Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Επιτυχημένη εκδήλωση για την επανάσταση του 1821 στην περιοχή Ρουστίκων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη με θέμα «Κρήτη και 1821.

Η Ελληνική Επανάσταση, τα γεγονότα στην Κρήτη και στην περιοχή των Ρουστίκων». Και οι τρεις εισηγητές ανέπτυξαν τα θέματά τους με εύληπτο και τεκμηριωμένο τρόπο, ενώ ο ομότιμος καθηγητής του Παν. Κρήτης Αλέξης Πολίτης, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, ενέταξε την Επανάσταση του 1821 στα ευρωπαϊκά της συμφραζόμενα.

Ο ιστορικός Γιάννης Σκαλιδάκης είδε από μια ενδιαφέρουσα οπτική τους λόγους για τους οποίους πέτυχε η επανάσταση· η φυσικός Εύα Περπυράκη παρουσίασε διεξοδικά την επαναστατική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην Κρήτη κατά το διάστημα 1821-1828 με πλούσιο οπτικό υλικό, ενώ ο δάσκαλος και ιστορικός ερευνητής Νίκος Δερεδάκης ανέδειξε τις άγνωστες στο ευρύ κοινό πολεμικές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Ρουστίκων.

Συγκίνηση και μελωδικό τόνο έδωσε στην εκδήλωση η φιλόλογος Μαρία Φραγκιαδάκη, που τραγούδησε ριζίτικα και ρίμες της Κρήτης, ενώ η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Ρινέττα Βογιατζή τη συντόνισε με επιτυχία.

Παρά την πανδημία, η προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου, την ΚΕΔΗΡ και το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης», ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική. Τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα με τη βοήθεια των εθελοντών και εθελοντριών της ΡΕΘελοντώ, στους οποίους ο Όμιλος απευθύνει και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς