Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Εμπόριο και τουρισμός χαμογελούν και αισιοδοξούν για το υπόλοιπο της σεζόν

Βαθειά ανάσα πήρε η εθνική οικονομία τον Αύγουστο, αφού ήταν ισχυρές οι επιδόσεις που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός, με τις αφίξεις και τα έσοδα. Σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία, σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας οι αριθμοί θυμίζουν το 2019, έτος-σταθμό για τα τουριστικά μεγέθη της Ελλάδας.

Τώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το δίμηνο το οποίο θα κρίνει εάν επιτευχθεί τελικά ο αρχικός στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019.

Σε τοπικό επίπεδο, το γεγονός, ότι στο χάρτη της πανδημίας, το κόκκινο έφυγε από το Ρέθυμνο, είναι ένας καλός οιωνός, ο οποίος προκαλεί αισιοδοξία στους τουριστικούς παράγοντες, οι οποίοι, μετρούν τα συν των τελευταίων δύο μηνών αλλά παραμένουν συγκρατημένοι για το επόμενο δίμηνο

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων που πραγματοποιεί από τις 14 Ιουνίου το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το διάστημα από τις 16 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Αυγούστου η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν ανά την Ελλάδα προσέγγισε το 80%, με τη μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου να κυμαίνεται στα 114 ευρώ και τον μέσο αριθμό κρατήσεων ανά ξενοδοχείο να ανέρχεται σε 22.

Μάλιστα, η πληρότητα έφτασε στο peak της τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή το διάστημα από τις 9 έως τις 15 του μήνα, όταν το σχετικό ποσοστό ανήλθε στο 80,2%.

Πρωταθλήτρια για το διάστημα 16-22 Αυγούστου αναδείχθηκε η Πελοπόννησος, με την πληρότητα των ανοιχτών ξενοδοχείων να προσεγγίζει το 86%, αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική των οδικών προορισμών και το φετινό καλοκαίρι.

Ακολούθησε με μικρή διαφορά η Κρήτη, όπου τα ξενοδοχεία του νησιού κατέγραψαν πληρότητα 85,6%, ενώ άνω του 80% διαμορφώθηκε η πληρότητα και στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα νησιά του νοτίου Αιγαίου (81%) και του Ιονίου (81,9%).

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Θεωρούμε ότι και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πάνω από τις αναμενόμενες προσδοκίες μας. Θεωρούμε ότι όλη η αγορά κινήθηκε και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία και ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πληρότητες τους ήταν ικανοποιητικές. Άντεξαν και κάποια μάλιστα ξεπέρασαν τα όρια του 2019 για κάποιες μέρες» δήλωσε στην εφημερίδα μας η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη.

Η ίδια συνέχισε, λέγοντας, ότι  «Ο Σεπτέμβριος αυτή τη στιγμή είναι σε μία μεταβατική κατάσταση γιατί έχουν ανοίξει τα σχολεία στην Ευρώπη και αλλάζουμε πελατεία. Πάντα στις αρχές του Σεπτέμβρη έχουμε μία ύφεση γιατί διαδέχεται το ένα κοινό το άλλο. Οι οικογένειες επιστρέφουν σπίτι και ξεκινάνε τα ζευγάρια και οι άλλες μορφές θεματικού τουρισμού, όπως είναι οι μεγαλύτεροι , οι συνταξιούχοι και αυτοί που δεν έχουν υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει για μας ότι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης έχουν καλές προοπτικές αλλά προς το παρόν και λόγω της κατάστασης που είχαμε εδώ ως εικόνα τον τελευταίο καιρό σαν Κρήτη, είναι λίγο παγωμένες οι κρατήσεις. Όμως σε μία πρόσφατη επαφή μου με το σύλλογο ξενοδόχων κάποιοι λένε ότι έχει αρχίσει ήδη και βελτιώνεται η εικόνα των κρατήσεων και για το Σεπτέμβρη και για τον Οκτώβρη.»

Η κ. Μπιρλιράκη, θεωρεί, πως σε ένα καλύτερο τουριστικό αποτέλεσμα θα συμβάλουν και οι διάφορες διοργανώσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στο Ρέθυμνο, λέγοντας, ότι «ο τουρισμός μας θα ενισχυθεί και με το πανελλήνιο τουρνουά του τριάθλου που γίνεται στην πόλη μας 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου καθώς και με την παγκόσμια γυμναστική διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο Ρέθυμνο από 3 έως 10 Οκτωβρίου και θεωρούμε ότι θα φέρει αρκετούς επισκέπτες να το παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν.» Η ίδια συνέχισε, τονίζοντας τις πρωτοβουλίες τουριστικής προβολής του τοπικού προορισμού, αναφέροντας, ότι « Κάνουμε μία μεγάλη καμπάνια στα social media του δήμου μας μέσω του Ρέθυμνο Guide, σελίδα,  η οποία έχει πολύ μεγάλη αποδοχή και πιστεύουμε ότι η προβολή μας είναι διεθνής. Επίσης έχουμε αποφασίσει ως επιτροπή τουρισμού την προβολή του Ρεθύμνου στην trivago η οποία είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα κρατήσεων και είμαστε ο πρώτος Ελληνικός προορισμός πού διαφημιζόμαστε μέσα από αυτή. Βεβαίως, έχουμε επαφές με τους συνεργάτες μας που διοργανώνουν εκθέσεις στο εξωτερικό έχουμε κάνει ήδη μία πολύ μεγάλη καμπάνια μέσω των workshops που έχουν γίνει σε χώρες της Ευρώπης και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ελλάδα στην Αμερική και διοργανώνουμε μία συμμετοχή μας σε μεγάλες εκθέσεις της Αμερικής για το άμεσο μέλλον.»

Τέλος η κ. Μπιρλιράκη μίλησε για την προετοιμασία ως προς την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, λέγοντας, ότι  «Με πολύ μεγάλη επιφύλαξη αλλά σίγουρα θέλω να διατηρήσουμε το θεσμό της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου. Όπως έχει αποφασίσει η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης του δήμου μαζί με το σύλλογο ξενοδόχων που το διοργανώνουμε κάθε χρόνο και με τη στήριξη της περιφέρειας Κρήτης θα διοργανώσουμε και φέτος την εκδήλωση της απονομής των βραβείων φιλίας τους επαναλαμβανόμενους πελάτες μας Και θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η φετινή ημέρα τουρισμού για το Ρέθυμνο είναι αφιερωμένη στο δήμαρχο Δημήτρη Αρχοντάκη για την προσφορά του στην έναρξη του τουρισμού στον τόπο μας.»

Ανάσα για τις τοπικές επιχειρήσεις ήταν η αυξημένη κίνηση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αφού μετά από πολλούς μήνες οι έμποροι ξανάζησαν το καλοκαίρι του 2019, που υπήρχε έντονη τουριστική κίνηση.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης, δηλώνοντας ικανοποιημένος, από την κίνηση του καλοκαιριού, δεδομένων των συνθηκών πλην όμως προβληματισμένος για το χειμώνα που έρχεται. Ειδικότερα ανέφερε: «Η κίνηση που υπήρξε από τις 10 του Ιούλη μέχρι και το τέλος Αυγούστου ήταν μία «καλή τονωτική ένεση» για την αγορά. Είχε αρκετό κόσμο και δούλεψαν όλοι. Και τα ξενοδοχεία και η εστίαση και τα εμπορικά. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Πάντως δούλεψαν όλοι και θέλω να πιστεύω ότι πήγαν καλά. Τώρα μπαίνουμε στο Σεπτέμβρη, ο κόσμος σιγά-σιγά αρχίζει να φεύγει. Οι Έλληνες φεύγουν πρώτοι, γιατί ανοίγουν τα σχολεία. Ωστόσο παραδοσιακά ο Σεπτέμβρης για μας είναι ένας καλός μήνας, ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί και φέτος. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα πάει καλά».

Στη συνέχεια, ο ίδιος χαρακτήρισε ως έκπληξη την κίνηση που σημειώθηκε τους δύο περασμένους μήνες. «Η δουλειά που είχαμε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ήταν έκπληξη για μας. Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Εκεί που θεωρούσαμε τον Ιούλιο, εμπορικά χαμένο μήνα, έγινε αυτή η «έκρηξη» και η αγορά γέμισε κόσμο». Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος έγινε τόσο ξαφνικά που κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος. «Ούτε τα μαγαζιά, ούτε οι καταναλωτές, ούτε καν οι εταιρείες, δεν είχαν προετοιμαστεί. Ευτυχώς όμως είχαμε κόσμο και τελικά θεωρώ ότι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί και κατά το Σεπτέμβριο».

ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

Δεν ξέχασε βέβαια ν’ αναφερθεί και στο χειμώνα που έρχεται, για τον οποίο οι προβλέψεις δεν είναι ελπιδοφόρες. «Μπροστά μας, έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, οι επιχειρήσεις έχουν πολλές οικονομικές υποχρεώσεις που τις ακολουθούν από τον καιρό που τα μαγαζιά ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν. Επίσης, αυτόν τον καιρό έχουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και από τέλος του Γενάρη θα πρέπει θα πρέπει να πληρωθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή».

Και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάτε ότι για περισσότερο από ένα χρόνο τα καταστήματα δεν είχαν δουλειά και δημιουργούσαν μόνο υποχρεώσεις. Ωστόσο, θεωρώ ότι αν πάει καλά, τουριστικά και ο Σεπτέμβρης, οι επιχειρήσεις θα τα καταφέρουν ν’ αντέξουν τις υποχρεώσεις τους. Πάντως παρά την αισιόδοξη διάθεση που έχουμε, δεν μπορώ να σας κρύψω ότι υπάρχει προβληματισμός για το χειμώνα που έρχεται».

Όσον αφορά στις προβλέψεις για τις επιχειρήσεις που έφτασαν μέχρι και να κλείσουν πριν από λίγους μήνες είπε: «Στην αρχή του καλοκαιριού ήμασταν απαισιόδοξοι. Το δίμηνο όμως αυτό που είχαμε αυξημένη κίνηση μας έδωσε και πάλι ελπίδες. Αν τελικά και ο Σεπτέμβρης πάει καλά

θα βοηθηθούν ακόμα περισσότερες  επιχειρήσεις και θα καταφέρουν μείνουν σε λειτουργία. Είμαι αισιόδοξος ότι στο Ρέθυμνο θα είναι ελάχιστες έως καθόλου οι επιχειρήσεις που θα χρειαστεί στο τέλος να κλείσουν.

ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Όσον αφορά στην περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου ο κ. Πολιουδάκης είπε ότι οι επιχειρηματίες «δεν περιμένουν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς ολόκληρη τη χρονιά βρίσκονται σε περιόδους εκπτώσεων και προσφορών. Και εξήγησε: «Θα πω ακόμα μία φορά αυτό που έχω πει και παλαιότερα. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις από 1η έως 15 Σεπτεμβρίου και από 1η έως 15 Μαρτίου δεν βοηθούν σε κάτι. Γι’ αυτό το λόγο, Εμπορικοί Σύλλογοι έχουν ζητήσει την κατάργηση τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων μέχρι και σήμερα, όλες οι επιχειρήσεις ακόμα και την περίοδο που δεν είχαν εκπτώσεις έκαναν μία καλύτερη προσφορά ή μία καλύτερη τιμή στους καταναλωτές, προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά των προϊόντων τους. Από την πλευρά τους και οι καταναλωτές αξιώνουν πλέον εκπτώσεις και εκτός εποχής, λόγω των δυσκολιών που περνούν. Γι αυτό και προανέφερα, ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν βοηθούν στην τόνωση της αγοράς, γιατί ουσιαστικά όλο το χρόνο έχουμε εκπτώσεις και προσφορές».

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 του μηνός. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:  «O Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους και τους καταναλωτές, ότι σύμφωνα με το Νόμο 4446/2016 και με τις αποφάσεις των κατά τόπους Αντιπεριφερειαρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της Κρήτης, οι οποίες εκδόθηκαν μετά από τη σύμφωνη γνώμη των παραγωγικών φορέων, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις σε όλη την Κρήτη για τον Σεπτέμβριο 2021, θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση αναγραφής της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, καλεί το καταναλωτικό κοινό, να προτιμήσει τις ντόπιες εμπορικές επιχειρήσεις και να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, με γνώμονα την τελική τιμή και την ποιότητα των προϊόντων».

φωτό αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς