Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Είναι η 1η συλλογική προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης με τόσο επιστημονικό και εμπεριστατωμένο τρόπο προς το νησί

Στο φοιτητικό πολιτιστικό κέντρο ΞΕΝΙΑ στο Ρέθυμνο, ξεδιπλώθηκαν στιγμές από την 30χρονη πλέον πορεία της σχολής κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή τον συλλογικό τόμο που εκδόθηκε, ως απότοκος του συνεδρίου για την Κρήτη στον 21ο αιώνα.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις για το νησί, βρήκαν επιστημονικές τοποθετήσεις και απαντήσεις, ως μια μορφή “ευχαριστώ” της πανεπιστημιακής κοινότητας προς τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζουν εδώ και δεκαετίες το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού.

Ως αναγνώριση της στήριξης του πανεπιστημίου από την τοπική κοινωνία, εκδόθηκε ένας συλλογικός τόμος με αφορμή το επετειακό συνέδριο της σχολής κοινωνικών επιστημών με τίτλο η Κρήτη στον 21ο αιώνα.

Οι επιστήμονες που κατάρτισαν τον τόμο δεν παρέμειναν στις προτάσεις-διαπιστώσεις, αλλά έφεραν στο προσκήνιο προτάσεις-λύσεις, προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί.

Είναι η πρώτη συλλογική προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης προς το νησί που γίνεται με τόσο επιστημονικό και εμπεριστατωμένο τρόπο, ως μια μορφή παρακαταθήκης και προς τους νέους επιστήμονες του ακαδημαϊκού ιδρύματος, να βρουν ένα γόνιμο  βήμα ερευνητικής εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έρχονται στην επιφάνεια, μέσα από αυτόν τον τόμο, όχι μεν, μόνο τα προβλήματα και οι τοποθετήσεις των επιστημόνων επί αυτών, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου που είναι καταρχάς, οι ίδιοι οι άνθρωποί του, συμβολίζοντας δε και την ίδια την πολύχρονη ιστορία της σχολής κοινωνικών επιστημών.

cretedoc.gr

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην Βιβλιοπαρουσίαση συλλογικού τόμου: “Η Κρήτη στον 21ο Αιώνα: Προβλήματα, Προκλήσεις, Προοπτικές”

 

                                                                 Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ΞΕΝΙΑ

                                                                            Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

 

 

Κύριε Πρύτανη ,

Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αγαπητοί φοιτητές και συμπολίτες

 

 

Χαίρομαι που βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην παρουσίαση του επετειακού αυτού τόμου που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της  Κρήτης και συνιστά απτή  απόδειξη της κοινής  μας θέασης απέναντι στο νησί μας, ως ενιαίας ολότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο σχεδιασμός για τη μελλοντική της εξέλιξη, χωρίς να παρακάμπτει τις τοπικές ιδιαιτερότητες ούτε και υποβιβάζει τη σημασία τους, αναμφίβολα θα πρέπει να διαθέτει μια διευρυμένη οπτική προσανατολισμένη στην συνολική ανάπτυξη μέσα από συνέργειες και γόνιμες συνεργασίες.

 

Τέτοιας έκτασης, ποιότητας  και περιεχομένου, είναι  η σύμπραξη και η διάδραση  του Δήμου Ρεθύμνης με  το  Πανεπιστήμιο Κρήτης και την τοπική κοινωνία. Μια διαρκής αλληλεπίδραση, που εμπνέεται από μια θετική διάθεση αλληλοϋποστήριξης, με σεβασμό στις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες αμφοτέρων και  εδράζεται στην επιδίωξη μεγιστοποίησης του οφέλους που προσφέρουν στην κοινωνία, επιστημονική και τοπική.

 

Η αξιολογική αποτίμηση της  συνολικής  προσφοράς  των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έδρα του, το Ρέθυμνο, προφανώς δεν μπορεί να υπαχθεί στην αποψινή  εκδήλωση  ούτε καν στο πλαίσιο μιας συνοπτικής αναφοράς, Άλλωστε, μια τέτοια διαδικασία προϋποθέτει πλήθος σύνθετων παραμέτρων, αξιολογικών κριτηρίων, μεθοδολογικών εργαλείων , επιστημονική εξειδίκευση κλπ. Θα μου επιτρέψετε μόνον να καταθέσω την καθολική αναγνώριση του θετικού αποτυπώματος των Σχολών Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου στην εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. Και να συμπληρώσω ότι προσβλέπουμε στον εμπλουτισμό αυτού του αποτυπώματος, δεδομένης της παρατεταμένης  οικονομικής συγκυρίας και της συνακόλουθης όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων  , περισσότερο ορατά στη νεολαία μας,  τα οποία, , μπορούν να ερευνηθούν και να μελετηθούν επιστημονικά και αξιόπιστα, σε τοπικό επίπεδο, από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

 

Η ρεθεμνιώτικη κοινωνία, οι θεσμοί και οι δομές της, έχουν ανάγκη αυτή τη γνώση, η οποία μπορεί να  αποτελέσει τον πυρήνα ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης.

 

Αυτή την προοπτική υπηρετεί και ο τόμος που θα μας παρουσιάσουν απόψε  έγκριτοι καθηγητές του Πανεπιστημίου. Ως γέννημα  συλλογικής πνευματικής κατάθεσης, έχει ξεχωριστή αξία αφού αποτέλεσε την αφορμή προβληματισμού, μελέτης και έρευνας των υφιστάμενων δεδομένων σε όλη την έκταση του νησιού, για πολλούς και αξιόλογους επιστήμονες,  οι οποίοι εργάστηκαν συστηματικά και σε συνεργασία, για να μας προσφέρουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια επαρκή σε πληρότητα και ποιότητα, επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά χρήσιμη, εικόνα του νησιού μας. Εύχομαι να έχουμε συχνά ανάλογες αφορμές συνάντησης και ακόμη περισσότερες  ευκαιρίες έμπρακτης κατάθεσης της καλής μας συνεργασίας προς όφελος της κοινωνίας, τοπικής και ευρύτερης.

 

Καλή επιτυχία στο ταξίδι του βιβλίου στο στερέωμα των ποιοτικών πνευματικών αναζητήσεων και των ρεαλιστικών διεκδικήσεων ενός καλύτερου μέλλοντος.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – 7 νέες παιδικές χαρές στον δήμο Μυλοποτάμου!

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο κατασκευής επτά νέων, παιδικών χαρών σε αντίστοιχους οικισμούς του Δήμου …

Ρέθυμνο – Έγινε καταγγελία για παιδεραστία, αλλά δεν αποδείχθηκε

Συνελήφθη 70χρονος Η καταγγελία απασχόλησε τις τοπικές διωκτικές αρχές. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε ορθή η καταγγελία. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize