Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ενδεχόμενη παραχώρηση επιπλέον χώρου για τραπεζοκαθίσματα στην παραλία – Προχωρά η διαδικασία εκμίσθωσης

Η δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον χώρου για τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα της παραλίας, εξετάστηκε κατά τη διάρκεια αυτοψίας που έγινε από την πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, τον υπολιμενάρχη Κυριάκο Παττακό και μέλη από το Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ αναμένεται η Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα ξεκαθαρίζει το πως θα δοθεί ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα, εξετάστηκε η δυνατότητα αλλά και μετρήθηκαν τα περιθώρια που υπάρχουν στον εσωτερικό διάδρομο, προκειμένου να μην εμποδιστεί η διέλευση ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Σε δηλώσεις της η κ. Κουτσαλεδάκη είπε μεταξύ άλλων: «Είδαμε που υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρηθεί επιπλέον χώρος», τονίζοντας όμως πως οι διάδρομοι των τυφλών από το Δελφίνι ως τον Άγνωστο Στρατιώτη θα μείνουν ανεμπόδιστοι.

Αναφερόμενη στον εσωτερικό πεζόδρομο της Ελευθερίου Βενιζέλου υπογράμμισε: «Μετρήσαμε τα πλάτη και είναι από τρία ως πέντε μέτρα. Αυτό που είπαμε είναι πως μπορεί να δοθεί χώρος σε κάποια σημεία ώστε να μπει ένα σταντ με δύο καρέκλες, από την πλευρά του παραχωρούμενου χώρου και όχι από την πλευρά της πρόσοψης του καταστήματος, ώστε οι πολίτες να διέρχονται απρόσκοπτα».

Στη συνέχεια η ίδια εξήγησε ότι όλα συζητήθηκαν ενόψει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία αναμένεται. Και πρόσθεσε: «Αν αποφασιστεί η παραχώρηση του επιπλέον χώρου, πρέπει να τηρηθεί, γιατί όποιος δεν το τηρεί θα κινδυνεύει με ανάκληση της άδειας του».

Κλείνοντας, η κ. Κουτσαλεδάκη διευκρίνισε ότι από το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου θα γίνουν οι παραχωρήσεις των εξωτερικών χώρων που γίνονται κάθε χρόνο και εάν η ΠΝΠ προτείνει επιπλέον παραχώρηση, θα γίνουν νέα αιτήματα.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου -αν όλα πάνε καλά- θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της παραλίας στους εκμισθωτές στο δήμο Ρεθύμνου, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στέλιος Σπανουδάκης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η αναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και προβλέπεται να είναι τριετής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σπανουδάκης οι διαφορές με τα προηγούμενα χρόνια έχουν να κάνουν κυρίως με τις εξαιρέσεις που αφορούν το 2020, όπως το κομμάτι του μισθώματος που είναι κατά 60% χαμηλότερο, αλλά και το διαδικαστικό – γραφειοκρατικό κομμάτι.

«Έχουμε δύο κομμάτια που τρέχουν παράλληλα, το ένα αφορά τα συμφωνητικά με τις όμορες επιχειρήσεις και το άλλο είναι ο διαγωνισμός. Ωστόσο περιμένουμε και αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων όπως είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή της παραχώρησης. Επίσης χρειάζεται απόφαση από την Ποιότητα Ζωής για την τροποποίηση του κανονισμού της παραλίας και εισήγηση στο Δ.Σ. για την έγκριση του. Αφού ολοκληρωθούν αυτά, στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή θα ετοιμάσει τους όρους του διαγωνισμού» είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόσθεσε:. «Εμείς προσπαθούμε αυτά να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 του Ιούνη. Τώρα φτάνουμε στη διαδικασία συνεννόησης με την Κτηματική Υπηρεσία σχετικά με τους όρους της παραχώρησης».

Ενδιαφέρον για επέκταση των εξωτερικών χώρων

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιους επαγγελματίες κυρίως της παλιάς πόλης, προκειμένου να πάρουν προς εκμετάλλευση περισσότερο χώρο για τραπεζοκαθίσματα, αφού λόγω τον αποστάσεων που πρέπει να τηρηθούν θα αφαιρεθεί μεγάλο μέρος αυτών που συνήθως έστρωναν για το καλοκαίρι.

«Αυτό πάντως» όπως είπε ο κ. Σπανουδάκης «θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται η επιχείρηση. Αν κάποιο από τα καταστήματα βρίσκεται σε κάποιο στενό στην παλιά πόλη, δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος. Αν κάποια επιχείρηση ωστόσο βρίσκεται σε χώρο που θα μπορούσε να επεκταθεί, λόγω των συνθηκών, ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας μπορεί να καταθέσει το αίτημά του ώστε να αξιολογηθεί».

Στοίχημα τα ανταποδοτικά τέλη

Τα μειωμένα έσοδα αποτελούν «αγκάθι» και για το δήμο Ρεθύμνου, που θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία του.

Ο κ. Σπανουδάκης αναφερόμενος στο θέμα αυτό, υπογράμμισε ότι αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την υπηρεσία τα ανταποδοτικά τέλη, αφού αυτό που ζητούν όλοι είναι απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας, γιατί αυτά είναι ισοσταθμισμένα, όσα έσοδα τόσα έξοδα».

Πάντως όπως είπε ο ίδιος, «έχουν ήδη ιεραρχηθεί κάποια πράγματα τα οποία θα κοπούν σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα, όπως για παράδειγμα, πρώτη στη λίστα για να κοπεί είναι η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού στο κομμάτι της καθαριότητας».

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Είχαν στο σπίτι τους τα… ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 30 γραμμάρια κάνναβης, ποσότητα κοκαΐνης και ζυγαριά ακριβείας Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί, …

Ρέθυμνο – Όπου να’ ναι, όπως να’ ναι, ό,τι να’ ναι…

Παράνομες καταλήψεις θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης Σε παράνομες συμπεριφορές και απαράδεκτες καταστάσεις οδηγεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize