Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή από το δίκτυο «Αθηνά»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη και την ενσωμάτωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ρέθυμνο, από το εκπαιδευτικό δίκτυο «Αθηνά»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη και την ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ρέθυμνο, από το εκπαιδευτικό δίκτυο «Αθηνά».

Η γεμάτη αναμνήσεις εκδήλωση ιστορικού χαρακτήρα, έδωσε την ευκαιρία γόνιμου αναστοχασμού των προκλήσεων και των επιδράσεων της μετακίνησης των πληθυσμών.

Το Ρέθυμνο υπήρξε, εξάλλου, μία εκ των πόλεων που αποτέλεσε τόπος υποδοχής των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα.

Οι τραγικές συνέπειες της προσφυγιάς, το τραύμα του ξεριζωμού και ο αγώνας για επιβίωση και προκοπή στις νέες συνθήκες, αποτελούν το αντικείμενο της Δράσης με τίτλο «Ζωές κομμένες στα δύο», η οποία αναμένεται να «ταξιδέψει» και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε στο κοινό το εικονογραφημένο κόμικ 32 σελίδων με τίτλο, «Ζωές Κομμένες στα Δύο» -που υπάρχει και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο- και το οποίο φιλοτεχνήθηκε σε σενάριο και εικονογράφηση του Θανάση Πέτρου και βασίζεται στην ιδέα του ιστορικού Βλάσση Αγτζίδη.

Οι «ζωές κομμένες στα δύο» αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις ζωές των ανθρώπων της Μικράς Ασίας πριν και μετά την προσφυγιά, την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, αλλά κυρίως το τραύμα του αποχωρισμού από την προηγούμενη ζωή τους.

Ολόκληρο το υλικό της δράσης περιλαμβάνεται στο διαδραστικό site που έχει δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.livesofrefugees.org, ενώ η εν λόγω δράση τελεί υπό την αιγίδα και με την οικονομική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς