Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Επισκευή και ανάδειξη του αιγυπτιακού φάρου

ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΦΑΡΟΥ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ 

Ο Αιγυπτιακός Φάρος του  Ενετικού  λιμανιού μας αποτελεί φάρο ιστορίας ,μνήμης και  πολιτισμού. Χαρακτηρισμένη η ευρύτερη περιοχή Μνημείο Πολιτισμικής κληρονομίας από το 1965,ο ίδιος  είναι το σημείο όπου όλα τα παραπάνω  συναγωνίζονται ευγενικά πάνω του  με το  χρόνο ύπαρξης  αλλά το θαλασσοδαρμένο των καιρών . Στο παρελθόν είχε  επισκευαστεί στο σύνολο του. Παράλληλα οι  σπηλαιώσεις στα ύφαλα του ενετικού λιμένα «θεραπευτήκαν» μέσω χρηματοδότησης του ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ με  337.000e που διεκδίκησε και εξασφάλισε ο φορέα διαχείρισης της χερσαίας ζώνης ,το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης με το έργο να εξελίσσεται μέχρι το 2020.Στις μέρες μας μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες  που αφορούν τον Αιγυπτιακό Φάρο ως προς την αποτύπωση αρχιτεκτονικών σχεδίων,τη μελέτη στατικότητας του φορέα του και της ενίσχυσης αυτού καθώς και την  ανάδειξη φωτισμού και Η/Μ  .

Όπως τονίζει η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης  κ Κουτσαλεδάκη Ειρήνη «Το ύψος της χρηματοδότησης  των παραπάνω μελετών φτάνει τα  140.000e και έχει κύριο του έργου το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης. Η συνεργασία της Υπηρεσίας του ΔΛΤΡ με την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι γόνιμη και στην αδειοδότηση της προτεινόμενης λύσης «θεραπείας» και ανάδειξης του Αιγυπτιακού Φάρου. Πολύτιμη στάθηκε και η υποστήριξη του Γραμματέα του Δήμου κ Ρουσσιά  στην εξέλιξη Της  χρηματοδότησης αυτης .Συντονισμένες προσπάθειες φορέων πρέπει να αποτέλεσει  η εξεύρεση χρηματοδότησης για την επισκευή  ανάδειξης του ώστε να μην μείνουν οι μελέτες μόνο στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθούν το ταχύτερο μετά την ωρίμανση τους .Έτσι εκτός από την πραγματική διάσταση της ύπαρξης του,ο ιστορικά εμβληματικός Φάρος της Ρεθύμνης θα αποτελεί και μνημείο  ιστορίας και μνήμης του παρελθόντος. Παράλληλα  η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στην εξέλιξη μελέτης ανάδειξης και ο ίδιος αποτελεί αναπόσπαστο κύριο τμήμα αυτής.»

Με βάση την τεκμηρίωση και τις στατικές αναλύσεις που προηγήθηκαν  από έμπειρους μελετητές μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας ,προκύπτει ότι ο φάρος δεν παρουσιάζει ουσιώδη θέματα δομικής ανεπάρκειας. Τα βασικά του προβλήματα είναι θέματα διάβρωσης και γήρανσης των δομικών του υλικών. Έτσι οι προτεινόμενες επεμβάσεις θα στοχεύσουν στην αποκατάσταση των βλαβών και στην βελτίωση της ανθεκτικότητας της όλης κατασκευής. Ουσιώδες θα είναι για την διατήρηση του σε καλή κατάσταση ένα πρόγραμμα τακτικής επιθεώρησης και συντήρησης του μνημείου ανά το χρόνο. Η πρόταση είναι ο φάρος να συντηρηθεί στην σημερινή του μορφή αποκαθιστώντας φθαρμένα μέλη, προστατεύοντας το εσωτερικό από διάβρωση, επανατοποθετώντας το κιγκλίδωμα, και, ανακατασκευάζοντας το κουβούκλιο από ανοξείδωτο χάλυβα με επικάλυψη από φύλλο μολύβδου. Σε ότι αφορά την εσωτερικό μέρος του, σαν βασική επέμβαση προτείνεται  η κατασκευή εσωτερικού μανδύα κυμαινόμενου πάχους  από κατάλληλο  κονίαμα ενδεδειγμένης  αντοχής. Η προεργασία θα περιλαμβάνει τον καλό καθαρισμό των επιφανειών των λίθων με νερό υπό πίεση, την αφαίρεση των διαβρωμένων μεταλλικών συνδέσμων καθώς και την συντήρηση των λίθων σύμφωνα με την  μελέτη συντήρησης.

Συμπληρώνοντας η πρόεδρος κ Ε.Κουτσαλεδάκη προσθέτει ότι «Εξωτερικά οι εργασίες αποκατάστασης βάσει της προτεινόμενης μελέτης  θα περιλαμβάνει και αντικαταστάσεις και συμπληρώσεις λίθινου υλικού με την φροντίδα διατήρησης όσο το δυνατόν περισσοτέρου αυθεντικού υλικού .Σε ότι αφορά τον εξώστη προβλέπεται η επανατοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων από ανοξείδωτο χάλυβα . Η μορφή των κιγκλιδωμάτων έχει ληφθεί από τις υπάρχουσες φωτογραφίες του φάρου και την αποτύπωση Λαμπάκη όπως τονίζεται στη μελέτη .Χρέος όλων μας η διατήρηση και συντήρηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομίας μας μέσα όμως από μελέτες καταγραφής και αντοχής στο χρόνο ,τον τόπο. Αυτό είναι το ελάχιστο που όλοι εμείς μπορούμε να κάνουμε για την ιστορία του τόπου μας με συνεργασία φορέων και αρχών.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.