Ρέθυμνο – Έκθεση χαρακτικών στην Ιερά Μονή Πρέβελη αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Ο ιστορικός (1930-2021) σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , καθηκόντως και οφειλετικώς , αναλογιζόμενος τη μεγάλη ευθύνη του, όσον αφορά στη διάσωση και καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης και ανταποκρινόμενο στο εθνικό κάλεσμα, πραγματοποιεί εικαστική έκθεση συμμετέχοντας  ενεργά στους επίσημους εορτασμούς για τη συμπλή-ρωση διακοσίων ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Έχοντας την ευλογία του Πανος/του Αρχιμ. Π. Ιακωβου Λυκάκη Καθηγου-μένου της Ι. Μονης Πρέβελη αλλά και την θετική απόκριση της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου ,η  εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την 

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού) και ώρα 11:00 πμ στην παλαίφατο Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Πρέβελη

Θα εκτεθούν 15 σπουδαία  χαρακτικά της Ρεθυμνιας Ελενης Τζιφακη Μισιρλή τα οποία εξυμνούν το ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821. Ηρωικές γυναικείες μορφές αναδεικνύονται μέσα από τα χαρακτικά τα οποία άλλα είναι δουλεμένα σε γυαλί και  άλλα σε τσιγκο ,με ειδική τεχνοτροπία , επιμελημένα με κόπο και σεβασμό από την ίδια την χαράκτρια .

Η άνω εκδήλωση αποτελεί μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύλλογος μας ,έχοντας ως επίκεντρο τις τρείς  ιστορικές Ιερές Μονές ήτοι του Αρκαδίου , Πρέβελη και Αγ. Πνεύματος Κισσού υπο τον τίτλο «ΦΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΑΚΑΙΟΜΕΝΕΣ» τιμώντας με τον προσήκοντα σεβασμό τη μνήμη των προγόνων μας, που αγωνίσθηκαν ” για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”, προβάλλοντας ιδίως την συμμετοχή και τον αγώνα των Κρητών στον ξεσηκωμό για την απελευθέρωση καθώς  και τη συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην επιβίωση του Γένους.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, με θέμα: «Τα επαναστατικά γεγονότα στο Ρέθυμνο το 1821».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

7.30 – 10.30 π.μ.: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντάς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, κκ. Ειρηναίου.

9:15 πμ. :  είσοδος της Σημαίας του Αρκαδίου πιστό αντίγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , που ύφαναν οι μοναχές της Ι.Μονης Αγ. Ειρήνης Ρεθυμνου , την οποία θα κρατούν κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου ,ενδεδυμένες με αυθεντικές φορεσιές της Ελλάδας 

9:30 πμ.:  τέλεση αρτοκλασίας εκ μέρους του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικης

10.30 – 11.00 π.μ.: Χαιρετισμός του προέδρου κου Γεωργίου Βλατακη , χαιρετισμοί   και ομιλία του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Κ. Γιαπιτσόγλου με θέμα «Τα επαναστατικά γεγονότα στο Ρέθυμνο το 1821 και η συμβολή της Ιεράς Μονής Πρέβελη».

11.00 π.μ.: Εγκαίνια της έκθεσης «Τα επαναστατικά γεγονότα στο Ρέθυμνο το 1821».

11:10πμ. : Εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών της  κ. Ελένης Τζιφάκη – Μισιρλή με θέμα «Στα άδυτα της αθάνατης ηρωίδας του 1821». Την έκθεση θα εγκαινιάσει η ερίτιμος κα Αναστασία Τζιγκουνάκη διευθύντρια της εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθυμνου. 

Διάρκεια έκθεσης 14-17/9/2021 από 10:00πμ εως 13:00μμ

Η εκδήλωση του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και την ενέταξε στο Εθνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που συντονίζει φέροντας τον αρ. πρωτ. GR07153/31-3-2021 .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς