Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Έλληνες και Γερμανοί στο χωριό που κάηκαν 12 γυναίκες από τους ναζί – Οδοιπορικό στην Καλή Συκιά με συγκίνηση και δάκρυα

Συγκινητικές στιγμές ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς εκτυλίχθηκαν στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου όπου είχαν θανατωθεί από Γερμανούς ναζί 12 γυναίκες που κάηκαν ζωντανές και μάλιστα η μία όντας εγκυμονούσα. Εδώ και 16 χρόνια Γερμανοί ακτιβιστές μάχονται για τις γερμανικές επανορθώσεις. Όλοι μαζί τίμησαν τους θανόντες και έδωσαν υπόσχεση να μάχονται μέχρι να δικαιωθούν.

Ο κύριος Γιώργος έφυγε από το χωριό του και δεν άφησε μαύρη πέτρα, αλλά ένα μαυρισμένο ξύλο πίσω του. Είναι ο πλάστης του ψωμιού, ό,τι απέμεινε από το ολοκαύτωμα των Γερμανών ναζί στην Καλή Συκιά, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Με δάκρυα στα μάτια αφηγείται την τραγωδία στην επίσης δακρυσμένη Γερμανίδα από την Ομάδα ΑΚ Δίστομο. Ήταν μόλις 14 ετών και φτάνει πια στα 90.
Ο Μάρτιν, Γερμανός, μέλος της Ομάδας ΑΚ Δίστομο, εξηγεί ότι η Γερμανία δεν  έχει πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου. Αρκετές φορές έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα και στη Γερμανία για να μην ξεχαστούν οι θηριωδίες των ναζί.
Συγκλονισμένοι οι Γερμανοί ακούν τις μαρτυρίες των Ελλήνων για το πώς σώθηκαν κάποιες γυναίκες από ένα μικρό παραθυράκι.
Έλληνες και Γερμανοί στην Καλή Συκιά έδωσαν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα για δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής, αποτίοντας όλοι μαζί φόρο τιμής στους πεσόντες της φρικαλεότητας του πολέμου.

 

Τα άρθρα της Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου στον imerodromos.gr επί του θέματος:

Στις 9 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα μια εκδήλωση στο Βερολίνο, με θέμα τις εκδηλώσεις στη Γερμανία και στην Ελλάδα Γερμανών βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και νυν στρατιωτικών της Μπούντεσβερ με σκοπό τη διατήρηση της γερμανικής στρατιωτικής παράδοσης.

Στη Γερμανία οι εκδηλώσεις αυτές – με τις πιο γνωστές στο Μίττενβαλντ και στο Μπαντ Ράιχενχαλ της Βαυαρίας – γίνονται μετ΄ εμποδίων, συνοδευόμενες από δυναμικές αντιδράσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις Γερμανών αντιφασιστών και της Ένωσης των εκδιωχθέντων από το Ναζιστικό Καθεστώς – Ομοσπονδία των αντιφασιστών  (VVN-BdA e. V.).
Στις 14 Μαΐου 2016 οι διοργανωτές της εκδήλωσης “Γέφυρα της Κρήτης” στο Μπαντ Ράιχενχαλ είχαν να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές οι οποίοι του θύμισαν τους νεκρούς της Κρήτης και απαιτούσαν με πανό και με πλακάτ να αποζημιωθούν επιτέλους τα θύματα που υπέστησαν τις ναζιστικές θηριωδίες.

Η διαδήλωση και εκδήλωση ακρόασης που διοργάνωσαν οι αντιφασιστικές οργανώσεις από την Γερμανία και την Αυστρία με την συμμετοχή του 93άχρονου Νικόλαου Μαρινάκη, επιζήσαντα  του Ολοκαυτώματος του Σκινέ Χανίων και του Αριστομένη Συγγελάκη από την Βιάννο ήταν μεγαλειώδης.

Το ότι μεταξύ των συναθροισθέντων βρίσκονται παλιοί και νέοι ναζί και αναθεωρητές της ιστορίας προκάλεσε τα τελευταία χρόνια την αποστασιοποίηση των δημοτικών συμβούλων της πόλης Μπαντ Ράιχενχαλ, ακόμη και της ίδιας της Μπούντεσβερ. Ειδικά φέτος η εκδήλωση “Γέφυρα της Κρήτης” είχε μικρή συμμετοχή. Στο δε Μίττενβαλντ η κεντρική εκδήλωση δεν γίνεται πλέον την Πεντηκοστή, αλλά μεσοβδόμαδα πριν από αυτήν. Ένας λόγος για αυτή την μετάθεση της εκδήλωσης είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία διαμαρτυρόμενων και αστυνομίας απωθούσε τους τουρίστες να επισκεφτούν την Πεντηκοστή το Μίττενβαλντ.

Για την Ένωση Ορεινών Καταδρομών και την Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών τα Φλώρια και η Κάντανος μοιάζουν με όαση, εφόσον εκεί είναι ευπρόσδεκτοι και η φιλία και και φιλοξενία των Ελλήνων φίλων τους σίγουρη. Στις 24 Μαΐου 2016 αντιπροσωπεία των παραπάνω Ενώσεων με επικεφαλής των πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Αλεξιπτωτιστών του Μπαντ Ράιχενχαλ, Μάνφρεντ Χέλντ, επισκέφτηκε τα Φλώρια, κατέθεσε στεφάνι στο ναζιστικό μνημείο και όπως λένε οι ίδιοι ήταν μια “αρμονική” τελετή ιδίως όταν έσμιξαν με παλιούς φίλους τους από την Κάντανο και τα Φλώρια και γευμάτισαν μαζί τους στην ταβέρνα του χωριού.

Ενώ στη Γερμανία απομακρύνονται πλακέτες, γκρεμίζονται μνημεία, μετονομάζονται αίθουσες ή και δρόμοι που φέρουν σύμβολα ή ονόματα στρατιωτικών της Βέρμαχτ, στην Κρήτη όχι μόνο δεν γίνεται συζήτηση, αλλά οι Έλληνες υπερασπιστές των συναθροίσεων για τη διατήρηση της γερμανικής στρατιωτικής παράδοσης στο ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια, όπως ο “Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Φλωριανών” – με ανυπόγραφη επιστολή προς τις εφημερίδες της Κρήτης – υψώνουν τη φωνή τους.

“Το γερμανικό μνημείο στα Φλώρια για εμάς είναι ένα μνημείο ιστορικής μνήμης που σηματοδοτεί, συμβολίζει και αποδεικνύει το πέρασμα των Γερμανών ναζιστών από το χωριό μας…”, γράφει στην ανακοίνωση του ο πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος

Στο δρόμο από τα Χανιά προς την Κάντανο συναντά κανείς πολλά μνημεία, στα οποία τα ονόματα και οι ηλικίες των σφαγιασθέντων από τους Γερμανούς Ναζί αποδεικνύουν με περισσό συμβολισμό το πέρασμα τους. Όμως κανένα από αυτά τα μνημεία δεν τυγχάνει τις ίδιας περιποίησης όπως το συγκεκριμένο μνημείο των ναζί κατακτητών.

Όπως πληροφορηθήκαμε τον Σεπτέμβριο κατά την εικαστική μας παρέμβαση, όπου Έλληνες και Γερμανοί αντιφασίστες “πακετάραμε” συμβολικά το ναζιστικό μνημείο για να το  στείλουμε πίσω στην Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας, η Ένωση Ορεινών Καταδρομών πληρώνει κατοίκους του χωριού για την φροντίδα (πότισμα, καθαρισμό) του μνημείου.

Στην ανακοίνωση του ο παραπάνω σύλλογος Φλωριανών παραλείπει να αναφέρει, πως η επιλογή αυτού του σημείου για το μνημείο το 1941 από τους Γερμανούς κατακτητές ήταν συνειδητή. Τους εμπόδιζε όμως ένα σπίτι που βρισκόταν εκεί και δεν είχαν παρά να το κάψουν για να κάνουν χώρο για το μνημείο τους. Η οικογένεια δεν αποζημιώθηκε ποτέ.

Τον ισχυρισμό στην ανακοίνωση του συλλόγου, πως το μνημείο συντηρείται αποκλειστικά από τους Γερμανούς διαψεύδει η πλακέτα στο μνημείο “ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥΝ: Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – Η ΕΝΩΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΑΝΩ ΦΡΑΓΓΟΝΙΑΣ”.

(Αίσθηση προκαλεί, πως οι Γερμανικές ενώσεις στις εκθέσεις τους για την επίσκεψη τους τον Μάιο 2016 στο ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια τονίζουν, πως το μνημείο αναστηλώθηκε μετά από επιθυμία των πρώην δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων της Καντάνου και των Φλωρίων.)

Όσο για την ημερομηνία των εγκαινίων του αναστηλωμένου ναζιστικού μνημείου, τους πληροφορώ πως στις 23. Μαΐου 1991 έγινε κοινή τελετή για τα θύματα και τους θύτες παρουσία των προέδρων και συμβούλων των δυο κοινοτήτων, των ιερέων, των κατοίκων και του τότε δήμαρχου Καντάνου κ. Κ. Κονταδά. Πρόκειται για ένδειξη απόλυτης εξίσωσης των θυτών και των θυμάτων. Καμία αναφορά πως οι Γερμανοί στρατιώτες συμμετείχαν σε έναν ιμπεριαλιστικό επεκτατικό πόλεμο 3.000 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους.

Τον Μάιο του 2016 στο μνημείο στα Φλώρια πρώην αξιωματικοί της Μπούντεσβερ παρουσία πρώην αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας της Βέρμαχτ, Έρνστ-Ντίτερ Μπέρνχαρντ, τίμησαν τους συντρόφους τους με ομιλία που εκφώνησε ο αξιωματικός ε.α. των ορεινών καταδρομών Ράινερ Γιούνγκ. O Ράινερ Γιούνγκ κατά το παρελθόν αντιστάθηκε σθεναρά στις μετονομασίες στρατιωτικών υποδομών, που έφεραν τα ονόματα στρατιωτικών της Βερμαχτ, όπως των Kurt Student ή Bruno Bräuer . Στην ομιλία του ο Ρ.Γιούνγκ είπε:

“Ως αποτέλεσμα της ύπουλης επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 39 σύντροφοι στις 3 Ιουνίου 1941 καταστράφηκε η Κάντανος ολοσχερώς και σκοτώθηκαν μερικοί άντρες. Αυτούς τους νεκρούς μας του θυμίζει το απέναντι μνημείο που συμβολίζει επίσης το πνεύμα της ελευθερίας και της αντίστασης του κρητικού λαού που είχαν υποτιμηθεί εγκληματικά από τη γερμανική πλευρά.

Την Κυριακή στο Μάλεμε θα επιθυμούσα να είχε μιλήσει ένας υψηλός εκπρόσωπος της κυβέρνησής μας, για τη διπλή κατάχρηση, δηλαδή τη κατάχρηση της έννοιας της στρατιωτικής αρετής  και των εξαιρετικών στρατιωτικών επιτευγμάτων όλων των νέων ανδρών – των συντρόφων μας – στον οποίων τους τάφους σταθήκαμε την Κυριακή, καθώς και για την κατάχρηση της βούλησης για ελευθερία των Κρητικών από τους Βρετανούς που ξεσήκωσαν τους λεγόμενους „unrecruited civilians“, δηλαδή τους άτακτους και τους οδήγησαν σε πράξεις που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται από το δίκαιο του πολέμου.

Πριν καταθέσω το στεφάνι για την “Ένωση των Γερμανών Ορεινών Μηχανικών» ” σ΄αυτό το μνημείο που συνδέει το Εντελβάις με τον πολεμικό αετό (τους ορεινούς καταδρομείς με την πολεμική αεροπορία) θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, τι έκανε δυνατή τη νίκη στην Κρήτη:

Ήταν τα εξαιρετικά επιτεύγματα όλων των Γερμανών στρατιωτών διαφόρων ταγμάτων του πεζικού στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Όμως και οι σύντροφοι της Πολεμικής Αεροπορίας απέδειξαν τις υποδειγματικές αρετές τους:

  • επιχειρησιακή ετοιμότητα και πολεμική ικανότητα,
  • αντοχή και προσωπική πρωτοβουλία,
  • αποφασιστικότητα και τέλος
  • γενναιότητα και τόλμη.Διατηρούμε και τιμούμε τη μνήμη αυτών των αντρών.”

Η παραπάνω τιμητική εκδήλωση από τους συγκεκριμένους στρατιωτικούς, ίσως για τον “Πολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο Απανταχού Φλωριανών” να είναι μορφωτική, εγώ θα την αποκαλούσα μάλλον παραμορφωτική.

Στην εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο πολλοί συμμετέχοντες ρωτούσαν γιατί επιτρέπονται στην Κρήτη οι εκδηλώσεις για τη διατήρηση της γερμανικής στρατιωτικής παράδοσης, γιατί δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες και προπάντων γιατί δεν τίθεται στις στρατιωτικές ενώσεις που επισκέπτονται τα Φλώρια και την Κάντανο το αίτημα για δικαίωση και αποζημίωση;.

Ίσως η απάντηση να βρίσκεται εδώ:

Τίτλος του άρθρου: Φιλία μετά τη σφαγή

Στην Κάντανο και στα Φλώρια κυριαρχεί από το 1986 το πνευμα της συμφιλίωσης όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ορεινών καταδρομών Άνω Φραγγονίας σε ομιλία του σε δεξίωση που τους παρέθεσε ο πρώην δήμαρχος και στο παρελθόν διατελέσαντας πρόεδρος της Ένωσης Μαρτυρικών Δήμων κ. Δασκαλάκης στις 20 Μαΐου 2010 στo δημαρχείο της Καντάνου. Μεταξύ άλλων ο κ. Ρεμ είπε: “Τα αντίποινα τα οποία είχαν ως συνέπεια την ολική καταστροφή της Καντάνου, έχουν ξεπεραστεί σήμερα”.

Δήμαρχος Δασκαλάκης: “Από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό τα βουνά και έχει ξεπλύνει πολλά”

Έτσι απλά! Χωρίς συγνώμη, χωρίς δικαίωση πόσο δε αποζημίωση! Όλα ξεπλύθηκαν!

Φέτος, στις 22 Μαΐου, αντιφασίστριες και αντιφασίστες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, εμπόδισαν τη διέλευση της  «Ένωσης Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε. Σίγουρα θα ήταν μεγάλη η έκπληξη των Γερμανών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με Έλληνες αντιφασίστες. Μέχρι τώρα αντισυγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες γνώριζαν μόνο κατά τις συναθροίσεις τους στη Γερμανία, ενώ στην Κρήτη απολάμβαναν την κρητική φιλοξενία.

Η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» μαζί με την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» επισκέπτονται πάνω από 25 χρόνια την Κρήτη και ιδιαίτερα την Κάνδανο και τα Φλώρια. Την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» ίδρυσε το 1951 ο Kurt Student και ήταν πρόεδρος της από 1952 – 1954. Μέχρι το 1988 προέδρευαν στην ένωση πρώην στρατιωτικοί της Βέρμαχτ.

Επισημαίνουμε ότι ο γνωστός σε όλους, πλέον, ιστορικός, Χάιντς Ρίχτερ, είναι αρθρογράφος στο όργανο της Ένωσης, «Der deutsche Fallschirmjäger», («Ο Γερμανός Αλεξιπτωτιστής»).

Πάνω από 25 χρόνια,  αυτές οι δυο ενώσεις δεν συναθροίζονται μόνο στο Mittenwald ή στο Bad Reichenhall της Γερμανίας, αλλά και στα Φλώρια του νομού Χανίων όπου στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένα καλοσυντηρημένο ναζιστικό μνημείο με την επιγραφή «Έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία». Ακριβώς απέναντι στην άλλη μεριά του δρόμου υπάρχει μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί, το οποίο κοντά στο ναζιστικό μνημείο μοιάζει σαν ορφανό. Ως και τα γράμματα των ονομάτων των εκτελεσθέντων έχουν σχεδόν σβηστεί.

 

Το ναζιστικό μνημείο χτίστηκε το 1941 στη μνήμη 14 στρατιωτών της Βέρμαχτ και οι ναζί χρησιμοποίησαν πέτρες από τα σπίτια που έκαψαν στην Κάνδανο. Τα λείψανα των στρατιωτών μεταφέρθηκαν προ πολλού στο γερμανικό νεκροταφείο, στο Μάλεμε. 


Με την πάροδο του χρόνου το μνημείο υπέστη φθορές και το 1991 αποκαταστάθηκε. Η αποκατάσταση του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη Γερμανία και ο τότε βουλευτής Günter Verheugen (SPD)
προέβη σε ερώτηση στη γερμανική βουλή, όπου εκφράζει την αντίθεση του με τα εξής  λόγια:

«Πώς κρίνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχουν επιγραφές όπως «έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία…»,  σε ένα πέτρινο μνημείο,  που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο έδαφος συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Και τι μέτρα θα λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να αποφευχθούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον;». 

Από την απάντηση του τότε υφυπουργού Dr. Peter Wichert μαθαίνουμε πως το μνημείο στήθηκε το 1941 για να τιμήσει τους 14 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ανταρτών στις 23 Μαΐου, 1941. …Αυτό το μνημείο αποκαταστάθηκε από έναν συνταξιούχο αξιωματικό της Bundeswehr κατά τα έτη 1986-1990, με ιδιωτική πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους δημάρχους των κοινοτήτων Φλωρίων και Κανδάνου. Επιπλέον, τονίζει ο υφυπουργός στην απάντηση του,  «οι ελληνικές κοινότητες ζήτησαν να αποκατασταθεί το μνημείο στην αρχική του μορφή. Γι αυτό ο αξιωματικός ανέθεσε σε γλύπτη στο Μπαϊρόιτ να φτιάξει ένα αντίγραφο της πρωτότυπης πλάκας, όπου η σβάστικα αντικαταστάθηκε από τον Σιδηρούν Σταυρό.»

Η νέα πλάκα απεικονίζει τρεις στρατιώτες της Βέρμαχτ που πετάνε χειροβομβίδες ενάντια στον εχθρό. Τοποθετήθηκε και μια πλάκα με ένα εντελβάις, το σύμβολο της 1ης Μεραρχίας της Βέρμαχτ που αιματοκύλισε αμέτρητα χωριά ανά την Ελλάδα. Σ΄αυτή αναγράφεται: «Όποιος σκέφτεται τους νεκρούς, θέλει ειρήνη» και αναφέρεται πως για την συντήρηση του μνημείου ενεργούν ο δήμος Κανδάνου και η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας». Ο επισκέπτης εύλογα αναρωτιέται γιατί επέλεξαν οι υπεύθυνοι το σύμβολο της «Μεραρχίας Εντελβάις»  και δεν επέλεξαν ένα σύμβολο ειρήνης όπως το περιστέρι;

 

Το αναστηλωμένο μνημείο εγκαινιάστηκε σε μια μεγάλη τελετή περίπου 150 ατόμων παρουσία των δημάρχων και κατοίκων των Φλωριών και της Κανδάνου στις 23 του Μάη του 1991.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν στο καφενείο της πλατείας, ως επί το πλείστον στα Γερμανικά, πληροφορείται  ο επισκέπτης για τις μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν για τα 50, 60 και 70 χρόνια από την «απόβαση στην Κρήτη». Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» και την «Ένωση Αλεξιπτωτιστών Γερμανίας», παρουσία του Επίτιμου Προξένου της Γερμανίας, των δημάρχων και κατοίκων της Κανδάνου και των Φλωρίων. Βετεράνοι της Βέρμαχτ, νέοι αλεξιπτωτιστές, μουσικές μπάντες νεολαίας, αλλά και ηχηρά ονόματα Γερμανών αξιωματούχων παρευρέθηκαν σε αυτές τις «συμφιλιωτικές» εκδηλώσεις.

Μάλιστα στην επέτειο των 70 χρόνων, το 2001, παρασημοφορήθηκε ο τότε δήμαρχος Κανδάνου με την τιμητική καρφίτσα της «Ένωσης των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών», της Ένωσης, που οπως είπαμε παραπάνω ίδρυσε ο Kurt Student.

 

Ενώ στη Γερμανία Γερμανοί αντιφασίστες, διοργανώνουν μεγάλες αντιεκδηλώσεις – αντιδιαδηλώσεις για να τιμήσουν την κρητική αντίσταση απέναντι στον κατακτητή, επί πολλά χρόνια η « Ένωση Ορεινών Καταδρομών», η «Ένωση Αλεξιπτωτιστών της Γερμανίας», παρουσία των δημάρχων και κατοίκων των δυο κοινοτήτων, βρέθηκαν όχι μόνο ανενόχλητοι, αλλά σε ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον. Με σημαίες και λάβαρα οι Γερμανοί πιστοί στη «γερμανική στρατιωτική παράδοση» τιμούσαν τη μνήμη των Ορεινών Καταδρομέων και των Γερμανών στρατιωτών που έπεσαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο…

Ο καθηγητής Heinz Bliss, πρόεδρος της ομοσπονδίας της Ένωσης Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, σε ομιλία του στα Φλώρια το 2001 λέει: «Ο Γερμανός στρατιώτης πολέμησε γενναία και με αξιοπρέπεια για την πατρίδα του. Αυτό του το αναγνωρίζουν και οι πρώην αντίπαλοι.». Για αξιοπρεπείς Γερμανούς στρατιώτες, δεν μιλάει και ο Ρίχτερ;

Για την διοργάνωση των συναθροίσεων στα Φλώρια, ο αξιωματικός εν αποστρατεία,  M. Rehm, έλαβε συγχαρητήριες επιστολές από τον τότε Γερμανό πρέσβη A. Spiegel και από τον Πρόεδρο της Ελληνογερμανικής Εταιρίας Μέσης Φραγγονίας H. Schultz.

Και εδώ έχουμε πάλι σύνδεση με τον Ρίχτερ, ο οποίος είναι πρόεδρος αντίστοιχου συλλόγου στο Μάνχαϊμ και μέλος της Ένωσης των Ελληνογερμανικών εταιριών…

Ξεχωρίζει όμως και η άκρως φιλική ευχαριστήρια επιστολή του πρώην δημάρχου Κανδάνου, Ευτύχη Δασκαλάκη προς τονM. Rehm.

 

Παρά τις δήθεν συμφιλιωτικές διαθέσεις τους, είναι προφανές πως οι βετεράνοι της Βέρμαχτ, οι απόστρατοι και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί της Μπούντεσβερ, που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις στα Φλώρια, τίμησαν από κοινού μια από τις πιο εγκληματικές σελίδες της ιστορίας του ναζιστικού στρατού.

Ανάμεσα στους τιμητές ξεχωρίζουν:

Ο Manfred Rehm, πρόεδρος της «Ένωσης Ορεινών Καταδρομών» Άνω Φραγγονίας, διοργανωτής των συναθροίσεων στην Κάνδανο και στα Φλώρια. Κατεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο στην Κρήτη και φροντίζει τα Γερμανικά μνημεία.

Ο διοικητής Ernst Coqui, επίτιμος πρόεδρος της «Ένωσης Ορεινών Καταδρομών» και υπεύθυνος οργάνωσης της εκδήλωσης  «Γερμανική στρατιωτική παράδοση», στο Μίττενβαλντ, το 2003.

Ο  Γερουσιαστής G. Klamert, στέλεχος την «Ένωσης Ορεινών Καταδρομών», δικηγόρος και υπερασπιστής σε δικαστήριο του Μονάχου του πρώην Υπολοχαγού Josef Scheungraber. Ο Scheungraber καταδικάστηκε στη La Spezia / Ιταλίας, για τη σφαγή στο Falzano, σε ισόβια κάθειρξη. Ο Klamert ήταν υπερασπιστής του στην Γερμανία. Σύμφωνα με την Süddeutsche (Süddeutsche Zeitung 29.1.2007) ο Klamert προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες υπέρ του Scheungraber. Για τον Klamert όλα τα αρχειακά στοιχεία που εκτίθενται στην έκθεση για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ για παράδειγμα, οι 317 Έλληνες πολίτες στο Κομμένο και οι τουλάχιστον 4000 αφοπλισμένοι Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου στην Κεφαλλονιά – είναι «πλαστογραφίες» και «ψεύδη». Είχε δηλώσει σχετικά: «Πόσο άρρωστα πρέπει να είναι τα μυαλά αυτών, που βγάζουν τέτοια πράγματα. Και πόσο διεστραμμένες πρέπει να είναι οι προθέσεις τους, που κρύβονται πίσω από αυτές;»… 

Ο  Walter Held, πρόεδρος της « Ένωσης Αλεξιπτωτιστών Bad Reichenhall», ο οποίος το 2014 απηύθυνε τετρασέλιδη επιστολή προς τον πρόεδρο Gauck , όπου μεταξύ άλλων τον κατηγορεί για το ότι στην ομιλία στους Λιγκιάδες, αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες αντάρτες και αντιστασιακούς .

Δεν γνωρίζω, αν η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών» και η «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» φέτος,  κατά την παραμονή τους από 17 έως 24 Μαΐου στην Κρήτη,  επισκέφτηκαν την Κάνδανο και τα Φλώρια. Ακούσαμε όμως πως το δημοτικό συμβούλιο Κανδάνου τον επόμενο καιρό θα πάρει σχετική απόφαση για το μνημείο και τις συναθροίσεις των Γερμανών στα Φλώρια.

Πολλά τα ερωτηματικά και τα γιατί, αλλά θέλω να περιοριστώ μόνο σ΄ αυτά:

Αληθεύει η απάντηση του υφυπουργού Dr. Peter Wichert, πως ήταν επιθυμία των κοινοτήτων Κανδάνου και Φλωριών να αποκατασταθεί το μνημείο στην αρχική του μορφή ;

Ποιος έδωσε την άδεια στους Γερμανούς να αναστηλώσουν το εν λόγω μνημείο σε ελληνικό έδαφος;

Τι θα πει για το ναζιστικό μνημείο φροντίζουν από κοινού η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» και ο Δήμος Κανδάνου; Υπάρχει υπεύθυνος στο δήμο για το μνημείο; Υπάρχει κονδύλι για τη συντήρηση του; Πληρώνεται κάποιος από την Ένωση Ορεινών Καταδρομών για να το φροντίζει;

Ίσως βρεθεί κάποιος αρμόδιος να απαντήσει…

Στις 3 Ιουνίου, ο «ημεροδρόμος» δημοσίευσε ένα κείμενο της συνεργάτιδας μας, Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου, με τίτλο «Τι γυρεύει η “Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών” στην… Κάνδανο και τα Φλώρια;».

Το κείμενο αναφερόταν στην ύπαρξη ναζιστικού μνημείου, στο χωριό Φλώρια, δίπλα στη μαρτυρική Κάνδανο όπου, αρχικά κάτω από τη σβάστικα, κατόπιν κάτω από το σταυρό της Βέρμαχτ, υπάρχει η επιγραφή: «Έπεσαν για τη μεγάλη Γερμανία»!

Αναφερόταν επίσης, σε εκδηλώσεις που γίνονται τακτικά στην περιοχή από, γερμανικές οργανώσεις όπως η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας», ή η «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών», με τη συμμετοχή μάλιστα και της Κοινότητας…

Το μήνυμα του πρώην Δημάρχου

Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Ιουνίου, πήραμε από τον κ. Ευτύχη Δασκαλάκη, Πρώην Δήμαρχο Καντάνου, το παρακάτω μήνυμα:

«Διαβάζοντας το άρθρο της κας Κωστοπούλου , έμεινα έκπληκτος για την ελλειπή ενημέρωσή της για τα πραγματικά γεγονότα , της εκδήλωσης που έγινε στα Φλώρια επί δημαρχίας μου το 2008.

Και συγκεκριμένα : Το 2008 ενημερώθηκα από τον επίτιμο πρόξενο της Γερμανίας Χανίων, για την επιθυμία του Συλλόγου Βετεράνων , να κάνουν εκδήλωση , στο μνημείο τους στα Φλώρια. Απάντησα , ότι δεν επιθυμώ να γίνουν εκδηλώσεις , όπως γινόντουσαν στο παρελθόν, και αυτό που ζήτησα και έγινε αποδεκτό, ήταν να έρθουν 15 παιδιά από τη Γερμανία, ηλικίας μέχρι 15 ετών και με τη συμμετοχή 15 παιδιών της ίδιας ηλικίας από την Μαρτυρική Κάντανο, να ακούσουν για το τι έκαναν οι πρόγονοί τους στην πατρίδα μας και στον τόπο μας. Έτσι και έγινε.

Η εκδήλωση έγινε στο καφενείο στα Φλώρια , όπου τους μίλησα για τα δεινά της Καντάνου από τους Ναζί , και για την ειρήνη των λαών. Ακολούθησαν χοροί, τραγούδια και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των παιδιών.

Στην συνέχεια με την επιστολή αυτή που έχετε αναρτήσει,ευχαρίστησα τον κο Rehm για την εκδήλωση.

Κάθε άλλη ερμηνεία και παραπληροφόρηση του γεγονότος ,έχει χαραχτήρα στρέβλωσης της πραγματικότητας και άλλου είδους σκοπιμότητες, όπου επιφυλάσσομαι να προσφύγω στη δικαιοσύνη για αποκατάσταση της αλήθειας και την υπεράσπιση της δημοκρατίας της αυτοδιοίκησης , όπου με σεβασμό υπηρέτησα από το 2007-2010».

Η απάντηση της Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου

Θέσαμε υπόψη της συνεργάτιδας μας, το περιεχόμενο του μηνύματος του κ. Δασκαλάκη και ιδού η απάντηση της:

«Αγαπητοί φίλοι του «Ημεροδρόμου» γεια σας και σας ευχαριστώ για την προώθηση της επιστολής του κυρίου Δασκαλάκη, στην οποία εκφράζει την έκπληξη του για την ελλειπή ενημέρωση μου για τα πραγματικά γεγονότα της εκδήλωσης στα Φλώρια επί δημαρχίας του το 2008.

Το ίδιο έκπληκτη είμαι όμως και εγώ για την διαμαρτυρία του κυρίου Δασκαλάκη. Η επιστολή για την οποία γίνεται λόγος , βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο ντοσιέ της “Ένωσης Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας”, στο καφενείο στα Φλώρια, χωρίς καμία επεξήγηση από μεριάς του κυρίου Δασκαλάκη. Δεν γνωρίζω, αν ο κ. Δασκαλάκης διαμαρτυρήθηκε ποτέ για αυτό. Ακόμη, δεν γνωρίζω αν ο κύριος Δασκαλάκης διαμαρτυρήθηκε ποτέ, για το άρθρο στα Γερμανικά, στο ίδιο ντοσιέ, σχετικά με την εκδήλωση, όπου δεν αναφέρεται η δική του ομιλία για τα δεινά της Καντάνου από τους Ναζί. Το μόνο που πληροφορούμαστε είναι, πως στην Κάνδανο η Γερμανική αντιπροσωπεία έτυχε θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από διάφορους αξιωματούχους και πως o κύριος Rehm μίλησε στους Γερμανούς νέους για τη Μάχη της Κρήτης, όπου ο Γερμανικός στρατός υπέστη τρομερές απώλειες. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπάρχει ούτε μια μικρή αναφορά στα θύματα της Κανδάνου και των Φλωρίων!

Από το ίδιο το ντοσιέ πληροφορούμαστε πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόξενος κ. Καϊτατζίδης, ο υπεύθυνος πολιτιστικών κ. Γεωργιλάκης, ο αντισυνταγματάρχης Hillenbrandt και ο λοχαγόςChristiansen.

Όχι, μόνο έκπληκτη, αλλά άφωνη με αφήνει το γεγονός ότι ο κ. Δασκάλακης, ακόμη και σήμερα υπερασπίζεται, τις φιλικές συνδιαλλαγές του με την “Ένωση ορεινών καταδρομέων Άνω Φραγγονίας”, της ένωσης που συνδιοργανώνει κάθε χρόνο στο Μίτενβαλντ της Βαυαρίας μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη «γερμανική στρατιωτική παράδοση», όπου τιμάται και η μνήμη εγκληματιών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν τα γνώριζε και δεν τα γνωρίζει αυτά ο κ. Δασκαλάκης;

Για αυτές τις “γιορτές” γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ από το 2002. Έγραφε η Ελευθεροτυπία, 1/6/2002 για τις διαμαρτυρίες των Γερμανών πολιτών: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος γιορτασμού», διαβάζουμε στην προκήρυξη που μοίρασαν οι διαμαρτυρόμενοι Γερμανοί πολίτες. «Πίσω από το εντελβάις (σ.σ. το έμβλημα της Πρώτης Μεραρχίας) κρύβεται ο θάνατος. Δεν ανεχόμαστε πια αυτή την παράδοση. Η δική μας παράδοση σχετίζεται με τους λίγους Γερμανούς λιποτάκτες και αντιστασιακούς, με τους Εβραίους στα γκέτο και στα στρατόπεδα του θανάτου, με τους αιχμαλώτους πολέμου και όσους και όσες υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, με τους ένοπλους αντάρτες, άνδρες και γυναίκες, και τους άμαχους πολίτες που αντιστάθηκαν στη φασιστική γερμανική κατοχή».

Το 2003 μεταξύ των διαμαρτυρόμενων βρίσκονταν και Έλληνες πολίτες από μαρτυρικούς τόπους όπως: η Χριστίνα Δήμου από το Κομμένο, ο Αργύρης Σφουντούρης από το Δίστομο και ο Αριστομένης Συγγελάκης από την Βιάννο.

Το 2015 και το 2016 ο συντοπίτης τους Αριστομένης Συγγελάκης συμμετείχε πάλι στις συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις “φιέστες” των Ενώσεων Ορεινών Καταδρομέων και Αλεξιπτωτιστών στη Γερμανία. Φέτος μάλιστα συνοδευόμενος από τον 93χρονο Νικόλαο Μαρινάκη, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος του Σκινέ Χανίων.

Πόσο έκθετοι πρέπει να αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι όταν συμπατριώτες τους από μαρτυρικούς τόπους, όπως η Κάνδανος και τα Φλώρια, από τη δεκαετία το ΄80 με ιδιαίτερη φιλική διάθεση φιλοξενούν και γιορτάζουν μαζί με αυτούς τους συλλόγους; Η επιστολή του κ. Δασκαλάκη προς τον κ. Rehm, μιλάει από μόνη της!

Μπορεί ο κύριος δήμαρχος να αναλογιστεί πως αισθάνθηκε ο τότε βουλευτή της SPD G. Verheugen, όταν στην προσπάθεια του να σώσει την τιμή των κοινοτήτων Καντάνου και Φλωριών διαμαρτυρήθηκε για την αναστήλωση του ναζιστικού μνημείου στα Φλώρια και πήρε την απάντηση από τον Γερμανό υφυπουργό P. Wichert, πως η αναστήλωση έγινε μετά από επιθυμία των ελληνικών κοινοτήτων;

Τι υπερασπίζεται ο κ. Δασκαλάκης; Υπερασπίζεται ότι με δική του πρωτοβουλία, Έλληνες και Γερμανοί νέοι συναντήθηκαν μπροστά στο ναζιστικό μνημείο;

Δεν γνωρίζει ο κ. Δασκαλάκης πως στη Γερμανία δεν υπάρχει κοινότητα ή δήμος που θα έδινε άδεια για μνημείο με επιγραφή “Έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία”;

Μπορεί να μας πει ο κ. Δασκαλάκης ποιο είναι το συμβολικό δώρο που του έκανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ορεινών Καταδρομέων Άνω Φραγγονίας; (Γνωρίζουμε, πως άλλος πρώην δήμαρχος παρασημοφορήθηκε από την Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών / Ένωση που ίδρυσε ο Kurt Student)

Αγγίζει ή δεν αγγίζει την παραπλάνηση ανηλίκων όταν με ευθύνη του κ. Δασκαλάκη νέοι από την Κάνδανο παροτρύνθηκαν να συμφιλιωθούν με Γερμανική Ένωση, η οποία καλύπτει τους εγκληματίες πολέμου, δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη και προπάντων αρνείται να αποζημιωθούν τα θύματα; Μάλιστα γνωρίζοντας ότι αυτές οι οργανώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε όλοι οι ύποπτοι, κατηγορούμενοι εγκληματίες πολέμου για τα ολοκαυτώματα της Κρήτης να απαλλαγούν και να αθωωθούν από την μεταπολεμική γερμανική δικαιοσύνη.

Έθεσε ποτέ ο κ. Δασκαλάκης στους Γερμανούς φίλους του το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων και των επανορθώσεων;

Κατανοώ πως ο κ. Δασκαλάκης θέλει να σώσει την τιμή του και όπως λέει την δημοκρατία της αυτοδιοίκησης προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη εναντίον μου, θέλω όμως να του υπενθυμίσω, πως  το 1998 επιχειρήθηκε από Γερμανούς δημοσιογράφους με ρεπορτάζ στην γερμανική τηλεόραση για την αναστήλωση του μνημείου στα Φλώρια από την Ένωση Ορεινών Καταδραμέων και με την ερώτηση στη Γερμανική βουλή από τον Γερμανό βουλευτή, να διασώσουν την τιμή της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο κοινοτήτων, αλλά η απάντηση του υπουργού ήταν αποστομωτική: Το ζήτησαν οι Έλληνες!

Όλοι οι λαοί επιθυμούν την συμφιλίωση, χωρίς πολέμους, με ελευθερία και ανεξαρτησία. Εδώ όμως βλέπουμε μια χρόνια προσπάθεια “ψευδοσυμφιλίωσης” με παλαιούς πολεμιστές, οι οποίοι νοιώθουν ότι πολέμησαν έντιμα για μια Μεγάλη Γερμανία, στην οποία θα συμπεριλαμβανόταν και η Κρήτη. Τέτοιου είδους διαχρονικές πολιτικές, που ανήκουν στα πλαίσια των στρατηγικών της μεταπολεμικής Γερμανίας “για λήθη στο παρελθόν – κοιτάμε στο μέλλον”, οδήγησαν στην σημερινή επίθεση του γερμανικού ιστορικού αναθεωρητισμού, που τώρα “έκπληκτοι” εντοπίσαμε στις παρεμβάσεις κ. Χαϊντς Ρίχτερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς