Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Διπλάσιοι οι φοιτητές φέτος – Τι ποσά πληρώνουν για ενοίκια

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Ρέθυμνο24,  ο κύριος Μιχάλης Γιαννακάκης, υπεύθυνος του γραφείου της Remax Creative στο Ρέθυμνο, με πολυετή εμπειρία στη Ρεθυμνιώτικη αγορά, αναφέρει τα εξής.

-Τη φετινή χρονιά ήρθαν στην πόλη μας εισακτέοι δύο ετών, δηλαδή οι φοιτητές που έδωσαν πανελλήνιες το 2020 και οι  οι φοιτητές που έδωσαν πανελλήνιες το 2021, που σημαίνει ότι σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, προ covid, αντιμετώπισαμε μια μεγαλύτερη ζήτηση,  που η αγορά κατάφερε να την καλύψει στο 100%.  Με άλλα λόγια, ενοικιάστηκαν σχεδόν όλα τα διαθέσιμα διαμερίσματα από τους φοιτητές.

-Ακόμη και οι premium κατοικίες, δηλαδή νεόδμητα διαμερίσματα με έξτρα παροχές άρα και υπέρογκο ενοίκιο, ενοικιάστηκαν σχετικά εύκολα.

-Όσον αφορά τα ενοίκια, κινήθηκαν στις ίδιες τιμές με τα προηγούμενα έτη. Οι φοιτητές φαίνεται πως επιλέγουν κυρίως δίχωρα διαμερίσματα παρά γκαρσονιέρες.

  • Για μια επιπλωμένη  φοιτητική κατοικία έως 25 τετραγωνικά το ενοίκιο κυμάνθηκε από 230 έως 280 ευρώ  (250-300 ευρώ,2020) 
  • Για μια επιπλωμένη  φοιτητική κατοικία από 30 έως 45 τετραγωνικά το ενοίκιο κυμάνθηκε από 250-400 ευρώ  (280-350 ευρώ,2020) 
  • Για μια επιπλωμένη  φοιτητική κατοικία από 50 έως 60 τετραγωνικά το ενοίκιο κυμάνθηκε από 350-450 ευρώ (320-400 ευρώ,2020) 

-Συγκεκριμένα, το 70% των φοιτητών επέλεξε δίχωρο διαμέρισμα, ενώ μόνο το 30% επέλεξε γκαρσονιέρα.

-Για το 2021 οι φοιτητές μας ήρθαν κατά βάση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιο αναλυτικά:

  • Σε ποσοστό περίπου 40% οι φοιτητές ήρθαν από Αθήνα,
  • Σε ποσοστό περίπου 40% ήρθαν από Θεσσαλονίκη, ενώ
  • Σε ποσοστό περίπου 20% ήρθαν από υπόλοιπη Ελλάδα.

-Σχετικά με τις συνοικίες του Ρεθύμνου, οι περισσότεροι φοιτητές έψαχναν σπίτι στο κέντρο και στην Καλλιθέα, για να είναι στην πόλη.

-Ήταν λιγότεροι εκείνοι που ήθελαν να μείνουν στου Γάλλου, δίπλα στο Πανεπιστήμιο.

-Για παράδειγμα, οι φοιτητές που είχαν να επιλέξουν μεταξύ Γάλλου και Κέντρο, διάλεγαν να μείνουν στο Κέντρο, ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πόλης. Πιο αναλυτικά:

  • Σε ποσοστό περίπου 55% νοίκιασαν στο Κέντρο, Καλλιθέα
  • Σε ποσοστό περίπου 20% νοίκιασαν στην Παλιά Πόλη
  • Σε ποσοστό περίπου 15% νοίκιασαν στο Μασταμπά
  • Σε ποσοστό περίπου 10% νοίκιασαν στου Γάλλου ή Περιβόλια

-Τέλος, σχετικά με το μεγάλο project της Νέας Φοιτητικής Εστίας με τις 800 γκαρσονιέρες που πρόκειται να υλοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, ο κύριος Γιαννακάκης μας αναφέρει ότι είναι ένα πολύ φιλόδοξο project που όπως φαίνεται θα υλοποιηθεί σε άγνωστο χρονικό ορίζοντα.

-Σίγουρα, η είσοδος στην αγορά 800 νέων γκαρσονιερών θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα συμπαρασύρει τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω.

-Βέβαια, οι ιδιοκτήτες έχουν πλέον την εναλλακτική του airbnb, που ίσως να αξιοποιηθεί σε μια τέτοια περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς