Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Δρουν σαν γονείς με συλλογικότητα για τον αυτισμό – Ας αποτινάξουμε το στίγμα, μαθαίνοντας

της Νάνσυς Κουτσιπετσίδου*

Ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών προάγει χρόνο για σκέψη και στοχασμό. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αυτισμού με την οποία ξεκίνησε ο μήνας (02/04), ας γνωρίσουμε καλύτερα τι κρύβεται πίσω από την έννοια αυτή.

Δράσεις στο Ρέθυμνο

Συζητώντας με τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου που ήδη μετράει τα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας του, κ. Γαβριήλ Τσουντάνη, απαντώνται βασικά ερωτήματα για να γνωρίσουμε ένα νέο κόσμο ανθρωπισμού και ενότητας:

Τι σημαίνει Ειδικό Σχολείο;

«Εμείς θέλαμε να φτιάξουμε δομές δημιουργικού χρόνου και εκπαίδευσης για τα παιδιά μας και τις αποκτήσαμε. Είναι κάτι που χτίζαμε με αγάπη και πάθος.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ προσεγγίζει θέματα Ειδικής Αγωγής μέσα από:

 • την τέχνη,
 • το θεατρικό παιχνίδι ως μέσο έκφρασης και θεραπείας,
 • την εκπαιδευτική προσέγγιση ενηλίκων – με προ-επαγγελματικά εργαστήρια,
 • τη συναισθηματική ανάπτυξη των ατόμων,
 • τη φυσική αγωγή ως μέσο σωματική άσκησης και θεραπείας,

και άλλα προγράμματα που εκπροσωπούνται από ομάδα ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών και εκπαιδευτικών η οποία αναμένει με αγάπη και υπομονή να προχωρήσει μαζί κτίζοντας το μέλλον των ατόμων με αναπηρία, γιατί… “ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!”

Δηλώνουμε εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος  μιας γενιάς  ΑΜΕΑ στο Ρέθυμνο από βρέφη ως και 30 ετών που δεν έχουν καμία άλλη εύνοια και υποστήριξη από κάποια δομή ή φορέα»

Ξεχωρίζοντας μερικά από τα λόγια του κ. Τσουντάνη:

«Είναι σημαντικός κάθε σύλλογος που ασχολείται με άτομα τα οποία έχουν ιδιαιτερότητες. Ο σύλλογος που έχουμε δημιουργήσει όμως είναι παραπάνω από εθελοντικός. Όταν ένας γονέας, ή ο εκάστοτε άνθρωπος με τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει, ενεργεί σε τέτοιου είδους δομές δεν δρα μονάχα σε ένα εθελοντικό πλαίσιο. Γίνεται μέλος και κομμάτι μιας οικογένειας. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν μαζί με τα δικά μας. Και με αυτή την έννοια ο σύλλογος μας είναι γονεϊκός»

Τηλέφωνα επικοινωνίας και σελίδες επικοινωνίας:

Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ, Ρέθυμνο:
[email protected]  / autismreth.gr


ΚΔΑΠ – ΑμεΑ Ρεθύμνου ”Μαζί Μπορούμε”    
 [email protected]
  / mazimporoume.gr

Κυψέλη ΚοινΣΕπ, Ρέθυμνο
   [email protected] / koinsep-kipseli.gr


Τι είναι Αυτισμός;
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι:

Ο Αυτισμός ΔΕΝ είναι ψύχωση,
οι αυτιστικοί ΔΕΝ είναι επικίνδυνοι.

Τι είναι ο αυτισμός και οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού;

Ο όρος αυτισμός επινοήθηκε από τον Ελβετό ψυχίατρο EugenBleuler το 1910 για να περιγράψει συμπτώματα παιδικής σχιζοφρένειας.

Προέρχεται από τη λέξη αυτός (=εαυτός) και την κατάληξη –ισμός που δηλώνει κατεύθυνση προς.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με την έννοια που τον γνωρίζουμε σήμερα το 1938 από τον Hans Asperger του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ο Asperger μελετούσε ένα είδος αυτισμού, το οποίο όμως αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή διαταραχή μόλις το 1981.

Το 1943 ο Leo Kanner χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο: “πρώιμος βρεφικός αυτισμός” αναφερόμενος σε 11 περιπτώσεις παιδιών τα οποία παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα, όπως «αυτιστική μοναξιά» και «εμμονή με τα ίδια αντικείμενα».

Οι συμπεριφορές αυτές θεωρούνται ακόμη και σήμερα πυρηνικά συμπτώματα του αυτισμού.

Οι διαταραχές αυτές ονομάζονται Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, γιατί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και επικοινωνιακών δυσκολιών, διαφορετικών για κάθε παιδί.

Υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια ΔΑΦ;

 Μερικά από τα διαγνωστικά κριτήρια που θέτει πλέον η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία (APA, 2013) είναι τα ακόλουθα:

 • Ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση
 • Ελλείμματα στην κοινωνική και συναισθηματική αμοιβαιότητα
 • Διαταραγμένη βλεμματική επαφή και γλώσσα σώματος
 • Δυσκολία στο μοίρασμα φανταστικού παιχνιδιού και δημιουργίας φίλων, μέχρι και απουσία ενδιαφέροντος για άλλους ανθρώπους

Πως γίνεται η διάγνωση των διαταραχών αυτιστικού φάσματος; Υπάρχει ειδικό διαγνωστικό τεστ;

​Η διάγνωση των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (Αναπτυξιολόγοι, Παιδοψυχίατροι). Από διεπιστημονική ομάδα πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εξειδικευμένα αιματολογικά τεστ, που να οδηγήσουν στη διάγνωση του αυτισμού.              

Ενήλικοι με ΔΑΦ

 • Τα άτομα με χαμηλότερη ή μέση λειτουργικότητα θα συνεχίσουν να χρειάζονται ειδική φροντίδα και θα παραπεμφθούν στον ψυχίατρο κυρίως για προβλήματα συμπεριφοράς.
 • Η προέλευση αυτών των προβλημάτων μπορεί, βέβαια, να προέρχεται από την εμφάνιση μιας νέας ψυχιατρικής διαταραχής
 • Όταν οι περιορισμένες δεξιότητες αυτών των ατόμων υπολείπονται των ολοένα αυξανόμενων αναγκών τους, τότε δημιουργείται χώρος για την εμφάνιση προκλητικών και επιθετικών συμπεριφορών(κυρίως ως ακατάλληλων επικοινωνιακών ισοδυνάμων)
 • Ως άτομα με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) θεωρούμε, σύμφωνα με το DSM-IV, τα άτομα με αυτιστική διαταραχή με φυσιολογική νοημοσύνη, και τα άτομα που χαρακτηρίζονται ότι πάσχουν από σύνδρομο Asperger.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜE:

 • Είναι μία κληρονομική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να σχετίζεται με τους άλλους.
 • Έχει έναρξη στην πρώιμη παιδική ηλικία και προκαλεί ελλείμματα σε ποικίλους τομείς της ζωής του ατόμου, όπως την προσωπική, την κοινωνική, την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική
 • Τα  αυτιστικά άτομα όμως δεν επιθυμούν να μένουν μόνα, σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Η καθαυτή απομόνωση εντείνει την άρνηση στο καινούργιο και άγνωστο, και τις εκρήξεις θυμού.

Έπειτα, πολλοί έχουν πεθάνει πριν ανακαλυφθεί ο αυτισμός και το σύνδρομο Asperger, και για το λόγο αυτό δεν διαγνώσθηκαν ποτέ επισήμως.

Ο Simon Baron – Cohen, ειδικός στον Αυτισμό, έχει παρατηρήσει ότι τα γονίδια του Αυτισμού συνδέονται με την ικανότητα κατανόησης σύνθετων συστημάτων υπολογιστών ή και άλλων.

Σύμφωνα με τις δικές του παρατηρήσεις και αυτές του μαθηματικού Ioan James, τόσο ο Einstein όσο και ο Newton είχαν τα εξής συμπτώματα του συνδρόμου Asperger (Αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας):

στερεοτυπικά ενδιαφέροντα, εμμονική ενασχόληση και δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση

 

*Η Νάνσυ Κουτσιπετσίδου είναι φοιτήτρια Φιλολογίας, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.