Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ενημέρωση για τα αναδρομικά από την ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου ενημερώνει τους συνταξιούχους, ότι:

Σύμφωνα με τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 14-10-2020 τα αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, θα πάρουν με τη σύνταξη του Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) όσοι συνάδελφοι έχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις με τους νόμους 4051 και 4093/2012.

Το συνολικό ποσό από τις μειώσεις αυτές για τους έντεκα (11) μήνες θα καταβληθεί εφάπαξ στους δικαιούχους με παρακράτηση 6% για υγειονομική περίθαλψη.

Σχετικά με τα αναδρομικά των συναδέλφων συνταξιούχων που έχουν πεθάνει τα οποία θα δοθούν στους κληρονόμους τους, διευκρινίζεται ότι:

Για αυτούς που πέθαναν πριν από τις 11-6-2015 δυστυχώς δεν θα καταβληθεί κανένα ποσό αναδρομικών.
Για αυτούς που πέθαναν μετά τις 11-6-2015 και πριν από τις 12-5-2016 θα καταβληθεί ανάλογο ποσό για όσους μήνες ήταν ζωντανοί.
Για αυτούς που πέθαναν από τις 12-5-2016 και μετά θα καταβληθεί όλο το ποσό των αναδρομικών για τους 11 μήνες.

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις, μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους, θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ, στην οποία θα υποβάλλεται, από τούς δικαιούχους κληρονόμους, ηλεκτρονικά η αίτηση και τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται (π.χ. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών αν δεν υπάρχει στον e-ΕΦΚΑ, Βεβαίωση μη αποποίησης κληρονομιάς κλπ.).
Σχετικές οδηγίες θα δοθούν όταν ανοίξει η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, οπότε θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι κληρονόμοι.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει διαθήκη τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε όσους αναφέρονται στη διαθήκη.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθήκη εφαρμόζεται το κληρονομικό δίκαιο σύμφωνα με το οποίο:

Αν υπάρχει μόνο σύζυγος παίρνει όλο το ποσό των αναδρομικών.
Αν υπάρχει σύζυγος και παιδιά, τότε το 25% πάει στον ή στην σύζυγο και το υπόλοιπο 75% στα παιδιά.
Αν υπάρχει σύζυγος και αδέλφια του συνταξιούχου, τότε τα αναδρομικά μοιράζονται 50% στον ή στην σύζυγο και 50% στα αδέλφια.
Αν υπάρχουν μόνο παιδιά, τότε τα μοιράζονται. Το ίδιο ισχύει και αν υπάρχουν μόνο αδέλφια .

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Ένωσή μας έχει τονίσει πολλές φορές και επαναλαμβάνει και σήμερα ότι η λύση που έδωσε η Κυβέρνηση να επιστρέψει μόνο για τις κύριες συντάξεις όσα οι Κυβερνήσεις έχουν κλέψει από τους συνταξιούχους, δεν ικανοποιεί το συνταξιουχικό κίνημα και γι΄ αυτό:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ,

από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε πολιτική απόφαση και να δώσει τα αναδρομικά και στις επικουρικές συντάξεις και βέβαια τα δώρα εορτών και το επίδομα άδειας ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΕΤΣΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ!!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Την άμεση επιστροφή των παράνομων και αντισυνταγματικών περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αναδρομικά από το 2013 και μετά, σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς αιτήσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αγωγές και δίκες .
Την άμεση επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012, χωρίς επανυπολογισμούς και προσωπικές διαφορές.
Άμεση νομοθετική ρύθμιση για χορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
Αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς στη βάση των σύγχρονων αναγκών, που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στα γηρατειά και στην εργατική τάξη της χώρας.
Άμεση θεσμοθέτηση κατώτερης κύριας σύνταξης στα 650 ευρώ και κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και των Κέντρων Υγείας του Νομού με προσλήψεις γιατρών και του αναγκαίου νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την πλήρωση όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΗΜΑΣ

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Πολυάριθμες θέσεις εργασίας ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ έως και 2 χρόνια στον ΟΚΑΝΑ

13 ανακοινώσεις-προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου [έως και 2 έτη], …

Ρέθυμνο – Ένα έργο τέχνης από… χάπια και αφιερωμένο στη δημόσια υγεία

Nikos Varakis  Έργα Ελένης Ιωαννίδου με ληγμένα χάπια χάπια & κάψουλες. Ενημερώστε, κοινοποιήστε, σώστε ζωές! …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize