Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Επιθεώρηση του σπηλαίου Ιδαίο Άντρο στον Ψηλορείτη

Tις φθορές που προκάλεσε ο χειμώνας και ο χρόνος στο σπήλαιο του Ιδαίου ‘Αντρου στο Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο, κατέγραψαν στελέχη της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο σπήλαιο.

Η επιθεώρηση έγινε ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Ιδαίου ‘Αντρου παρουσία του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη με τον οποίο συμφώνησαν ότι τόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου και της Εφορίας όσο και ο Δήμος Ανωγείων θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνουν οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις το συντομότερο δυνατόν για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του χώρου. Φέτος ο χώρος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με δύο άτομα, φύλακα και εργάτη συντήρησης.

«Το σπήλαιο «Ιδαίον ‘Αντρον» και ο ευρύτερος περιβάλλον χώρος του με το οροπέδιό της Νίδας, αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», ανέφερε ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος όπως τόνισε ότι το σπήλαιο από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού και την αρμόδια Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού της χώρας μας. «Τον τελευταίο χρόνο προγραμματίστηκαν από το υπουργείο πολλές σημαντικές παρεμβάσεις για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία. Σημαντική παρέμβαση αποτελεί η «Στερέωση πρανών της Εισόδου του Σπηλαίου Ιδαίον ‘Αντρον» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-202» συνολικού προϋπολογισμού 607.805,22 ευρώ μιας και είχε κριθεί επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης σειράς στερεωτικών εργασιών για την εξασφάλιση και ανάδειξη εν γένει των χαρακτηριστικών του», δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων.

Παράλληλα σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, γεωλογικές, αρχιτεκτονικές και στατικές για το εσωτερικό του σπηλαίου ώστε με ασφάλεια να πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στο εσωτερικό του σπηλαίου, ενώ: «… άμεσα θα έχουμε και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το ΚΑΣ. Έχει προγραμματιστεί επίσης η συντήρηση του μονοπατιού και η βελτίωση της προσβασιμότητας του χώρου ώστε να διευκολύνονται στην πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Το σπήλαιο Ιδαίον ‘Αντρον βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. Από τα Ανώγεια. Είναι ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της μινωϊκής Κρήτης καθώς συνδέεται μυθολογικά με τον θεό Δία. Ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φ. ‘Αλμπερ, ενώ μικρής κλίμακας ανασκαφές έγιναν το 1917 από το Στ. Ξανθουδίδη και το 1956 από το Σπ. Μαρινάτο. Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία και τους Ιωάννη και Έφη Σακελλαράκη, κατά τα έτη 1982-1985, τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο ‘Αντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα μ.Χ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς