω Ροδάκινου.

-Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 11.800μ. (από Κουρταλιώτη έως οικισμό Πλακιά) και θα αποτελείται σε όλο του τα μήκος από σωλήνα- αγωγό διατομής Φ200, Φ250 και Φ315.

-Στην συμβολή του αγωγού με τη δημοτική οδό Μυρθιανού Πλακιά θα κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα δεξαμενή χωρητικότητας 500μ3.

-Κατασκευή νέα υδατοδεξαμενής από οπλισμένο σκυρόδεμα στο Κάτω Ροδάκινο, χωρητικότητας 400,00 μ3.

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Η κρυφή παραλία του νότου με την άγρια ομορφιά που κόβει την ανάσα

Στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου, μεταξύ της παραλίας του Πλακιά και εκείνης της Πρέβελης, συναντάται το …

Ρέθυμνο – Στην παραλία Πρέβελη το φοινικόδασος «αγκαλιάζει» το νότιο Κρητικό πέλαγος!

Η περιοχή του Πρέβελη στο νότο του Νομού Ρεθύμνου, αποτελεί  δικαιολογημένα έναν από τους πιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize