Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Έκοψαν την πίτα τους και φέτος οι Σπηλαιολόγοι

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου οι Σπηλαιολόγοι και οι φίλοι του Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, που έχει έδρα το Ρέθυμνο, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνου.

Η εθιμική κοπή πραγματοποιήθηκε για 27ο συνεχόμενο έτος. Στην τελετή παρουσιάστηκε η ιστορία του ναού, έγινε ανασκόπηση της ιστορίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, που φέτος κλείνει τα 70 της χρόνια, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός δραστηριοτήτων του Τμήματος για το  2019, μοιράστηκε το πρόγραμμα εξορμήσεων και παρουσιάσεων του νέου έτους και ακολούθησε πλούσιο, όπως πάντα, κέρασμα και κλήρωση των  δώρων.

Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στα Ρούστικα Ρεθύμνου. Η Μονή ιδρύθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας από την βυζαντινή οικογένεια των Βλαστών, των οποίων διασώζεται το οικόσημο. Το καθολικό της είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, την Αγία Τριάδα και την Αγία Ζώνη. Η ξενάγηση περιέλαβε επίσης το βενετσιάνικο κωδωνοστάσιο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, την τεράστια  λαξευτή στην πέτρα τράπεζα καθώς και άλλα αξιόλογα κειμήλια.

Από εκεί και πέρα την ξενάγηση ανέλαβαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουστίκων. Το ξεκίνημα έγινε από το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας και συνεχίστηκε στα γραφικά σοκάκια και στην κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους και το διδακτήριο του κλειστού από χρόνια Δημοτικού Σχολείου. Στην πατρική οικία του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, που δωρίθηκε από τον ίδιο, στεγάζεται το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Ανέστης και Μανώλης Αναγνωστάκης. Εκεί συναντά κανείς εκθέματα από τη ζωή και από το έργο του, καθώς και κατατοπιστικές πινακίδες. Πιο κάτω πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Παναγία στο Λιβάδι, έναν δίκλιτο βυζαντινό ναό, αφιερωμένο στην Παναγία και στον Σωτήρα Χριστό. Οι τοιχογραφίες στο κλίτος της Παναγίας χρονολογούνται στο 1381, από μια σωζόμενη επιγραφή που αναφέρει τον κτήτορα του ναού Γεώργιο Βλατά, ιερέα. Η επόμενη στάση περιλάμβανε ένα εντυπωσιακό κτίσμα, το Σαράι, με το εξαιρετικό λίθινο θύρωμά του. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε κατά την βενετοκρατία άλλα έχει υποστεί τροποποιήσεις από τους Οθωμανούς, που το χρησιμοποίησαν ως διοικητήριο και κατοικία του Αγά της περιοχής, και από τους Έλληνες που το απέκτησαν στη συνέχεια. Οι Σπηλαιολόγοι επισκέφθηκαν στη συνέχεια την  Αγαδική βρύση και τους ερειπωμένους  βυζαντινούς ναούς  του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Αντωνίου. Μια ομάδα τους, η πιο ανθεκτική, συνέχισε τέλος στο φαράγγι, σ’ ένα πανέμορφο δάσος, και επισκέφθηκε τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το Τοπικό Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ευχαριστεί θερμά τον ιερέα Ιωάννη Χατζάκη, τον  Κωσταντίνο Κατσανδρεδάκη, τη σύζυγό του Ζωή και τον Σήφη Γαβαλά από τον Άγιο Κωνσταντίνο, τον Ηγούμενο της Μονής Προφήτη Ηλία αρχιμανδρίτη Ιωάννη Κουφουδάκη, το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουστίκων Παντελή Φραγκιαδάκη, για την ξενάγηση στο χωριό, τον πρόεδρο Γιάννη Βογιατζιδάκη, καθώς και την Κατερίνα Χριστοδουλάκη και τον Στέλιο Σπιταδάκη, για τη βοήθειά τους. Ευχαριστεί επίσης  τους δωροθέτες Κωνσταντίνο και Μαρία Μαρκαντώνη για την προσφορά ενός αγιοκωστάντινου για φλουρί της πίτας, τα βιβλιοπωλεία ΒιβλιοσκόπιοΚλαψινάκη και Γνώση, τα ζαχαροπλαστεία Δημήτρη Σκαρτσιλάκη και  SELECT Κανδυλάκης, τα αρτοποιεία ΣαμψώνΧωριάτικο και Μικρασιάτικο,  το STAMPA FUN του Νεκτάριου Καλλιγιάννη, το FOTO STAR Καλούδης, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών Ασημένιας Φήταμ, το κατάστημα παιδικών ρούχων Κώστα Δασκαλάκη, τον Γιώργο και την Μαρινίκη Δαλαμβέλα του αγγειοπλαστείου Κεραμείον, το Super Market Παπαδάκη, το κατάστημα παιχνιδιών Δημήτρη Γιαννούλη, το κατάστημα ποδηλάτων Νίκου Τσάμμη, το κατάστημα του Τάσου Τζανιδάκη, την Χρυσούλα Καλλιτσουνάκη του CRETE MOU, την Φρουτένωση Ρεθύμνου, τον Μανόλη Κυριακάκη, τους Συλλόγους Μαχητικών Τεχνών Μιχάλη Γαραντωνάκη και Παναγιώτη Κανακαράκη, τον Μανούσο Ψηστάκη, τον Μανόλη Ψυχουντάκη, τον Μανόλη Καπαρό, τον Κώστα Σπιταδάκη, τους Νίκο και Γιάννη Σταυρακάκη, την Χαριστή Χιωτάκη, τα κοσμηματοπωλεία Στέφανου Μουρτζανού  και Γιώργου Περπυράκη, τα Αγροκτήματα Μανωλιτσάκη, τον ξυλογλύπτη Νίκο Μάνεση, τον Βασίλη Σιμιτζή, τον Χάρη Στρατιδάκη, τον Θοδωρή Βουρβαχάκη και τον Μπάμπη Σκεπετζάκη.

Οι Ρεθεμνιώτες σπηλαιολόγοι, τέλος, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τις εφημερίδες Ρεθεμνιώτικα ΝέαΚρητική Επιθεώρηση και Ρέθεμνος, που αφιλοκερδώς πάντα δημοσιεύουν τα νέα τους, όπως και όλους και όλες που συμμετείχαν και στην εφετινή διοργάνωση, και να τους ευχηθούν να έχουν ένα υγιές και δραστήριο νέο έτος.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος Πανεπιστημιούπολη – Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου με 260.000,00 €

Τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΓΑΛΛΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» …

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώθηκε δρόμος Βάτος – Κισσού Κάμπος στον δήμο Αγίου Βασιλείου μειώνοντας την απόσταση κατά 2 χιλιόμετρα

Ολοκληρώθηκε ένα έργο που αλλάζει τον οδικό χάρτη περιοχής του Δ. Αγίου Βασιλείου Ολοκληρώθηκαν οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize