Ρέθυμνο – Ένα χωριό του Αμαρίου μας διδάσκει τι θα πει κρητική ανθρωπιά και φιλότιμο!

Ο εφημέριος παπά Κυριάκος Λύτινας έξω από την εκκλησία του χωριού

Η λεβεντιά, η γενναιοδωρία, το νοιάξιμο για το συχωριανό & το συνάνθρωπο, που αποτελούν χαρακτηριστικά της κρητικής ψυχής, ξεδιπλώθηκαν σε όλο τους στο μεγαλείο στην Αγία Παρασκευή Αμαρίου!

Το ρεθυμνιώτικο χωριό σύσσωμο, σήμερα το πρωί της Κυριακής 30 Μαΐου, συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία τον υπέργηρο συγχωριανό τους Γιώργο Σ., με τους χωριανούς να έχουν αναλάβει όλα τα έξοδα της κηδείας του, καθώς ο ίδιος που ζούσε μόνος -καθώς ήταν ανύπανδρος και δεν είχε οικογένεια- δεν διέθετε και οικονομικούς πόρους.

Όπως είπαν στο Apopsilive ο ιερέας του χωριού Κυριάκος Λύτινας και ο Πρόεδρος του χωριού Γιώργος Πατακός, στον 90χρονο άνδρα που είχε καταπέσει το τελευταίο διάστημα, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, είχε σταθεί όλο το χωριό, αναλαμβάνοντας τα έξοδα και τη φροντίδα του.

Όταν ο ηλικιωμένος άφησε τελικά την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το χωριό κινητοποιήθηκε για να κανονίσει “τα της κηδείας” σαν να επρόκειτο για ένα στενό συγγενή όλων. Όπως μας είπαν οι χωριανοί, ο 90χρονος -που ήταν ένας χαμογελαστός και ευχάριστος άνθρωπος που χαιρετούσε εγκάρδια τους πάντες- είχε έρθει από την Αθήνα, όπου ζούσε επί δεκαετίες, για να περάσει τα τελευταία του χρόνια στον τόπο καταγωγής του, πράξη που αποδείχθηκε σοφή καθώς ο ίδιος βρήκε στο χωριό του την Αγία Παρασκευή την “οικογένεια” που δεν απέκτησε στη ζωή…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.