Ρέθυμνο – Ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας

Η υφυπουργός Υγείας συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρη Μαρκάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε το κτήριο του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου), στο οποίο -ελλείψει διαθέσιμων χώρων- φιλοξενούνται ακόμα δύο δομές, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το ΚΟΙ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ. (Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών).

Η υφυπουργός κ. Ράπτη υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Βρίσκομαι εδώ γα να επισκεφτώ τις κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας του νομού και  το ΚΕΦΙΑΠ και να καταγράψουμε τις ανάγκες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι δομές αυτές τόσο σε προσωπικό όσο και σε κτιριοδομικές υποδομές γιατί η πανδημία έδειξε ότι ο πληθυσμός στο μεγαλύτερο μέρος και ιδιαίτερα σε παιδιά, εφήβους και υπερήλικες επιβαρύνθηκε ο ψυχισμός τους. Πρόθεση είναι η ενίσχυση με συγκεκριμένα  χρηματοδοτικά  εργαλεία που θα μας δώσει το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Θα ενταχτεί τόσο η ενίσχυση του προσωπικού και βεβαίως και οι κινητές μονάδες που είναι σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση κατά τόπους των ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν. Αυτό το οποίο άκουσα πολύ προσεκτικά είναι και σε ότι αφορά το ΚΕΦΙΑΠ και το  Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το κοινοτικό κέντρο  παιδιών και εφήβων είναι ότι υπάρχει ανάγκη αυτών των κινητών μονάδων που πρέπει να επαναλειτουργήσουν και να ενισχυθούν με προσωπικό για να βρίσκουν τον πολίτη στον τόπο κατοικίας του».

Η υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Αναστασία Σταυγιανουδάκη ξενάγησε την υφυπουργό, τον κ. Κεφαλογιάννη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο ΚΕΦΙΑΠ -που χωρισμένο στα τρία συστεγάζεται με τι άλλες δύο δομές. Η κ. Σταυγιανουδάκη  περιέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές, αλλά κυρίως στο προσωπικό, το οποίο παρέχεται από το νοσοκομείο, όπου ανήκει διοικητικά η δομή, τονίζοντας ότι η αλλαγή του οργανισμού είναι απαραίτητη. «Το ΚΕΦΙΑΠ είναι μία δομή που εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 100 άτομα (ασθενείς και συνοδούς) και αφορά όλη την Κρήτη. Εξυπηρετούνται παιδιά και ενήλικες, όχι μόνο άτομα με αναπηρία. Υπάρχουν επαναλαμβανόμενοι ασθενείς, αλλά και αρκετοί καινούριοι». Όπως ανέφερε στη συνέχεια η ίδια παρέχονται  υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας και ψυχολόγου, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειάζεται δεύτερος ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και περιμένουμε και φυσίατρο. Ένα από τα ζητήματα του κέντρου είναι ότι δεν εξυπηρετείται από συγκοινωνία, παρότι είναι στην Καλλιθέα. Για να φτάσει κάποιος πρέπει να ανέβει μία μεγάλη ανηφόρα. Αυτό είναι αποτρεπτικό πολλές φορές». Η κ. Σταυγιανουδάκη, αναφερόμενη στο νέο οργανισμό είπε: «Πιστεύουμε ότι στον καινούριο οργανισμό θα αλλάξουν κάποια πράγματα και θα μπορέσει να εμπλουτιστεί η δομή με θέσεις. Το ζητούμενο μας είναι να έχουμε παραπάνω προσωπικό».

Όσον αφορά στα θέματα του νέου οργανισμού και του προσωπικού η κ. Ράπτη υπογράμμισε: «Η διαδικασία έκδοσης νέων οργανισμών είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωση της έκδοσης των  νέων οργανισμών που αφορά και την ΥΠΕ θα προβλεφθούν οι αντίστοιχες θέσεις στους οργανισμούς των νοσοκομείων για την λειτουργία των υπηρεσιών αυτών. Για μας είναι σημαντικό και για αυτό ο πρωθυπουργός δημιούργησε το χαρτοφυλάκιο  για την ψυχική υγειά και τις εξαρτήσεις,  ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο  για να δώσουμε έμφαση στις υπηρεσίες αυτές  που χρειάζονται βελτίωση. Θα γίνει λοιπόν έκδοση νέων οργανισμών και μέσω αυτών θα ενισχυθούν οι θέσεις ανά δομή. Σε σχέση με τις προσλήψεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του έτους προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό αλλά και με το νέο ΕΣΠΑ θα υπάρξει  δυνατότητα για πρόσληψη  με συγκεκριμένη διάρκεια  ειδικοτήτων για να ενισχύσουμε  τις για δομές ψυχικής υγείας».

Γιάννης Κεφαλογιάννης:  «Μπορούμε να πάμε σε λύσεις σε κάποια ζητήματα που λιμνάζουν»

Ο κ. Κεφαλογιάννης σε δήλωσή του ανέφερε: «Η κ. Ράπτη διαχρονικά έχει δείξει το ενδιαφέρον της και του υπουργείου για θέματα ψυχικής υγείας του νομού. Νομίζω ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της αποδεικνύει την έμπρακτη διάθεση της προκειμένου ζητήματα τα οποία χρόνιζαν να επιλυθούν. Μέσα από τον διάλογο των δύο ημερών θεωρώ ότι θα τεθούν όλα τα ζητήματα. Βεβαίως μία πολύ σημαντική διάσταση και αφορά το κομμάτι της ψυχικής υγείας, που πολλές φορές ως κοινωνία δε δίνουμε τη δέουσα σημασία, θεωρώ ότι μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες μπορούμε να πάμε σε λύσεις σε κάποια ζητήματα που λιμνάζουν».

Λευτέρης Μαρκάκης: «Θέσαμε τα διαχρονικά ζητήματα προκειμένου να οδηγηθούμε σε επίλυση»

Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μαρκάκης τόνισε: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κας Ράπτη, ενημερώθηκε και διά ζώσης για το κοινωνικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι δομές στο νομό Ρεθύμνου. Συζητήσαμε για την εξέλιξη και τη χρησιμότητά τους και θέσαμε επί της ουσίας κάποιους προβληματισμούς και τα διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τους οργανισμούς αυτούς, προκειμένου να οδηγηθούμε σε επίλυση μέσω και της καλής συνεργασίας που ήδη έχουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς