Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Κρύα Βρύση του δήμου Αγίου Βασιλείου

Σε μια σεμνή αλλά και συγκινητική τελετή οι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης τίμησαν την Επέτειο Ανακομιδής των οστών των 35 Κρυοβρυσανων Θυμάτων του Ναζισμού μετά το Ολοκαύτωμα στις 22 Αυγούστου του 1944 που υπέστη το χωριό λόγω της Αντίστασης τους στον Γερμανό εισβολέα.

Οι επιζήσαντες που επέστρεψαν λίγες μέρες μετά την καταστροφή βρήκαν τον τόπο τους στο σημείο μηδέν μέσα σε στάχτες και συντρίμμια και τον βιο τους κατεστραμμένο αλλά το κυριότερο να μην υπάρχει ελπίδα για το αύριο.

 

Μέσα στην ορφάνια τα παιδιά και 35 μαυροφορεμένες γυναίκες που έχασαν τους άνδρες τους , έπρεπε να σηκώσουν το βάρος της ανασυγκρότησης του τόπου άμεσα και να ορθοποδήσουν, προσπαθώντας με σθένος να μετατρέψουν την απόγνωση τους σε ελπίδα .

Η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός ήταν τα εφόδια τους να λειτουργήσουν ως σύνολο και να δώσουν και πάλι ζωή στον τόπο τους.

Συνάμα με αυτό η σκέψη τους ήταν συνεχώς στα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν ήξεραν αν ζούσαν η πέθαναν μέχρι που τα εντόπισαν στην πλατεία του χωριού όπου τα περισσότερα είχαν γίνει στάχτη από την φωτιά που τους έκαψαν οι Γερμανοί.

Στο σημείο που βρέθηκαν καμένοι έχει κτιστεί αίθουσα που φυλάσονται τα Οστά τους και ανάβουν 35 καντήλια φωτίζοντας τις μορφές τους ως ελάχιστη ένδειξη Τιμής και Μνήμης για να ακτινοβολούν τα πρόσωπα τους στο διηνεκές θυμίζοντας σε όλους μας ότι το αγαθό της Ελευθερίας κατακτιέται με κοινό αγώνα και θυσία.

Η εφετινή Επέτειος ήταν αφιερωμένη στις χαροκαμένες Μάνες και Αδερφές και Χήρες όπου η συμβολή τους ήταν μεγάλη και καθοριστική ,στους αγώνες αλλά και στην μετέπειτα περίοδο της ανασυγκρότησης.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του μουσείου Κρητικής Παράδοσης Ειρήνη Λαγουδακη-Χατηρη ενώ ονομαστική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γιάννης Τίτου Βαβουρακης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης ενώ παραβρέθηκε και ο Εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Βασίλης Θεοδωράκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς