Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Επικαιροποίηση του “ΟΧΙ” από το Δημοτικό Συμβούλιο για τους Αιολικούς Σταθμούς

Επικαιροποιήθηκε η αρνητική απόφαση στη ΡΑΕ την οποία είχε λάβει το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, όσον αφορά την άδεια μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκατάστασης αιολικών σταθμών. Το ζήτημα επανέφερε προς συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος Μανούσος Μανουσογιάννης με αφορμή την πρόθεση για ανανέωση των εν λόγω αδειών.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη: «Μετά το μικρό και μεγάλο καλώδιο το να επιβαρύνουμε άπειρα το περιβάλλον χωρίς συγκεκριμένο περιβαλλοντικό σχεδιασμό που να προτείνει τοποθεσίες αλλά και πόση ενέργεια πρέπει να παράγει το νησί θεωρώ ότι δεν είναι λύση. Δεν θέλουμε φαραωνικά έργα . Το νησί μας πρέπει να τύχει ενός σεβασμού γιατί έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, περιβάλλον, τουριστικό προϊόν , αισθητική και οι ανάγκες του είναι τέτοιες που βεβαίως η Κρήτη πρέπει να αποκτήσει μια αυτάρκεια ενεργειακή».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνου Θοδωρής Νίνος υπογράμμισε σε τοποθέτησή του: “Πρέπει να διατυπωθεί ξεκάθαρα η άποψη που είχαμε το 2015 ότι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά όχι με άκριτο τρόπο και μια οριζόντια διάθεση υπέρ της βιομηχανοποίησης αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας. Θα πρέπει να ξαναδούμε τις ανανεώσιμες πηγές, ειδικά στον τόπο μας εκκρεμεί μια επένδυση στο φράγμα. Είναι εξαρτημένη αυτή η επένδυση από εγκατάσταση αιολικού πάρκου».

Ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης σε τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών αλλά κατόπιν οργανωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και με προτεραιότητα το όφελος, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, τις πολιτιστικής κληρονομιάς και με βάση τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ρέθυμνο- Ενεργοί Πολίτες Σταύρος Βουρβαχάκης τόνισε: «Είμαι αντίθετος σε τέτοιες φαραωνικές επενδύσεις που αλλάζουν ριζικά τη φυσιογνωμία του τοπίου, υποβαθμίζουν την Κρητική γη και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Κρήτης. Έχουμε ιστορική ευθύνη να προστατέψουμε το τόπο μας. Επιβάλλεται να επιβεβαιωθεί η απόφαση του 2015».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης σε τοποθέτησή του υπογράμμισε: « Προφανώς και θα ήταν ανορθολογισμός να είναι κάποιος αντίθετος στην εξέλιξη. Εμείς δεν είμαστε.  Το αντίθετο. Η δική μας άποψη έχει να κάνει με την απελευθέρωση της ενέργειας και ό,τι αυτό συνεπάγεται». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας με κριτήρια όπως η εξασφάλιση όσο το δυνατό μεγαλύτερης αυτάρκειας της χώρας σε ενεργειακές πηγές, η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και εξασφάλισή των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές. Συμφωνούμε ότι πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την απόφαση του 2015 και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να την υποστηρίξουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.